自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

小朋友本身有身份證同護照,如要返去國內,除了要申請回鄉證,還要回港證嘛?謝謝各位!

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔洗

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

護照同回港証選其一就可以入大陸,出國就一定要護照。

侯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章

414928 發表於 19-1-16 23:38
護照同回港証選其一就可以入大陸,出國就一定要護照。

護照或回港証係用來返港的,樓主返大陸要用回鄉卡

侯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章

wing_19870612 發表於 19-1-16 23:36
小朋友本身有身份證同護照,如要返去國內,除了要申請回鄉證,還要回港證嘛?謝謝各位!
...

返國內時用回鄉卡,入境時用護照加冇相身份證或回港証就可以了,所以如已有護照,就唔需要再申請回港証了。

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有護照就唔需要回港證.

象牙宮

回覆樓主:

不用申請回港證

水晶宮

回覆樓主:

回港證完全冇用,唔好嘥錢

天珠殿

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無申請過回港證

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我笫一次帶女返大陸,過關職員話有護照就不用回港證,佢只係望下小朋友張相,所以我地都嘥咗錢申請回港證!

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

我二個小朋友都是申請護照
1) 出國外就用PASSPORT加無相身份一証
2) 國內就回鄉証

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lanloo 發表於 19-1-17 16:15
我笫一次帶女返大陸,過關職員話有護照就不用回港證,佢只係望下小朋友張相,所以我地都嘥咗錢申請回港證! ...

係!浪費了!
護照同回港証只差少少錢! 申請passport化算d

男爵府

bbpompom 發表於 19-1-17 17:11
我二個小朋友都是申請護照
1) 出國外就用PASSPORT加無相身份一証
2) 國內就回鄉証 ...

申請無相身份證唔洗錢?

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

she811 發表於 19-1-17 17:19
申請無相身份證唔洗錢?

申請passport自動會整埋!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊