自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

幫人問

一個建築工人準備退休提取強積金,先發現之前其中一間公司無幫佢供過強積金,但人工果到又有扣除佢強積金供款。

請問可以點做呢?謝謝!

侯爵府

好媽媽勳章

mcs74 發表於 19-1-16 17:30
幫人問

一個建築工人準備退休提取強積金,先發現之前其中一間公司無幫佢供過強積金,但人工果到又有扣除佢 ...

報警
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

公爵府

有無糧單

大宅

打去積金局幫手追,同埋積金局可以告佢!
電話 29180102

珍珠宮

loloma 發表於 19-1-16 17:33
有無糧單

無保存落黎,好耐了。之前每個月都有一份糧單,仲有數寫住係扣左強積金。

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

幫人問

一個建築工人準備退休提取強積金,先發現之前其中一間公司無幫佢供過強積金,但人工果到又有扣除佢 ...
果間公司執左未先?
呢位建築工人有冇keep住果間公司既糧單?
拎齊有關糧單去勞工處投訴!

珍珠宮

Jasber 發表於 19-1-16 17:39
果間公司執左未先?
呢位建築工人有冇keep住果間公司既糧單?
拎齊有關糧單去勞工處投訴!

佢係外判工人,但糧單某大公司出,間公司仲係到,不過已經丟曬d糧單

珍珠宮

siutong 發表於 19-1-16 17:36
打去積金局幫手追,同埋積金局可以告佢!
電話 29180102

謝謝你,明天我帶佢上去積金局問下先!

寶石宮

2023年兔年勳章

mcs74 發表於 19-1-16 17:46
謝謝你,明天我帶佢上去積金局問下先!

希望成功爭取應得強積金

侯爵府

幫人問

深表同情,積金局應該找你朋友去拍廣告去做人板,對自己MpF不聞不問的結果是多麼痛苦。喚醒大眾要關心自己的Mpf。

講開又講,建築工人唔識上網check balance 情有可原。但是每年的年度報告都不看嗎?為什麼不及早發現呢?

珍珠宮

bks2014 發表於 19-1-16 18:04
深表同情,積金局應該找你朋友去拍廣告去做人板,對自己MpF不聞不問的結果是多麼痛苦。喚醒大眾要關心自己 ...

其實一早都講,點解會無強積金信~講左好多次叫佢去check ,但佢大聲夾惡,話人地咁大間公司點會呃你!宜家就知驚啦~

珍珠宮

一直都無check過mpf户口?

珍珠宮

終極熊貓 發表於 19-1-16 18:41
一直都無check過mpf户口?

係呀~我今日幫佢打電話上去強積金公司,佢連講自己身份證號碼都講唔好,講成10次,可想然知

琥珀宮

幫人問

MPF有statement ,以前點會唔知無供款?

公司有無每年比出糧資料佢去報稅?

珍珠宮

木土土 發表於 19-1-16 19:18
MPF有statement ,以前點會唔知無供款?

公司有無每年比出糧資料佢去報稅?

以前糧單係有扣強積金一欄,所以佢一路以為有供款。

琥珀宮

mcs74 發表於 19-1-16 19:28
以前糧單係有扣強積金一欄,所以佢一路以為有供款。

佢而家起碼要搵到僱傭記錄,證明邊段時間受僱,先可以叫積金局去追

珍珠宮

木土土 發表於 19-1-16 19:34
佢而家起碼要搵到僱傭記錄,證明邊段時間受僱,先可以叫積金局去追

如果資料比佢掉曬係咪姐係無得追

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mcs74 發表於 19-1-16 19:40
如果資料比佢掉曬係咪姐係無得追
咁都未必, 定D先
但要證明係有僱傭關係, 出糧係轉賬定支票? 可以去稅局申請僱主申報薪津記綠睇下有冇幫助

珍珠宮

Jasber 發表於 19-1-16 20:10
咁都未必, 定D先
但要證明係有僱傭關係, 出糧係轉賬定支票? 可以去稅局申請僱主申報薪津記綠睇下有冇幫助
...

謝謝你!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至