嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

子爵府

bb6個月,暫時食左一星期粥,都係蕃薯粥/南瓜粥,冇肉既,佢食到一碗,冇再飲奶,咁會唔會唔夠營養?

別墅

Daisywong313 發表於 19-1-16 02:13
bb6個月,暫時食左一星期粥,都係蕃薯粥/南瓜粥,冇肉既,佢食到一碗,冇再飲奶,咁會唔會唔夠營養?
...

bb要補充鐵質,無肉就加蛋黃。

子爵府

ChanChanAgnes 發表於 19-1-16 10:25
bb要補充鐵質,無肉就加蛋黃。

6個月可以食嗎?我擔心蛋易敏感

禁止訪問

水晶宮

wing21chan 發表於 19-1-17 10:29
四個月開始 可以食嗎? 就咁加旦黃?

四個月咁早,你BB有ready加固嘅特徵嗎?例如頭頸控制良好、能夠坐直、脷仔唔會頂返外物出嚟、對食物表示興趣等。健康院一般建議六個月先加固的。通常首先加純米糊(加BB飲開嘅人奶或配方奶)。

水晶宮

Daisywong313 發表於 19-1-16 14:58
6個月可以食嗎?我擔心蛋易敏感

先只食蛋黃,蛋白等多幾個月。如果你BB本身唔係敏感體質,係唔使太擔心的。

不過,其實如果初加一餐固,頭一個月暫時只加蔬果未加蛋、肉都可以的,因為其實主要都係食奶。你亦可除粥外,有時畀下嬰兒糊仔(可再加蔬果蓉入去),因為市面上糊仔大多係已加鐵的。

除咗肉同蛋,亦可以加其他植物類蛋白質,如豆腐。大少少亦可加奶製品,如芝士。

禁止訪問

子爵府

EstrellaDamm 發表於 19-1-17 13:23
先只食蛋黃,蛋白等多幾個月。如果你BB本身唔係敏感體質,係唔使太擔心的。

不過,其實如果初加一餐固, ...

我都唔知佢算唔算敏感,佢本身冇咩野,
食左幾次糊仔,就眼出濕疹,唔知關唔關事

男爵府

1歲前奶都係主食,所以唔駛太擔心。
無肉可以用豆類代替。驚蛋敏感就少少試下先,唔駛急
回覆 Daisywong313 的帖子

Hello Daisywong313, 一般黎講如果bb食到大半個bb (粥連餸) 就可以代替一餐奶, 慢慢可以繼續加入唔同既食物種類, 好似瓜菜蓉、魚蓉、肉蓉等等, 係多元化食物中吸收營養, bb食到一碗都食得好好吖! 暫時黎講奶都仲係主食, 但慢慢到1歲左右就應該以固體食物為主, 媽媽唔需要太擔心呀, bb依家仲試左咩新食物呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-1-21 14:55
回覆 Daisywong313 的帖子

Hello Daisywong313, 一般黎講如果bb食到大半個bb碗 (粥連餸) 就可以代替一餐奶 ...

大半個bb碗即是幾多?

回覆 Babyshan1990 的帖子

Hi Babyshan1990 ,1個BB碗容量250-300毫升、1湯匙(中式)20克,一餐正餐份量比例: 半碗粥+1/2-1湯匙肉類或魚+1-2湯匙蔬菜,BB幾大? 食固體食得好唔好?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-1-29 10:28
回覆 Babyshan1990 的帖子

Hi Babyshan1990 ,1個BB碗容量250-300毫升、1湯匙(中式)20克,一餐正餐份量比 ...

請問8oz既碗算唔算係bb碗?食到粥連餸既話,有時可能會再添多小小。10m既bb ok 嗎?

回覆 waiiwaii0611 的帖子

Hi waiiwaii0611,1 安=30毫升,連埋餸有多過8安少少好好呀一般9-11個月BB會慢慢轉為食質地柔軟粒狀嘅食物,每日兩餐固體(正餐),飲奶大約2-3次(500-600毫升)就ok,BB 食兩餐固體未?
有嘗試過粉/麵嗎
?

男爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-9-16 09:36
回覆 waiiwaii0611 的帖子

Hi waiiwaii0611,1 安=30毫升,連埋餸有多過8安少少好好呀

佢依家10m,每日2奶2固,奶每次飲8至9oz,暫時未試過粉麵。只食過南瓜,蕃薯,節瓜,翠玉瓜,菜心,豬肉,雞肉,蛋黃。請問係咪會唔夠營養?
waiiwaii0611 發表於 19-9-17 00:31
佢依家10m,每日2奶2固,奶每次飲8至9oz,暫時未試過粉麵。只食過南瓜,蕃薯,節瓜,翠玉瓜,菜心,豬肉, ...

BB食固體進度好好呀 10個月BB一般食到有顆粒嘅泥蓉狀食物,試多D唔同質感食物,爛飯、粉、麵、麥皮、薯蓉都OK,可以訓練佢咀嚼同吞嚥能力,接觸多D唔同食物攝取各種營養素,例如:合掌瓜、冬瓜、西蘭花、紫菜、茄子、豆類(雜豆、扁豆)、魚類含有豐富omega-3脂肪酸, BB試咗食魚、芝士未?

男爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-9-17 12:03
BB食固體進度好好呀 10個月BB一般食到有顆粒嘅泥蓉狀食物,試多D唔同質感食物,爛飯、粉、麵、麥皮 ...

暫時都未試呀,黎緊會再比佢試
waiiwaii0611 發表於 19-9-17 12:04
暫時都未試呀,黎緊會再比佢試

建議媽媽選擇低鈉芝士,水銀含量較低嘅魚,鯇魚、鯪魚、烏頭、馬頭、三文魚(急凍/新鮮)、大眼雞、紅衫魚、大眼雞魚,輪流食用就可以減低潛在風險,媽媽俾BB 試唔同魚類時,都要連續試幾日,先由1-2啖開始,慢慢增加份量,觀察BB 有冇敏感呀!

首頁

尾頁

跳至