婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日去左仲×堂睇陰道炎,佢開左囗服葯同灌洗陰道葯比我,但灌洗陰道真可行嗎?

男爵府

C9313 發表於 19-1-16 20:43
今日去左仲×堂睇陰道炎,佢開左囗服葯同灌洗陰道葯比我,但灌洗陰道真可行嗎?
...

咩成分??

複式洋房

orangeca 發表於 19-1-16 22:10
咩成分??

係中葯磨成粉沖水,話可以殺菌!

男爵府

C9313 發表於 19-1-17 05:59
係中葯磨成粉沖水,話可以殺菌!

咁都要知道係咩成分㗎,佢亂咁放西藥磨粉㸃算

複式洋房

orangeca 發表於 19-1-17 08:51

佢有比我睇過,但全部都係葯材名!

男爵府

C9313 發表於 19-1-17 13:25
佢有比我睇過,但全部都係葯材名!

咁藥方呢? 我唔會用自己都唔清楚的中藥。

何況殺菌? 中藥可以殺死細菌? 我唔相信羅, 否則西醫就唔使發明抗生素來殺菌。

侯爵府

For information.

對病毒方面,記得,西醫說過…

高永文:中醫防治沙士作用大
http://paper.wenweipo.com/2004/01/08/AY0401080002.htm

作為演講嘉賓的高永文,在會上闡述了香港西醫界在治療SARS時應用中醫藥的情況,他說,中醫藥在防治和治療SARS,以及幫助SARS患者康復所產生的獨特作用,已獲公認

對細菌方面,唔覺西醫說過…
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

大宅

orangeca 發表於 19-1-17 08:51

咪係囉… 好得人驚姐

男爵府

Ben2003 發表於 19-1-17 14:53

好多人細菌,病毒 傻傻分不清

男爵府

Ben2003 發表於 19-1-17 14:53

文章講的是預防SARS病毒, 都唔係殺死病毒。 中醫應該無殺死病毒的文獻。

侯爵府

作為演講嘉賓的高永文,在會上闡述了香港西醫界在治療SARS時應用中醫藥的情況,他說,中醫藥在防治和治療SARS,以及幫助SARS患者康復所產生的獨特作用,已獲公認
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

對細菌方面,西醫和中醫有合作。

向超級惡菌宣戰──微生物學與中藥聯手對抗社區型MRSA
http://www.cuhk.edu.hk/chinese/features/professor-margaret-ip.html

葉教授亦與中大中醫中藥研究所合作,研究傳統中藥能如何對付MRSA。

男爵府

Ben2003 發表於 19-1-17 15:15

對細菌方面,西醫和中醫有合作。

等有好消息再講。

男爵府

Ben2003 發表於 19-1-17 15:13
作為演講嘉賓的高永文,在會上闡述了香港西醫界在治療SARS時應用中醫藥的情況,他說,中醫藥在防治和治療SA ...

搞笑吧, 治療SARS中醫有什麼辦法? 香港和國內都是用高劑量類固醇(對抗炎症), SARS是病毒, 抗生素無用。
高永文係骨科醫生, 治療SARS也不是他的範疇。

等袁國勇出來講中醫可以治好SARS我就一定信。

複式洋房

回覆樓主:

佢facebook有案例,呢個係其中一個!

男爵府

C9313 發表於 19-1-17 16:05
佢facebook有案例,呢個係其中一個!

你相信這些中藥可以殺死細菌就得啦。

我都可以長篇大論寫一大堆

侯爵府

For information,

世衛組織肯定中西醫結合是治療SARS安全有效途徑
(“中西醫結合治療SARS國際研討會”是由世界衛生組織與中國國家中醫藥管理局聯合主辦的。)

http://people.com.cn/BIG5/14739/14740/21473/2131688.html

男爵府

Ben2003 發表於 19-1-17 17:46
For information,

世衛組織肯定中西醫結合是治療SARS安全有效途徑
研究結果還顯示:單純應用中醫治療的普通型病例,未使用抗病毒藥、抗生素、糖皮質激素和免疫調節劑,全部好轉出院。

=====》我好有興趣知道,單用哪些中藥可以治療普通型病例

這些病例的對照組係食安慰劑定係用咩西藥? 有些病毒係唔需要藥物治療會自己好返的, 正如普通病毒感冒,多飲水,多休息都可以靠自己的免疫系統戰勝病毒。就算係乙肝病毒, 成年人感染而自愈(不用抗病毒藥)的比例可以超過90%, 因爲成年人的免疫系統相對兒童成熟。

在年齡、基礎疾病大致相同的情況下,中西醫結合治療組的死亡人數低於單純西醫治療組。

====》這一組應該是比較嚴重的一組,有死亡案例,如果單用中藥治療呢? 效果又如何?

侯爵府

看來,你比起世界衛生組織的專家更專業。

複式洋房

C9313 發表於 19-1-16 20:43
...

有用,但要睇清楚成份
而且發開易翻發
你係咪成日痕,流少少白帶咁?

首頁

尾頁

跳至