自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Mikor 發表於 19-1-16 10:32
首先謝謝你入黎幫我, 另外都講聲唔好意思, 我條理及組織力已經唔係好清晰, 可能講到1999。

本身性格容易緊 ...

你啲問題好濕星同多,要自己逐樣解決,有啲嘢不要太上心,睇醫生對你可能有幫助,不會有 file 的,見工冇問題架!放心

大宅

叮妹 發表於 19-1-16 18:00
睇家庭E生先都可比開安眠藥好訓些,吾夠訓應付吾到咁多野,呢隻吾會口苦,我睇開呢到14O元十日

Jm, 你食呢隻安眠藥有冇乜嘢副作用?

已刪除用户

男爵府

healthymimi 發表於 19-1-16 17:19
唔好學車住

太多事情在短時間內發生

完全認同,唔好一次過做太多野,睇醫生方面,如果唔想太貴,可先睇自己個家庭醫生,我有排壓力太大試過係醫生面前喊咗出嚟(本來係睇感冒),佢開左d 藥等我好瞓啲( 我後來先知係精神科藥物 - 抗焦慮藥),食咗一個星期,瞓多左,自己又嘗試睇開d,感覺會好d,樓主加油

大宅

如果旁人講咩都聽吾入耳的時候,其實睇醫生會幫到你,食左藥可能會舒服D。加油

公爵府

回覆樓主:

你可以放工先覆診,病向淺中醫,總會試到有藥對正常生活冇咁多影響既,加油

伯爵府

唔睇精神科醫生都去見下輔道或心理專家學習舒緩情緒,最緊要能睡。

男爵府

其實又真係好平常既事,你經歷過既,好多人一直經歷中,人生不如意事 十常八九,要學會平常心去面對,如果唔係d緊張同焦慮真係可以摧毀你一生。

如果唔想有病,一定要靠意志,我自己一差唔多唔掂就會搵d書睇下,講人生呀,因果果d,可以令自己睇開,放鬆心情,用唔同角度去改變自己睇法

你睇書嗎?我剛剛睇左本alchemist ,睇完個人舒服好多,本書關於,要心靜,去接受個天比你既安排,佢知你有能力去overcome,先會比衣d challenge 你,只要心靜心定,全世界,大自然自自然然會conspire 你去做你要做既事

加油

珍珠宮

MoooVoo 發表於 19-1-16 21:11
完全認同,唔好一次過做太多野,睇醫生方面,如果唔想太貴,可先睇自己個家庭醫生,我有排壓力太大試過係 ...

我也是。。。加油,楼主

子爵府

吾去政府睇、吾會keep到記錄
你去私家醫生到睇,會有抗壓藥俾你

大宅

人嘅一生中,不如意事常八九,如果你有做醫院義工,你會發覺有正常身體已經係天大嘅幸福。

貓貓年紀大總有一天會離開,應該慶幸佢地吾需要受苦地離開。

租屋比人一定會有好多濕碎野煩,但亦應該慶幸租客吾係租霸,你遇到租霸先會知乜野先叫煩,我之前遇過,過程煩過你10萬倍。

錢吾夠可以慢慢諗,小朋友有問題可以慢慢去解決,老人家去老人院亦吾係你可以控制嘅事。

關關難過關關過,盡力做好每一件事已經足夠,加油

首頁

尾頁

跳至