自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

公爵府

cloudwingwing 發表於 19-1-15 22:13
樓主你肯洗十幾萬同家人去旅行已經好好

樓主叻女又顧家,唔好嬲啦,大把父母都係重男輕女,個女做極都唔夠,個仔永遠係最好,你試下係BK打重男輕女,偏心,大把posts, 好多JM呻。

共勉之!

伯爵府

貪得無厭的父母原來都唔少,你睇梅大媽就知

禁止訪問

水晶宮

20020116 發表於 19-1-15 17:30
比比比,我唔知人地人工啦,但我好肯定我啲資產多過人地,仲要一蚊都係自己搵,冇父幹,仲要供甩晒,有個 ...
網友,我明白你,我處境都近似。我父母都是咁。所以我只做最基本野就算。多都不會比,他們當年都是用免費教育、零課外活動學習、執二手衫比我們、在食店執賣剩野食來養大幾個細路,好強調大個要比家用,做女的如果個老公沒本事買樓就不好嫁。結果我是同老公,大家零父幹下,自己供樓。我們由結婚那一日起,我媽已不看好,成日覺得個女吃虧了。但十多年過去,我們一元沒問她取,自己仲生活得可以。所以我已經有少少百毒不侵,她有她比較,我有我收埋。哈哈過日子。

男爵府

MoooVoo 發表於 19-1-15 23:25

我完完全全明白樓主心情,我case唔係重男輕女,係老豆覺得 ...

佢咁睇唔過眼間屋細,叫佢俾錢買大啲囉,睇見就谷氣

子爵府

20020116 發表於 19-1-15 17:39
講真,我認為我自問都唔算失禮啦,重點係細時冇咩栽培,住公屋讀村校架詐,我父母低成本付出,但有今日呢 ...

咁你唔爆吓佢,等佢反省吓收口!

寶石宮

2024年龍年勳章

Poyau 發表於 19-1-16 00:18
人比人 比。人

Poyau    發表於 19-1-16 08:47
幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

OKC 發表於 19-1-16 07:20

幸福可以好簡單

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

可能係父母比錢 , 貪威就話個仔請

伯爵府

回覆樓主:

做銀行個個title 唔係經理就vice-president 㗎啦

T96    發表於 19-1-16 08:23

公爵府

IloveJJ 發表於 19-1-16 07:33
你唔發覺好多時父母特別錫嗰啲,係唔會對返父母好,而且好多時仲對父母苛索,反而唔係父母錫嗰個會孝順, ...

真係呀,唔係話唔想孝順,就係細時家庭有所不足,而家自己有能力,都想對父母好啲,開開心心過剩低嘅日子,但好好地唔得嘅,係都要嫌3嫌4,兼只係覺得隔離飯重,好無癮囉,出埋錢嚟比你數受你氣!

大家對呢啲故事都要引以為戒,第日唔好咁樣對啲仔女,仔女帶你去邊你咪開開心心去玩,請你食咩咪大大啖開懷啲食,唔好令到仔女唔開心,家庭又有遺憾!

公爵府

細姐姐 發表於 19-1-16 07:59
咁你唔爆吓佢,等佢反省吓收口!

爆過啦,呢啲人死性難改,冇得勉強!雖然我都慣,不過有時個心好唔開心,點解自己個原生家庭咁差?細時就話環境唔好,父母唔識關心自己,到自己有能力,出錢出力,亦唔見得有咩改善,命水真係整定,唔到你唔信!

公爵府

OKC 發表於 19-1-16 07:09
樓主,好明白你心情,我屋企都係勁偏心個仔,供養父母係係女,錢同力永遠係女出,老 ...

老奉都唔緊要,我付出都係想你開心啫,仲要比你數比你嫌,都唔知為乜?!

公爵府

MoooVoo 發表於 19-1-15 23:25

我完完全全明白樓主心情,我case唔係重男輕女,係老豆覺得 ...

我明呀,剩係搵人嚟比,嫌你點冇用,但佢自己又唔反省下自己又做過啲咩咁巴閉?!我而家咪咁比人數囉,真係好氣頂!但又永遠唔見佢數自己個仔喎

公爵府

OKC 發表於 19-1-16 07:20

我自問真係好顧家,我一出嚟返工就比家用幫手供樓,就算供甩樓之後佢地講明層樓比佢個仔,居然開到聲叫唔好同佢個仔爭,我好心傷我都照比家用,從有斷比一個月,自己做ftm都一樣照比。但居然咁對我!

伯爵府

我老豆都仲好 上年尾 我用左十幾皮野同佢地旅行
老豆都會成日講 呢個女對佢好

我媽呢 係有次爆佢大獲 狠狠嘈左獲 佢先明白
現在連買個暖爐比佢 都對住我講 好感恩

伯爵府

20020116 發表於 19-1-16 08:53
我自問真係好顧家,我一出嚟返工就比家用幫手供樓,就算供甩樓之後佢地講明層樓比佢個仔,居然開到聲叫唔 ...

如果係咁 我一毫子家用都唔比啦
一係狠狠爆獲

珍珠宮

20020116 發表於 19-1-15 17:35
其實個重點唔係想討論人地人工,而係好嬲明明做女嚟講已經好孝順付出唔少,不被欣賞都唔只,仲要比人串!
...

完全明!呻下啦!

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

睇標題,我以為個「hsbc経理」串你激親你
你話人「人工好高咩」「幾廿萬請父母去旅行好巴閉咩」然後又話什麼「資産多過佢」,唔知以為佢響你面前曬命或者串親你

其實關外人乜事吖,關你老豆事吧!明你好嬲,但其實不是因為一個「hsbc經理」,要話自己仔女不及人地仔女,根本唔關邊個邊個事,有d父母永遠看不到自己子女的好,同埋有d父母永遠用$掛鈎。亦有d父母好無知,一聽見大企業個名就兩眼發光

首頁
45678...9

尾頁

跳至