自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

跟卡鐘打就跟卡鐘走
跟正常時間打就正常時間走
老屎忽就可以!新人就挨下先

男爵府

我公司咭鐘快3分鐘, 咁我會就返時間返工, 放工即系會快3分鐘走... 唔系要跟咭鐘嗎? 申利: 我計糧
我覺樓主無錯

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

不用打咭,但好少遲到早退,跟返公司電腦個時間

珍珠宮

yiuki 發表於 19-1-15 19:12
點解唔教返啱呢?

係囉

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

跟卡鐘就你啱, 但實際就。。。。

如果同事日日都好早, 咁你跟佢地啦

珍珠宮

scyu88 發表於 19-1-15 19:30
當然差不多每日都有人遲過我反公司,我只做好自己準時反工。

即係你遲過正確時間但早過打卡機時間
咁你由起身果下都預得好準呢個差距~

禁止訪問

男爵府

canies 發表於 19-1-15 23:54
公司有兩個卡鐘,一個係準時嘅另一個就大概遲五六分鐘。老實講準時嘅人就全部係打準時卡鐘嘅,而遲到班人呢 ...

我以前公司有15分鐘走盞, 咭鐘一到16分打咭就會變紅色字, 唔洗兩個咭鐘....

伯爵府

scyu88 發表於 19-1-15 19:07
剛剛轉新工,卡鐘同正常時間遲10分鐘,我每日反工盡時打卡,無遲到,今日同事話我日日遲到,我話卡鐘無遲, ...

唔明,返早左10分鐘,自然早左10分鐘收工(用同一個卡鐘打卡的話)

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

如果係返新工,我會跟大隊,一樣早到十分鐘,返黎食早又好,沖咖啡又好,費事遭人話柄。

侯爵府

scyu88 發表於 19-1-15 19:07
剛剛轉新工,卡鐘同正常時間遲10分鐘,我每日反工盡時打卡,無遲到,今日同事話我日日遲到,我話卡鐘無遲, ...

我跟機。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

遇見晨曦 發表於 19-1-16 13:08
如果係返新工,我會跟大隊,一樣早到十分鐘,返黎食早又好,沖咖啡又好,費事遭人話柄。
...

同意

子爵府

回覆樓主:

咁講啦。。。公司又係衰既,又唔教返岩個時間。

但係作為新人,係咪應該早少少返到公司,準備下又好,熟習下個環境又好,同d 同事傾下計聯誼下又好。當然啦 ,你亦可以一句,我準時返工無遲到就得啦。。。但問題就係,你係新人,就算卡鐘真係唔岩,你係咪可以睇下其他同事點做,自己跟大圍先,起碼唔會俾人鬧,遲d 先搵個適合既人,適合既時間,再去解決呢個問題 ?

我以前有同事遲到,一句:塞車,新聞有講

老闆話:阿邊個都係住個到,點解人地可以準時返到嚟?因為人地預埋塞車既時間囉!。。即時無聲出。。

以上例子,明白嗎?好多野自己做多步,就無機會俾人話

翡翠宮

yurijm 發表於 19-1-15 19:16
咁低能既問題,你阿姐都拎來爆
證明你一直做得好好

agree

公爵府

scyu88 發表於 19-1-15 19:26
話我聽我一定會跟正常時間,我根本唔知,但唔應該話我遲到,我準時打卡。
...

呢d嘢,返工第一日,你上司or 同事已經要同你讲清楚。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

木土土 發表於 19-1-15 19:23
明知卡鐘遲10分鐘,你日日last minutes,人人都見你遲到,真係好礙眼。

返新工,無理由take advantage卡 ...

十分同意。
自己新入職, 一定跟返正確時間返工。
其實見得卡鐘遲了, 可以向同事/上司提問, 大家會按卡鐘咁返? 定跟返正確時間? 亦可以問下公司會否搵人較回正確時間。而唔係就咁take advantage。
Childhood is journey, not a race.

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

遇見晨曦 發表於 19-1-16 13:08
...
同意

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

如果有卡鐘就跟卡鐘時間
公司有責任教啱個卡鐘時間
不過作為新人,我會早15分鐘返工,無謂冒險。
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

回覆樓主:

我會跟卡鍾,大不了唔做,每日早10分鐘,放工打卡又要遲十分鐘,日日蝕咁多佢咪好so

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

露比EE 發表於 19-1-16 12:12
唔明,返早左10分鐘,自然早左10分鐘收工(用同一個卡鐘打卡的話)
樓主公司個機係慢左10分鐘, 即係9:10先係9:00, 6:10先係6:00呀

首頁

尾頁

跳至