0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb有濕疹想比bb食益生菌,請問知唔知邊個醫生贊成/處方bb益生菌?唔想就咁買比bb食,想問清楚醫生先開始比bb食,謝謝

男爵府

我仔食緊韓國果隻,我問藥劑師咋....佢話OK , 咁食左10幾日,便便真係多左好左, 同勁臭....皮膚有改善...

大宅

Bicanna 發表於 19-1-19 13:36
我仔食緊韓國果隻,我問藥劑師咋....佢話OK , 咁食左10幾日,便便真係多左好左, 同勁臭....皮膚有改善... ...

你仔幾大?10幾日就有改善都幾快

別墅

winnie1105 發表於 19-1-16 10:43
bb有濕疹想比bb食益生菌,請問知唔知邊個醫生贊成/處方bb益生菌?唔想就咁買比bb食,想問清楚醫生先開始比bb ...

我仔食proven益生菌+飲羊奶,濕疹好左好多(本身唔算太嚴重),衣家最都系轉天氣乾燥塊面先會紅同發少少,但勤力查cream就好快好返,至少手腳同身都無再返發過

男爵府

winnie1105 發表於 19-1-19 23:29
你仔幾大?10幾日就有改善都幾快

1歲

回覆 winnie1105 的帖子

Hi winnie1105 ,濕疹/尋痲疹/敏感皮膚問題,一般係指免疫系統將本來無害嘅物質當成有害,引發身體過敏反應,主要成因仍然不明,家族成員有敏感,BB有過敏機會就大D,牛奶蛋白、昆蟲、化學物 (洗衣粉、柔順劑)、塵蟎、花粉,都可能係日常環境內嘅致敏源,天氣乾燥令BB皮膚失去水份都可能會誘發濕疹。免疫力好左都可能對皮膚有幫助,人體腸道本身有天然益生菌,係天然食物度吸收益生菌係比較長遠方法,低糖yogurt(100克食物糖含量少/=38.3克)、納豆都有豐富益生菌嘅小食,BB幾大? 固體食物食得好嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

珍珠宮

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-1-21 16:52
Hi winnie1105 ,濕疹/尋痲疹/敏感皮膚問題,一般係指免疫系統將本來無害嘅物質當 ...

wow,妳講得好詳細,多謝講解

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-1-21 16:52
Hi winnie1105 ,濕疹/尋痲疹/敏感皮膚問題,一般係指免疫系統將本來無害嘅物質當 ...

bb4個幾月未加固

複式洋房

winnie1105 發表於 19-1-16 10:43
bb有濕疹想比bb食益生菌,請問知唔知邊個醫生贊成/處方bb益生菌?唔想就咁買比bb食,想問清楚醫生先開始比bb ...

我囡4個月開始食益生菌 萬0買 lifespace~食到而家就11個月 濕疹改善左好多
winnie1105 發表於 19-1-22 02:39
bb4個幾月未加固

一般6個之前都唔建議俾BB飲奶以外食物,如果媽媽想俾BB食益生菌,建議向醫生了解會比較放心。濕疹係皮膚表層炎症,BB 皮膚角質層比成人薄,如果皮膚表面比較乾,都會影響皮膚屏障保護,令環境致敏物源(塵蟎)有機會經皮膚進入身體,加劇皮膚紅/痕癢。建議媽媽加強BB皮膚保濕,用無香料、成份天然沖涼液,沖涼時間唔好太耐,水溫唔好太熱,沖涼後趁皮膚仍有水分為皮膚保濕,輕輕打圈按摩可以幫助皮膚吸收。如果情況持續一段時間都冇改善/愈來愈多,都建議要睇睇醫生。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。
GCHK 發表於 19-1-21 18:44
wow,妳講得好詳細,多謝講解

複式洋房

低糖嘅yogurt可以喺邊度買? 有冇介紹?
回覆 szeline 的帖子

Hi szeline ,媽媽參考返產品上營養資料,每100克飲品/食物/yogurt糖份含量少/等如38.2克,就屬於低糖份,媽媽可以去超市度睇下。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-1-23 13:16
回覆 szeline 的帖子

Hi szeline ,媽媽參考返產品上營養資料,每100克飲品/食物/yogurt糖份含量少/等如3 ...

謝謝
szeline 發表於 19-1-23 21:23
謝謝

男爵府

Bicanna 發表於 19-1-19 13:36
我仔食緊韓國果隻,我問藥劑師咋....佢話OK , 咁食左10幾日,便便真係多左好左, 同勁臭....皮膚有改善... ...

請問邊隻?

禁止訪問

大宅

不嬲都冇濕疹,近呢星期先爆發,係面同大腿內側,應該點做?

大宅

happyoppa 發表於 19-2-22 14:42
不嬲都冇濕疹,近呢星期先爆發,係面同大腿內側,應該點做?

睇左醫生先,爆得勁都要靠醫生d藥膏搽返好,之後再慢慢護理皮膚等佢唔好返發

大宅

winnie1105 發表於 19-2-23 00:29
睇左醫生先,爆得勁都要靠醫生d藥膏搽返好,之後再慢慢護理皮膚等佢唔好返發
...

睇左啦,我就係驚越散越多位置

首頁

尾頁

跳至