自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

野蠻大媽, 使唔使咁惡呀?係個小童面前打人, 大教壞細, 宜家做車長, 遇着呢啲野蠻人, 真係慘!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190116/bkn-20190116171438908-0116_00822_001.html?refer=hn2

巴士司機每日接觸不同人,有時遇上無理野蠻乘客,自身安全亦未必可保障。一名內地大媽昨晚(15日)乘搭愉景灣巴士期間,疑因司機搬動行李時撞及其4歲女兒,大媽事後瘋狂指罵司機,隨後更施以抓面、扯頭髮等毒招虐打對方。

爭執情況由現場人士拍攝,更上載至Facebook專頁「巴士台 HK Bus Channel」。片段開始時,一名內地大媽與多名相信是親友人士集結在巴士總站,當中包括一名女童,該名大媽一邊謾罵,一邊向着司機郁手郁腳,先後以雙手抓着司機的面部,又扯着其頭髮不住搖晃對方,只見司機露出痛苦表情,卻未敢還手。

至於同行親友,一直袖手旁觀,期間有人一度上前,企圖拉開大媽,但未幾又加入罵戰,手指指喝罵司機。幸最終一名男途人上前阻止,現場亦有人聲稱要報警。營運愉景灣巴士的香港興業有限公司確認旗下巴士車長於昨晚遭襲擊,該公司強調對暴力行為零容忍,已報警要求警方介入及跟進。

警方發言人回應指,事件是司機搬動行李時碰到其女兒而起,案件列作普通襲擊,交由大嶼北分區巡邏小隊第一隊跟進。

網民看過片段後,都一面倒狠批大媽所為,「現在愉景灣有佢哋存在就冇日安寧」、「大媽大媽你的威力不能看小」,不過亦有人指現場應有不少目擊者,卻未有人予以協助,「香港人點解唔幫手?」「唔報警淨係喺度食花生!」

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

野蠻民族

大宅

回覆樓主:

禁止呢位大媽以後來香港。
她的下一代相信比佢更可怕,竟然可以在小朋友面前如此身教。

大宅

我覺得要重罰,先有阻嚇作用!

大宅

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

佢地嘅文化就係乜都以武力解決,真係好恐怖,世界各地嘅人都怕左佢地必有因

大宅

回覆樓主:

警察會静靜放大媽走唔使煩。

男爵府

回覆樓主:

d人真係好痴線,當街郁手打人都有

我估個司機唔敢還手,係因為費事俾人告返轉頭,同埋怕公司會有籍口處罰佢

好似之前屯門碼頭城巴司機果單嘢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

伯爵府

甄小bee 發表於 19-1-17 15:04
我覺得要重罰,先有阻嚇作用!

你講得非常啱
不能助長歪風

侯爵府

回覆樓主:

操普通話嘅 China 人喎,警察夠膽拉咩?

子爵府

choc_choc 發表於 19-1-17 16:37
操普通話嘅 China 人喎,警察夠膽拉咩?

重點係有冇人報警先?
拍片放上網就當盡左力?

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

機長怕無左份工,比警察告,唔敢還手,途人上前喝止,分分鐘比人打埋一份,還手又可能比人告,班遊客唔順超就打,打完拍拍蘿友就走,我地香港人竟然可以係自己地方咁無尊嚴....

男爵府

tigger_bb 發表於 19-1-17 16:47
重點係有冇人報警先?
拍片放上網就當盡左力?

有人報警,一開始列為糾紛,有條片先列為普通襲擊上前喝止分分鐘比大媽打埋一份,還手會比人告,反而拍片既人最幫到手

侯爵府

tigger_bb 發表於 19-1-17 16:47
重點係有冇人報警先?
拍片放上網就當盡左力?

今時今日嘅香港,口講無憑,唔係有人拍片做証,香港人會睇到呢件咁不知所謂嘅事?

男爵府

個大媽係咪痴左線

寶石宮

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至