自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

甘啱新年前報道左市面9成曲奇都有致癌物質,大家仲會唔會新年買曲奇比親友啊?或者如果新年收到人地送嘅曲奇大家又會點處理

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

一直覺得送禮好麻煩,封封利是仲好,唔洗怕人唔喜歡食會浪費。仲要一次拎幾盒比幾個親戚,真係搵野嚟拎

moonday    發表於 19-1-16 11:35
moonday    發表於 19-1-16 11:35
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

瑪瑙宮

大廚勳章

jarjarjar 發表於 19-1-16 10:26
甘啱新年前報道左市面9成曲奇都有致癌物質,大家仲會唔會新年買曲奇比親友啊?或者如果新年收到人地送嘅曲 ...

我已經好多年唔送呢啲餅朱古力比家人

改咗送生果好多年。。。所以冇問題啦。。

收到人哋送嘅蛋捲我又唔係咁緊張。。。如果我鍾意食嘅會留低。。。講真啦要食好大數量一次過先至話有問題。。。其實喺香港有咩食物係冇問題呀?

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

熱血金章

seaheart88 發表於 19-1-16 10:59
我已經好多年唔送呢啲餅朱古力比家人

改咗送生果好多年。。。所以冇問題啦。。

我都有罐大榮華蛋捲未食完,昨日新聞一講,亞囡話點算呀?仲食唔食?
我答:你仲後生要生仔,唔好食喇。我唔想生,等我食喇
囡答:係影響男性生育系統,女仔唔怕。
即打開食

我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

水晶宮

alicialee1210 發表於 19-1-16 10:52
一直覺得送禮好麻煩,封封利是仲好,唔洗怕人唔喜歡食會浪費。仲要一次拎幾盒比幾個親戚,真係搵野嚟拎
...

我都覺超煩,每年新年見屋企長輩嗰座禮物山要幫佢諗辦法清咗佢就頭痛,叫人唔駛送,一句禮數「得」埋嚟,煩。

禁止訪問

伯爵府

自己唔送出去。收到的照食,通常有害物質要大量或長期食才有影響,少量應無問題。

珍珠宮

回覆樓主:

出咗報告 我就唔會再買
始終收到嘅人都會有少少hard feeling

珍珠宮

想起每年,爸同他的兄弟姐妹全部都送曲奇比麻

男爵府

2018復活節勳章

回覆 jarjarjar 的帖子

好怕新年收到人地D曲奇, 我寧願收到蝦子麵

hellohelloruby    發表於 19-1-16 12:08

已刪除用户

回覆樓主:

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

所以同親戚有共識, 大家都免送, 最好

男爵府

回覆 toffeetong 的帖子

你地好可愛

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

今日話曲奇餅致癌,下期又唔知輪到咩啦!
都食左幾十年,呢d新聞對我不痛不癢,孔雀石綠、地溝油、反式脂肪、塑化劑,得閒又新發現,飲啖水都會中毒咁,邊驚得咁多

tansyneko    發表於 19-1-16 13:42

男爵府

甘啱新年前報道左市面9成曲奇都有致癌物質,大家仲會唔會新年買曲奇比親友啊?或者如果新年收到人地送嘅曲 ...

以往會照食,今年會考慮轉送俾人

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 19-1-16 12:13
今日話曲奇餅致癌,下期又唔知輪到咩啦!
都食左幾十年,呢d新聞對我不痛不癢,孔雀石綠、地溝油、反式脂肪 ...

x 2

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

岩岩出咗報告 我就唔會再買, 費事俾人話, 又唔係無選擇

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

送其他

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

米、翠玉瓜、洋蔥(熱油煮)⋯ 都有致癌物質,都唔理得咁多啦,均衡飲食就算

侯爵府

其實我幾鍾意食曲奇餅

首頁

尾頁

跳至