自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好明, 但真係除非佢搬, or 你搬
無野可以霹到d 味

男爵府

我仔從來都唔開窗,係日頭開一陣吹下就算,好難叫人係屋企唔食煙旣,自己諗辦法囉,空氣清新機都有用

子爵府

bks2014 發表於 19-1-16 10:54
有人在你樓上食煙,d煙向下飄雪入你屋企?

禁止訪問

子爵府

好明白!!我家隔籬最大單位,好多窗,偏偏揀最近我家的廚房窗,一早一晚狂噴過來,我家細單位,食到正,全屋任何地方都充滿煙味,要開大抽氣關窗!d人好自私,識得唔噴臭自己間屋,向窗外鄰舍噴就冇所謂,其實最好自己笠膠袋來吸啦,他們喜歡吃就自作自受,無謂要他人受罪!!
hi

公爵府

我都試過隔離左右食煙,無計,唯有關窗囉。再開空氣清新機。
其實關左窗就無味,等佢唔食時就開窗通下風囉。

子爵府

bubu7 發表於 19-1-16 14:07
其實真是會聞到?

我會想像到支煙係唔係七尺長12吋寬咋

侯爵府

koalachan2002 發表於 19-1-16 11:29
如果佢答,咁你BB喊可唔可以抱落樓下喊,點答好?
請勿打頭,純講笑
...

我同你諗既一樣。
我覺得在家食煙真係冇得同人傾。
我隔離晚晚煮飯好大油煙,其實唔好得過食煙d 味,隔離再隔離隻狗日日痾屎痾尿幾日都唔清理,臭到嘔又經常凌晨都吠到9彩。
不過我絕對唔會同佢地傾,人地冇犯法,唔通同人傾可唔可以唔好煮飯煮到咁大油煙,同你隻狗可唔可以唔好痾屎同唔好吠。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

navybridge 發表於 19-1-15 23:04
空氣清新機?

大宅

喺屋企食煙的確係你自由,你食到生cancer亦唔關我事,但你嚴重影響到鄰居生活就係問題囉。
如果你喺屋企大聲唱k打牌,聲音污染到鄰居,鄰居有權投訴你,你唔可以話我喺屋企做咩都唔關你事。
鄰居之間唔係應該互相尊重,守望相助咩?

男爵府

BBgaga 發表於 19-1-16 15:47
吓 公主病?迫人食二手煙嗰D又有咩病?
建議有立案法團嘅大廈 立例全楝大廈範圍不准吸煙 包括 ...

咁人地係屋企捽腳趾,又話臭親你,要唔要腳趾都唔比捽

水晶宮

回覆樓主:

搬?點保證新居無鄰居食烟呢? 唔開窗或者買部抽風機實際d。

至于鬧到佢唔食,應該好難,變本加厲機會大d。反而好聲好氣寫張紙,仲有d可能。

大宅

回覆樓主:

原來都有咁多人受苦,我不知是樓下定樓上食煙,廳㕑房厠所都飄入煙味,什麼事時候都有,厠所長期不可以開窗,其他只開少少,一有味就即關窗,衫不可以掛窗邊,已買空氣淨化機,真冇耐,突然有好多不同層數同不同單位都有投訴,管理也張貼告示,但d人都不理會,真冇公德心,真冇耐。

男爵府

a_c2612 發表於 19-1-16 22:23
喺屋企食煙的確係你自由,你食到生cancer亦唔關我事,但你嚴重影響到鄰居生活就係問題囉。
如果你喺屋企大 ...

試下好似我咁,寫一封信俾佢。講到好慘,打動佢,希望佢體諒一下。至少唔好喺窗邊食。

子爵府

Fanny1620 發表於 19-1-16 23:28
原來都有咁多人受苦,我不知是樓下定樓上食煙,廳㕑房厠所都飄入煙味,什麼事時候都有,厠所長期不可以開窗 ...

長期都有煙味咁你樓上樓下應該開左間賭檔通常一枱麻雀4個人一起吸煙、煙味先咁勁吧

珍珠宮

koalachan2002 發表於 19-1-16 11:29
如果佢答,咁你BB喊可唔可以抱落樓下喊,點答好?
請勿打頭,純講笑
...

打頭打頭打頭,Bi~Bi~紅牌出場

大宅

winnielong 發表於 19-1-16 23:52
長期都有煙味咁你樓上樓下應該開左間賭檔通常一枱麻雀4個人一起吸煙、煙味先咁勁吧 ...

應該係煙產,去厠所又食,㕑房煮食時又食,放假就最多在廳食,總之就得人憎

水晶宮

koalachan2002 發表於 19-1-16 22:55
...

咁話之係屋企R seafood 吖,而家講緊食煙已經唔你一個人嘅事,二手煙係會危害他人你唔通唔知

水晶宮

koalachan2002 發表於 19-1-16 22:55
...

如果佢腳臭到你屋企,咁你係咪冇反應 繼續深呼吸?

伯爵府

同情樓主,但真的沒辦法。

我當年仔仔又係細,未番幼稚園。
唔知邊個鄰居由早食到晚,煙味由走廊入屋。
我哋關晒大門及走廊窗,但D煙味仍然入到屋。
最後住夠一年即搬走
搬屋真係幾煩。特別係有BB野。

首頁

尾頁

跳至