論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

FB體驗帳戶

2019勳章

請咗姐姐照顧初生bb,想請教以下問題,thanks!
1)需要買電話俾姐姐嗎?定係提供電話卡就ok?

2)姐姐放假岀街八達通係我要提供俾佢嗎?

3)大家會俾屋企Wifi姐姐用嗎?

4)姐姐d衫點樣同佢分機洗好?(如果佢每日自己開一機又好浪費水)

5)姐姐日用品係我提供俾佢嗎?(例如:M巾,沖涼用品...)

大宅

2019勳章

全部都唔使提供。
衫佢自己手洗,床單被可以機洗。

wcpcelia    發表於 19-1-17 14:07

大宅

2019勳章

Lapine 發表於 19-1-16 18:00
全部都唔使提供。
衫佢自己手洗,床單被可以機洗。

沖涼洗頭水牙膏第一個月可提供

FB體驗帳戶

2019勳章

Lapine 發表於 19-1-16 18:01

Thanks...(emoji)(emoji)

FB體驗帳戶

2019勳章

Lapine 發表於 19-1-16 18:01

請問咁要提供電話俾佢嗎?同埋洗唔洗set 個時間姐姐要幾點起身同瞓教架?thanks

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

SaraLamlam 發表於 19-1-16 18:10
請問咁要提供電話俾佢嗎?同埋洗唔洗set 個時間姐姐要幾點起身同瞓教架?thanks
...

不用提供電話/卡/家中wifi/假日八達通
工作日程幾點起身作息時間要定立

FB體驗帳戶

2019勳章

Poyau 發表於 19-1-16 20:16
不用提供電話/卡/家中wifi/假日八達通
工作日程幾點起身作息時間要定立

唔該曬(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)意思係電話佢哋會自備?我哋聯絡到佢?

象牙宮

SaraLamlam 發表於 19-1-16 22:41
唔該曬(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)意思係電話佢哋會自備?我哋聯絡到佢?
...

不用客氣 電話姐姐自備

子爵府

SaraLamlam 發表於 19-1-16 22:41
...

你家有冇fixed line?

如有,姐姐在家,联络冇問題

不用掛心工人有冇mobile phone, 這與工作無関,電話咭無需俾,wifi 工人問,都唔好俾,工人樣樣唔識唔明,電話依家嘢佢哋最叻,佢到屋企,都唔好提,唔好問。

如要工人外出,要联络,可用舊電話加張prepaid card, 俾工人带出街for 工作用。用完放指定地方

Octopus 可預傋一張for 工作用,唔好俾佢袋住,要用先俾佢,用完收返,要check ,俾佢袋住一定亂用

子爵府

SaraLamlam 發表於 19-1-16 18:10
...

一定要set 時間起身瞓覺,依你家中工作需要

wcpcelia    發表於 19-1-17 10:23

FB體驗帳戶

2019勳章

細姐姐 發表於 19-1-16 23:19
你家有冇fixed line?

如有,姐姐在家,联络冇問題

唔該曬你啊~(emoji)(emoji)

洋房

回覆 SaraLamlam 的帖子

大家會俾屋企Wifi姐姐用----> yes , 都會, 但唔可以工作玩

天珠殿

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大家會俾屋企Wifi姐姐用<-- 唔需要的, 你好難介意工作/唔工作時間, 呢樣真係易放難收的

FB體驗帳戶

2019勳章

wcpcelia 發表於 19-1-17 10:24
大家會俾屋企Wifi姐姐用

Thank^^⋯⋯呢樣好似真係唔俾好d,始終照顧初生嬰兒,驚佢唔專心。

FB體驗帳戶

2019勳章

Rainbow268 發表於 19-1-17 04:43
回覆 SaraLamlam 的帖子

大家會俾屋企Wifi姐姐用----> yes , 都會, 但唔可以工作玩 ...

Thanks

天珠殿

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SaraLamlam 發表於 19-1-17 11:11
Thank^^⋯⋯呢樣好似真係唔俾好d,始終照顧初生嬰兒,驚佢唔專心。
'

要照顧初生, 更應小心...

男爵府

回覆樓主:

溫馨提示: 而家啲姐姐好中意試僱主, 目的係睇你好唔好蝦。好蝦就會食住上。

當佢一有咩要求你唔知合唔合理/比唔比。
只要目無表情講一句: I will think about this, I'll get back to you in a few days.

然後上來呢版問。

FB體驗帳戶

2019勳章

wcpcelia 發表於 19-1-17 12:12
'

唔該曬你啊(emoji)第一次請真係唔識又好唔放心,仲要照顧初生bb⋯⋯(emoji)

FB體驗帳戶

2019勳章

Solarflare 發表於 19-1-17 12:19
溫馨提示: 而家啲姐姐好中意試僱主, 目的係睇你好唔好蝦。好蝦就會食住上。

當佢一有咩要求你唔知合唔合理 ...

多謝指點^^

FB體驗帳戶

2019勳章

Solarflare 發表於 19-1-17 12:19

當佢一有咩要求你唔知合唔合理 ...

可否係姐姐房裝cam呢?因為遲小小有時需同初生bb同房。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊