自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

現在有兩間幼稚園收左我小朋友,兩間都係學卷幼稚園。婆婆主要負責接送,我要輪班,唔係經常可以接送,所以必須要搭校車。
一間基督教有愛心的幼稚園下午班,已申請轉上午班同搭校車,但學校回覆要6月先可以知道結果。
另一間係屋邨內的保良局幼稚園,上午班,屋企附近唔使搭車。但面試日見到好多內地家長同小朋友

請問我應該等到6月?但到時可能其他幼稚園都無位啦。我本身係比較心意基督教個間幼稚園,因為老師有愛心

伯爵府

回覆樓主:

sure保良局,近屋企,全日班

保良局幼稚園好好

伯爵府

回覆樓主:

咁細個答校車,我自己就唔放心
主力婆婆湊,近係首選

大宅

李露眉 發表於 19-1-15 19:57
sure保良局,近屋企,全日班

保良局幼稚園好好

係上午班昨,但我面試當日見到的家長都係內地人,好放養d小朋友,任由佢地亂跑,所以好擔心

子爵府

留左位先,另一間有am位再轉?

男爵府

2019勳章

lovebaby2013 發表於 19-1-15 19:51
現在有兩間幼稚園收左我小朋友,兩間都係學卷幼稚園。婆婆主要負責接送,我要輪班,唔係經常可以接送,所以 ...

近家的那ㄧ間

男爵府

2019勳章

幼稚園近首選, 如果另一間係名校, 就另作考慮。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

lovebaby2013 發表於 19-1-15 19:51
現在有兩間幼稚園收左我小朋友,兩間都係學卷幼稚園。婆婆主要負責接送,我要輪班,唔係經常可以接送,所以 ...

做左近屋企嗰間既註冊先,如果6月心儀嗰間有上午班位,可以問保良良拎返張幼稚園入學註冊證,然後交返去新嗰間就ok,不過如果買左校服、書包等,一係就2手賣返出去,一係就free比人

大宅

2019勳章

ting11741181 發表於 19-1-15 20:15
做左近屋企嗰間既註冊先,如果6月心儀嗰間有上午班位,可以問保良良拎返張幼稚園入學註冊證,然後交返去新 ...

好多學校, 你唔交註冊證, 佢唔比你排轉上午班的

珍珠宮

回覆樓主:

俾錢在村校留位先。到6月,如你改變主意,可問佢拿回学券,但留位费冇得回。

大宅

2019勳章

回覆樓主:

兩間都係學券學校,一定要2揀1了。

侯爵府

保良局,而且近屋企。
其他小朋友你不用擔心,保良局唔會差,日常你管教得宜就ok。
雖然婆婆湊,但咁細個日日搭校車亦不放心,而且未必有上午班俾你轉,收咗你註冊證讀下午班,等到6月先話你知無晒上午班,到時你都無得返轉頭了。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

珍珠宮

2019新春慶豚圓 環保接龍勳章

2間邊間學術好D? 樓主你輪班, 即代表大多數時間睇功課落左婆婆度, 甚至冇人跟。 恐怕上到小學比較難跟得上。 除非一心諗住happy school, 包括上到小學都係咁。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

伯爵府

回覆樓主:

婆婆湊會近

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

俾學校名大家研究下

珍珠宮

婆婆去基督教學校駛吾駛轉車?車程遠嗎?小朋友需要午覺嗎?如答案都係No,就選擇遠啲嘅基督教學校,否則就保良局

利申:我仔以前返近嘅全日幼(傳統),姪返緊遠嘅下午幼(happy school)

大宅

sharon26788 發表於 19-1-15 21:01
俾學校名大家研究下

保良局劉陳小寶同神召第一幼稚園

子爵府

回覆樓主:

近屋企個間

大宅

gracelam 發表於 19-1-15 20:39
2間邊間學術好D? 樓主你輪班, 即代表大多數時間睇功課落左婆婆度, 甚至冇人跟。 恐怕上到小學比較難跟得上 ...

我輪班,但老公唔係。我地會負責番功課。

子爵府

主力婆婆照顧,有無問婆婆意見?好奇,點解可以 hold 2間學券?不是在1月10至12註冊?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊