跳至

首頁

尾頁

複式洋房

幫人代問。想請教下美國出生的BB有權回港申請身份證、特區護照 and 回鄉證嗎?

我聽說是身份證可以,但冇居留權。特區護照同回鄉證唔得。但我在加拿大的親戚,佢BB全部都可以成功申請到。

有冇人知道實情係點?謝謝。

子爵府

wandoubaby 發表於 19-1-16 00:27
幫人代問。想請教下美國出生的BB有權回港申請身份證、特區護照 and 回鄉證嗎?

我聽說是身份證可以,但冇 ...

BB父母是香港人嗎?

複式洋房

iriswy 發表於 19-1-16 10:43
BB父母是香港人嗎?

是的,都是香港永久居民。

大宅

BK Milk勳章

BB爸爸媽媽有無其它國家身份 護照或緣卡?
如有就應該申請唔到

複式洋房

回覆 yungdonna 的帖子

爸爸持香港永久居民身份證&特區護照,有美國綠卡;
媽媽持香港永久居民身份證&特區護照,是美國公民,有美國護照。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wandoubaby 發表於 19-1-18 01:52
回覆 yungdonna 的帖子

爸爸持香港永久居民身份證&特區護照,有美國綠卡;

如果生bb時父母已有綠咭或已成為公民,唔會申請到,就算可以依親居留都要經過七年同換証幾次至有居留資格,有d人以前申請到,可以話好彩。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

回覆樓主

我識人BB父母都有香港身分證同特區護照,媽咪係美國公民,BB 2年前喺美國出生,返到香港拎到身分證同特區護照。但BB父母喺香港住咗差唔多10年

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Honey媽媽 發表於 19-1-19 19:28
我識人BB父母都有香港身分證同特區護照,媽咪係美國公民,BB 2年前喺美國出生,返到香港拎到身分證同特區護 ...

問清楚可能係留港依親所以得,但非香港出世,身份證唔應該會係三粒星。依親申請唔得的話,每三個月要出境一次。

大宅

rose-mag 發表於 19-1-20 01:28
問清楚可能係留港依親所以得,但非香港出世,身份證唔應該會係三粒星。依親申請唔得的話,每三個月要出境 ...

問咗, 唔係依親, 因為係BB身份證所以唔會有三粒星。個小朋友連回鄉證都拎到,所以同一般香港出世嘅小朋友無分別嘅

朋友話佢哋申請時提供咗好多以往長期留港嘅證明

王國長老

Honey媽媽 發表於 19-2-14 01:01
問咗, 唔係依親, 因為係BB身份證所以唔會有三粒星。個小朋友連回鄉證都拎到,所以同一般香港出世嘅小朋友 ...

長期留港已經有唔同,普遍係先依親再申請,不過個別case有咩特別不得而知。

複式洋房

Honey媽媽 發表於 19-2-14 01:01
問咗, 唔係依親, 因為係BB身份證所以唔會有三粒星。個小朋友連回鄉證都拎到,所以同一般香港出世嘅小朋友 ...

你朋友有綠卡/公民身份?人在美國定香港?

大宅

wandoubaby 發表於 19-2-25 21:45
你朋友有綠卡/公民身份?人在美國定香港?

BB媽媽爸爸都係香港永久居民,媽媽都係美國公民,佢回流咗返香港都超過5年

首頁

尾頁

跳至