自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

佢列出甘多項領取條件,我得一項唔明
我同c6得一層聯名物業,每期扣左1000地租,1年即扣左4000地租

2個人應該有8000,甘我地有無得攞個差額呢?

別墅

moscowcow 發表於 19-1-16 15:18
我同c6得一層聯名物業,每期扣左1000地租,1年即扣左4000地租

有物業好似已經唔得。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Yauuu 發表於 19-1-16 15:38
有物業好似已經唔得。

有物業可以:

在本港只擁有一所物業作自住用途,而所得的2018-19年度差餉寬減額少於4,000元,則可申領4,000元扣除差餉寬減後的餘額。至於在香港擁有一所物業,而非用作自住,或在本港擁有超過一所物業的人士,則不符合申請資格。

伯爵府

shinku 發表於 19-1-16 15:54
有物業可以:

在本港只擁有一所物業作自住用途,而所得的2018-19年度差餉寬減額少於4,000元,則可申領4,0 ...

我都好想知,又話改為第二個物業起没有差餉回贈,以我作為FM的人仕,變相為三無人仕,無薪俸税减免,無錢派,只有半份自住物業免差餉,但個人入息税要照交,物業差餉本來唔使交變咗要交!

珍珠宮

有物業可以:

在本港只擁有一所物業作自住用途,而所得的2018-19年度差餉寬減額少於4,000元,則可申領4,0 ...

但合併報稅又會冇得攞

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

你地層樓一年的差餉寛減幾多吖?你有半層樓,要計吓寬減的一半有無$4000?如果唔夠$4000你可以申請

侯爵府

Yauuu 發表於 19-1-16 15:38
有物業好似已經唔得。

唔係呀,有物業但係用來自住係可以㗎,有講明。

子爵府

我都覺得唔係好清楚....上去關愛共享計劃搵到d資料, 仲有例子, 應該可幫到大家.
https://www.wfsfaa.gov.hk/careandshare/tc/scenarios.htm

例子四:
申請人無需繳交2017/18課稅年度的薪俸稅,並於2018年12月31日和配偶在香港共同只擁有一所物業作自住用途

?

,在2018-19年度該物業的差餉寬減額為1,500元。

申請人可獲發款額3,250元(即 4,000元減去750元,750元為按比例攤分的差餉寬減額)。

例子五:
申請人和配偶於2017/18課稅年度的收入以合併評稅方式計算薪俸稅。只有申請人需繳交2017/18課稅年度的薪俸稅,而稅款寬減額為900元。他們於2018年12月31日在香港共同只擁有一所物業作自住用途

?

,在2018-19年度該物業的差餉寬減額為1,100元。申請人可獲發款額2,550元(即 4,000元扣減去900元及550元,550元是按比例攤分的差餉寬減額)。申請人的配偶如符合關愛共享計劃的申請資格,亦可提出申請,可獲發款額3,450元(即 4,000元減去550元,550元是按比例攤分的差餉寬減額)。

男爵府

我想問, 如果我係得一層物業, 差餉減免 $900 一季, 但我薪俸稅減免左 $10000 一年, 咁仲有冇錢申請到?

別墅

有物業可以:

明白哂

伯爵府

wuwucancan 發表於 19-1-16 16:33
但合併報稅又會冇得攞

唔係喎!我係合併報稅,有個jm答我有得囉!我fill time mum,自己名無物業,老公攞我免稅額報稅.寬減退稅差不多用哂75%

子爵府

例子四:
申請人無需繳交2017/18課稅年度的薪俸稅,並於2018年12月31日和配偶在香港共同只擁有一所物業作自住用途
?
,在2018-19年度該物業的差餉寬減額為1,500元。

申請人可獲發款額3,250元(即 4,000元減去750元,750元為按比例攤分的差餉寬減額)。

咁講如果我同老公係聯名,即係每人計4000? 1個物業=$8000?
我最近一期係扣差餉寬減$1750
咁點計?

子爵府

babyf 發表於 19-1-16 16:32

我都好想知,又話改為第二個物業起没有差餉回贈,以我作為FM ...

你本身有租收?

個人入息稅好似都有免稅

不過講咁多都無用,今年盈餘得400億,糖都未必有得派

珍珠宮

rubycourt 發表於 19-1-16 16:51

唔係喎!我係合併報稅,有個jm答我有得囉!我fill time m ...

實在太覆雜加麻煩⋯(好似電視個亞婆話齋:比就比、5比就算)左計右計
我講自己

大宅

回覆樓主:

中国乞兒都即俾$500啦!香港人仲衰過中国乞兒!

伯爵府

二世龜 發表於 19-1-16 16:54
你本身有租收?

個人入息稅好似都有免稅

咁是否計75%的税務寬减+自住物業差餉的總和,over夫婦$8000就無任何福利?

如果係咁,一定過$8000啦

大宅

你可以打去在職家庭津貼辦事處問

寶石宮

2023年兔年勳章

gm147 發表於 19-1-16 16:45
我想問, 如果我係得一層物業, 差餉減免 $900 一季, 但我薪俸稅減免左 $10000 一年, 咁仲有冇錢申請到? ...

珍珠宮

環保接龍勳章

catn1984 發表於 19-1-16 18:29
你可以打去在職家庭津貼辦事處問

可以打以下熱線
人生本是苦

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

namc 發表於 19-1-16 16:54
例子四:
申請人無需繳交2017/18課稅年度的薪俸稅,並於2018年12月31日和配偶在香港共同只擁有一所物業作自 ...

如果你們聯名擁有一層自住樓,而沒有其他物業,而一年的差餉寛減是少於$8000,你有半層樓即少於$4000,而你自己嗰半的差餉寛減+自己的退稅少於$4000,你可以申請

首頁

尾頁

跳至