懷孕前後

跳至

大宅

2019勳章

之前做產檢嘅時候 醫生成日都叫我要食多啲有營養嘅野
因為BB個size重係偏細 儘可能喺佢出世之前令到佢足磅出世
其實我已經好努力 跟住坊間啲餐單去食 而且重食左好多補品
但全部營養都去左我到 搞到我體重超哂標 BB都唔長下肉
不過最慘嘅醫生話BB有機會早產
換句話說 我得返好少時間谷肥BB
點算好 真係好擔心....

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

盡做咯!因為營養去邊真係控制唔到,你太緊張都會影響身體!

大宅

食多d有營養野...垃圾食物果d就吾好食咁多...因為全部都只系會肥哂去媽媽到...肥吾到去bb

公爵府

2019新春慶豚圓

hokayanqqq 發表於 19-1-16 14:47
因為BB個size重係偏細 儘可能喺佢出世之前令到佢足磅 ...

之前我都有個朋友咁,食到佢自己就肥,嗰bb就唔吸收,不過佢都係盡量食,少食多餐,一日食好多餐,最後都係足稱出世,所以加油!

大宅

食多d高蛋白質食物,可以試下chia seed高蛋白質高纖, 撈麥片或撈豆奶/牛奶/乳酪+生果
包、粉麵飯嗰d澱粉質唔使食太多

男爵府

2019新春慶豚圓

因為BB個size重係偏細 儘可能喺佢出世之前令到佢足磅 ...

盡人事, 有時係營養去唔到bb度, 例如胎盤, 臍帶連接得唔係咁好, 所以你都要預左你喪食都未必去到佢度

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

你都唔想架,準媽媽實希望肥B唔肥媽架,你訓多D都可以長胎。

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我嗰陣產檢bb屬於中細碼,每次檢查個頭圍肚圍腳骨總係細一至兩週,我好勤力去食大家話長胎嘅食物,例如牛扒飲蔗汁牛奶食雞蛋 ,最後全部肥曬落我身上 ,阿仔冇肥到,39週出世就六磅順產好容易唔使剪會陰又無爆到冇傷口, 有好處囉細細粒順產容易,你有早產嘅風險盡量要瞓床多休息唔好周圍去呀,佢話你早產嘅原因係因為乜嘢?你有冇流啡 或者宮頸短嘅問題?
我好後悔當初食咁多嘢搞到勁肥,我均衡飲食佢吸收唔到都冇辦法,所以如果我生第二胎我一定唔會再咁傻亂食嘢

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

你試下食牛肉喇

洋房

我由備孕開始每朝食一隻洽蛋 , 對長胎好有幫助架

複式洋房

2019新春慶豚圓

我果時醫生都話我有早產風險 ,
我日日食兩個牛油果,有時食花膠,
最尾bb真系早產左,但磅數比其他同期重,
個醫生都話咁ge磅數,我系咪計錯週數
個重量大2-3w, 你都試下食丫

大宅

勁瞓
我大仔早產
35w
中size出黎
餵人奶
都追磅追到我斷氣

複式洋房

2019勳章

回覆 hokayanqqq 的帖子

有冇食牛油果?養胎得黎又健康!我廿幾週果時BB都係偏細碼,後尾追返上中碼!加油媽媽唔好太大壓力BB先易吸收!

複式洋房

2019勳章

我孖胎37週生2個都有成6磅,訓都會長胎嫁,我訓床幾個月,隔日魚湯,蛋差唔多日日都有。我識人為長胎,一日4-5隻蛋都會嫁,仲有人會食牛,庶汁,滴雞精,魚精長胎。輕榜d出世都唔怕,生左再密密食,谷肥bb,我好努力密密餵,20日鬆就有8磅喇

大宅

2019勳章

其實我已經食得好健康 零食都係間唔中口痕先食少少 但唔知點解都好似搶哂BB啲營養咁

別墅

hokayanqqq 發表於 19-1-18 11:44
其實我已經食得好健康 零食都係間唔中口痕先食少少 但唔知點解都好似搶哂BB啲營養咁 ...

訓覺都好重要

珍珠宮

2019新春慶豚圓

haha748494 發表於 19-1-17 14:23
你都唔想架,準媽媽實希望肥B唔肥媽架,你訓多D都可以長胎。

係亞,放鬆心情,訓多D

大宅

2019勳章

試下瞓多啲

大宅

hokayanqqq 發表於 19-1-18 11:44
其實我已經食得好健康 零食都係間唔中口痕先食少少 但唔知點解都好似搶哂BB啲營養咁 ...

營養都有分好多種,我覺得要吸收多D蛋白質先有用,平時食飯我會食多D白肉,然後早晚都會飲田原x個杜仲滴雞精,所以之前個b一直產檢BB都好足磅

FB體驗帳戶

飲花膠湯都會長b

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊