自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

女皇陛下 發表於 19-1-17 10:05
醒左就再分享下,今日講同事啦
同事系好緊要嫁,一個好同事會令你身處的地獄變天堂,一個衰同事會令地獄更 ...

你現在做緊咩工?

子爵府

cakii 發表於 19-1-17 10:51
你現在做緊咩工?

機構part time ,照顧啲冇家庭的小朋友
不過吾系成日有工開,佢冇人番先打黎

男爵府

強帖留名,邊類家長你地老師最鍾意

子爵府

回覆樓主:

好耐好耐以前,我都做過一年幼師半日,無訓練過,8月中上班,助教跟左k3,到9月1日主任同我講,正教(其實都係無受訓,只係做多我半年咁大把)辭職。 當天就自己睇晒成班。 咁就跟左班小朋友一年。 而家啲小朋友應該都廿到尾了,快30歲!

男爵府

回覆樓主:

唔講唔知,我真係以為做幼兒園老師係幾開心架,日日對住D可愛小朋友

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

有朋友中五一畢業就做幼師,一做就做左廿幾年,見佢到而家中年都仲要不停進修,但職又無得升,把聲又沙哂(係已經冇得好返嗰種),真係鄧佢辛苦

男爵府

回覆樓主:

hi!我刀係幼師!嘩!你所講的好中呀!
我地老闆刀係咁架!不過我係大癲大肺性格!你做初一我十五!我覺得呢行刀要識保護自己!!加油呀你!其實我刀好想轉行……不過吾知可以做D咩……

伯爵府

女皇陛下 發表於 19-1-17 10:05
醒左就再分享下,今日講同事啦
同事系好緊要嫁,一個好同事會令你身處的地獄變天堂,一個衰同事會令地獄更 ...

「好」同事好陰濕喎,呢類係咪通常係一啲做咗好耐,但又上唔到位冇Title ,冇料又扮四條,但又覺得自己論資排輩有番咁上下嘅呀姐級嘅八婆

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

banki00 發表於 19-1-17 19:46
唔講唔知,我真係以為做幼兒園老師係幾開心架,日日對住D可愛小朋友

屋企兩個三、五歲都媽到你暈
一班講緊三十人
一個喊分分鐘搞到十個喊
抹手抹鼻涕都係老師做~
唔係唱下歌仔跳隻舞咁輕鬆

侯爵府

陪月勳章

回覆樓主:

其實我一直都 feel 到老師辛苦,
是真的;

次次果D成個 box file 的學習報告,
入面插入的各張相片,
一個老師15+個學生,
諗起執相果下已經暈。

子爵府

Bloomberg 發表於 19-1-17 21:45
「好」同事好陰濕喎,呢類係咪通常係一啲做咗好耐,但又上唔到位冇Title ,冇料又扮四條,但又覺得自己論 ...

系丫,做左好多年,升又吾到佢,野又做吾到,校長炒佢又怕閒言閒語個啲

子爵府

有JM問家長,就講家長先啦

我對家長一向都好有同理心,你或者做左幾十年幼師,小朋友一個眼神、一個表情你都知佢想點,但家長系第一次做人父母,佢地都學習緊,好話吾好聽講句,如果小朋友系全日班,對住個老師的時間仲多過對住父母啦⋯⋯ 所以小朋友番到黎,我就系佢地的媽咪,我最大成就系教左好多個開心的小朋友,我吾求小朋友會記得我,我只系想小朋友開心愉快渡過系幼稚園的時光,佢地可以自由自在時間吾多嫁咋,一轉眼上小學就系父母同佢地搏斗的時期,我愛莫能助丫

小朋友番得黎學校我就會好好甘導佢地,全能發展,遊戲中學習,放學又會同父母報告下今日表現,家長們吾好怪我有時候吾打俾你地,我其實都好忙嫁,小朋友一放學我講到幾多都盡力講,有時真系冇辦法,我都吾想 而且你諗深一層,日日收電話好,定一個月先報告一次好呢? 日日收代表問題多羅羅,我仲緊張過你地丫,小朋友萬一有問題,系幼稚園時期就好盡快求醫,去做治療,我期望佢地健康,出吾出色吾系重點,有時家長可能覺得我過度緊張,或者問題太多,我都只系想了解多啲小朋友姐,方便我因材施教,盡能力令小朋友得到合適的教育咋;家長有問題我歡迎大家討論,我會盡能力幫你,借錢就冇啦~ 但家長間的八卦話題我冇興趣知,吾使同我講,你中意個個家長咪講多兩句囉,吾中意咪算,吾好教小朋友話我聽丫媽話吾好同XXX玩,幫你吾到,SORRY;婆媳問題由古到今,冇人解決到,你講我聽,當我系出口傾下冇所謂,但吾好諗住要我解決,我吾介入任何人的家事到

好多家長都會好大方,過時過節又送禮,旅行又買手信,其實你地送吾送禮,我都一樣甘愛甘錫你地小朋友,我相信大部分老師都系,當然有少數老師就_________(自行填充),我代全體老師同小朋友多謝你地,因為我地收左系會分享嫁,小朋友食得就加茶點,小朋友吾食得就同老師大圍分;不過提提你地小朋友開PARTY的邀請卡吾好俾我啦,我絕不會出席,除非我冇撈啦,否則瓜田李下,當然如果小朋友真系想邀請我,而我收左卡的,我會私人送份禮物俾佢,同佢講聲我吾得閒去,吾想小朋友失望⋯⋯

家長丫,啲通告功課丫,麻煩你地最好當天派第二日就完成俾我,簽好哂名,統計人數同收錢都系一環,我收吾齊,好多工作都進行吾到嫁,乖啦你地,仲有小朋友有咩損傷、跌就碰親、頭暈身滾,麻煩你地番學前通知我一聲,打番黎學校又好,寫字條俾我都好,我可以系學校觀察到小朋友我情況,雖然佢地番黎我會望望有冇表現損傷,但我一對廿幾個,會有走漏眼的時候,講一聲,大家明白。

試過有小朋友原來個朝系屋企流過鼻血,番黎又好乾淨,家長又冇講,但上上下堂忽然間就狂流的時候,我擔心嫁,特別系個特小朋友好難止血,我會懷疑佢撞到我吾知;;又試過家長個朝火遮眼,小朋友又狂扭,車左佢兩巴,當下未必覺,但番到入黎我到,面上個十隻手指印,我驚小朋友俾虐待嫁!你最好打黎同我講聲咩事,我會開導同安慰小朋友,作你地溝通的橋樑 *但記住打人系錯嫁,不論點都系錯* 我絕不鼓勵,吾好同我講你地細個都系甘打大!!! 學校吾報警,我都會私下去報!

小朋友有時會漏底野系學校,而又有名,我聽日會俾番小朋友,吾好太緊張,夜晚8-9點黎拍學校鐵閘,管理處打俾老細,老細打俾我,我又要解嫁啦 而且你都冇辦法即刻拎番啦,有時候啲名牌/頭飾,可能要姐姐清潔個陣先掃到出黎,我未必即刻發現到嫁

仲有我知你地中意淡季去旅行,吾該講一聲,吾好今日番左學,聽日就失左蹤,仲要打極電話都冇人聽,嚇得我丫///// 同埋小朋友有食物敏感請盡早揚聲,我會貼張LIST系課室當眼處,萬一我病左,其他老師都知,但吾中意食同敏感系兩回事,吾好同我講雞蛋敏感,但食得蛋糕,蛋糕都有雞蛋成分嫁!我只會當吾食得處理,基本上我有私伙零食餅乾俾小朋友代替敏感個餐的茶點,但家長最好就自己準備下啦,吾系成日有貨嫁我,我一忙就吾得閒補,小朋友會餓

我知雨季夏天多蚊蟲咬,我吾介意小朋友帶啲冇味的防蚊帶,你冇睇錯系冇味,因為你地吾清楚學校入面有冇其他小朋友會敏感,我班冇吾代表其他人冇,將心比己,一人讓一步,我有好野都會介紹你用,同埋小朋友俾蚊咬到系正常,特別系番放學都系公園玩,好難吾咬你嫁咼,但你要我搵個犯人出黎系冇可能的事,太高難度,我處理吾到,最多介紹啲蚊膏你用嫁咋

有時候系街撞到我吾打招呼/聽吾到你叫我系正常嫁,可能我岩岩放工/聽緊歌/做緊其他野,可能個魂已經番左屋企,得個肉體系到嫁咋,麻煩你地吾好投訴我冇禮貌/黑面,我根本見你吾到,同埋你見到我夏天著T恤短褲都系正常,我怕熱OK? 轉頭影我相話我衣著吾檢點,我放左工/放緊假,私人時間黎嫁啦,放過我PLZ

大家其實互相溝通,講清講楚就得,老師都系為小朋友好,吾會害佢地嫁,你緊張時,我地都緊張嫁! 有吾明問清楚,吾好估估下⋯⋯
同埋溫馨提示一句,小朋友所有的物品麻煩貼名/寫名,我冇本事搵番一樣冇記認的物品俾你,特別茶點杯蓋盒蓋/////

我愛小朋友,同樣都愛你地,請大家互相尊重

子爵府

siumak 發表於 19-1-17 21:52
其實我一直都 feel 到老師辛苦,
是真的;

啲相可以睇到小朋友成長,一比較就發現佢地升班個陣大過左好多
我地想家長參與到小朋友成長,相片系最好證明

子爵府

小倩 發表於 19-1-17 21:52
屋企兩個三、五歲都媽到你暈
一班講緊三十人
一個喊分分鐘搞到十個喊

小朋友吾舒服嘔到你成身系,但隔離話又大叫老師佢嘔丫全班起哄
食左藥番學瞓覺,你一抱佢放學就瀨尿落你身上
做人丫媽就知,老師個下只可以顧左小朋友先,搞掂哂就搵人睇住班仔,自己拿拿臨去換衫抹身,我locker長時間都有後備衫,包括bra同底褲

子爵府

衛英姿 發表於 19-1-17 19:36
強帖留名,邊類家長你地老師最鍾意

合作的家長

子爵府

小方b 發表於 19-1-17 21:31
hi!我刀係幼師!嘩!你所講的好中呀!
我地老闆刀係咁架!不過我係大癲大肺性格!你做初一我十五!我覺得 ...

我都系大癲大肺,但太重責任感,希望每樣野都盡力做好,最火滾個陣咪去7-11買枝大可樂,一人一杯灌完再嘔啖氣出後,順哂,再繼續 苦中一點樂

珍珠宮

我姪女剛fresh graduate 個緊幼師都話好慘

子爵府

wuwucancan 發表於 19-1-17 23:28
我姪女剛fresh graduate 個緊幼師都話好慘

我身邊一有人想做,我會分析一輪,留佢地決定!
如果佢本身有其他興趣的,去系整甲/新娘化妝/霧眉/植睫毛仲舒服過幼師

男爵府

我教中學都無咁誇張,老實講中學工作量好大,但我地有處理壓力的能力。我覺得每一行都有黑暗面,每行都有自己既遊戲規則,出黎工作就要調整自己心態。
我識好多幼稚園老師呻到樹葉都落
如果你講到咁醜惡又有病,轉行吧,何苦為難自己?

男爵府

我小朋友幼稚園時我已經知老師辛苦
嗰日茶點倒濕條裙到7、8點都打電話同我(emoji)報
校長如樓主口中嘴臉9成9似,嗰陣憎到校長不得了

首頁
34567...9

尾頁

跳至