自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Jessy 發表於 19-1-16 23:27
食特敏福好傷身.

請問點傷身?

公爵府

好媽媽勳章

Dongs 發表於 19-1-17 00:17
請問點傷身?

上網search 就會見到副作用新聞

大宅

我個仔5個月大個時中過,醫生冇開特敏福(唔知係咪細個得濟唔會開呢?),都係靠食退燒藥,自己好番

子爵府

其實唔食有機會自己好,但當你見到小朋友燒到燶哂,發冷發到全身震,跟著高燒到全身興,我就唔忍心唔比佢食,只想佢快D好。

男爵府

回覆樓主

http://hd.stheadline.com/news/columns/615/20180228/649428/
可以睇睇

男爵府

試過中乙型,入院只吃普通傷風藥

男爵府

試過中乙型,入院只吃普通退燒藥

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我女歲半時,新手媽媽唔係好識處理,睇過幾次西醫食傷風感冒藥都唔退燒,38.9至39.6度徘徊,後尾去急症室,醫生睇完即安排佢入院,幫她做測試中咗甲流,醫生只係俾退燒藥,觀察,話病毒無藥食,只靠自身免疫系統打仗,不用開抗生素,除非有併發症,前後住了一星期,最後無事出院。

大宅

有,我仔K3時中左
醫生有開,我keep住mon佢精唔精神,有無over 38.5度,最後只食退燒藥個d。
但如果一開始已經高燒加冇精神,我會比佢食。醫生都話如果中左唔係一開始頭2日食,之後作用已經不大

侯爵府

happy33 發表於 19-1-16 23:21
點解唔食呢?這個菌高燒食退燒藥是退不了。是否直得博?隻菌上腦會死人
...

所以我食,之前食咗都三日先退,醫生都覺得好詭異,一般一食可能兩日倒退,可能我冇乜免疫力

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

上年我仔中過甲型流感,入左政府醫院,當時醫生同我解釋過,食唔食特敏福,係可以自己揀,食特感福會快半日時間好返! 我問佢,快半日咁大把? 佢話係呀,食左就快半日囉~唔好以為係特效藥。
由於我仔咳得好勁,又怕佢引起其他併發症,唯有食特敏福,睇下係咪真係快d好。
但食左一日,仍然係勁咳,仲愈來愈差,係咳痴肺加氣喘。到第二日仍然係咁,見唔對路立即搵私家床位轉院。其後都再住多兩日私家先走得,仲因為流感引致腳痛,連地都落唔到。
其實食哂5日特敏福療程,都仲有尾未斷。。。

大宅

anpanmenbaby 發表於 19-1-17 03:33
上年我仔中過甲型流感,入左政府醫院,當時醫生同我解釋過,食唔食特敏福,係可以自己揀,食特感福會快半日 ...

但食開左個頭係咪就要食晒?

大宅

中左點解唔食?個個都話唔俾仔女食既,我剛剛中左,好辛苦,又發燒,食左特敏福第二日已經退左燒.....
其實特敏福係阻止病毒複制,令個病早d好,我個人經驗係唔止快一兩日咁少....大人都咁辛苦,小朋友一定更加辛苦,仲要唔俾食特敏福發幾日燒自己好

子爵府

小朋友曾經中過, 因為高燒唔退入左院, 係醫院confirm 中甲型( 4年前, 當時冇禁多地方有快速test) , 醫院只比退燒, 即call 兒科醫生, 兒科醫生話食特敏福會快d 好(但只限頭2日確疹), 即刻問政府醫院可否食, 醫院話食同唔食無分別, 結果我自己簽紙走去私家醫生拎藥在家休息

珍珠宮

回覆樓主:

食特敏福係幫助快d退燒, 唔食只係快好同慢好的分別

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我同2兩仔!

當年係5歲 + 8歲 左右
都試過中Flu A,但無食特敏福,靠中藥 + 維C + elderberry
我就自我隔離咗去醫院,連中藥都無,身邊只有維C,連醫生都驚訝我好得快過食特敏福嘅隔離床

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

maikita 發表於 19-1-16 23:35
如果我無記錯,外國醫學界好似對使用特敏福既意見都有爭議,因為用藥同唔用藥既分別唔係特別大。基本上我 ...

正確

特敏福响病發48小時內服用,能減短病程約12-24小時
如果48小時後服用,係無明顯分別

我自己第二次流感 (Flu B),醫生落定簿話測試positive 就落藥,嗰時過哂48個鐘,我全部特敏福掉哂,响醫院3日,成個櫃桶都係無食嘅藥!

之但係HK人係鍾意醫生開藥先安樂,唔開藥就覺得得醫生廢,醫極都醫唔好
於是,醫生被迫用好多特效藥
然後社區抗藥性越嚟越高,特效藥越嚟越少,劑量開得越嚟越高...
大家身體免疫越嚟越差..
一病就好似好嚴重...

大宅

小曳人 發表於 19-1-17 07:06
正確

特敏福响病發48小時內服用,能減短病程約12-24小時

無辦法,呢個係多年來依賴私營醫療但又做唔到醫藥分家既結果。

伯爵府

我小朋友試過之前流感氣管同支氣管炎,仲開始有輕微肺炎,入法國醫院,醫生立刻開特敏福,唔夠半日即退燒,不過姑娘不們觀察小朋友有無其他唔舒服(驚藥物副作用)

男爵府

回覆樓主

流感分為甲、乙及丙型。甲型包括禽流感與豬流感等,其病毒可於人類及動物之間互傳,引致基因重組,衍生嚴重併發症;乙型則只於人類中傳播。這次於中港以至東南流行的以乙型居多。丙型引致的症狀相對較輕微。甲、乙兩種皆可誘發併發症如鼻竇炎、肺炎、心肌炎及腦炎等。

由於流感病毒可寄存在宿主身上,形成細胞分裂,並加入外來基因,招來免疫系統攻擊,從而引致「細胞因子風暴」,使免疫系統過度澎湃,誘發各種炎症,情況猶如○三年沙士。

特敏福可用於治療流感,亦有二線藥物如樂感清及Peramivir。一旦確診為流感,須於病發四十八小時內使用特敏福才有效;很多患者用藥後症狀不除,誤以為無用,其實特敏福的作用是縮短生病日數,雖然只可早一兩天痊瘉,但已足夠醫護人員制止併發症如肺炎等出現,對維護患者日後健康有重要功用。

很多市民擔心特敏福副作用,與常見藥物相比,其副作用不算嚴重,但有機會引致腸胃不適如噁心、嘔吐等。有研究指用藥五天已經足夠,加大劑量亦沒太大益處,因此只要適當使用,十分安全。

首頁

尾頁

跳至