自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

已經唔係早結婚,年紀小小就嫁出去,但都成日覺得,時間過得好快,好想留係屋企同父母再相處耐d先離開由細到大,有爸爸媽媽照顧既家。衣家搬左出去,成日都掛住父母,雖然現今通訊方便,成日同佢地keep contact, 但始終不再同一屋簷下,就算有時番娘家訓一兩晚,都唔係從前一家人一點一滴地生活既感覺。
以前細個好想自己建立自己的家,衣家先覺得感慨,與父母相處的時間太少太短暫。由細個佢地陪玩陪長大,漸漸成人,到識懂事識關心佢地時,又離開家庭另闖一個人生階段。
只感歎時間匆匆,我知咁樣諗好似好愁善感,我提醒自己衣種感覺係要我更加珍惜同人相處。

大宅

kkyeah 發表於 19-1-16 23:50
已經唔係早結婚,年紀小小就嫁出去,但都成日覺得,時間過得好快,好想留係屋企同父母再相處耐d先離開由細 ...

我結左婚之後媽咪做左我best friend每次放假都會搵媽咪行街,好珍惜每次見面既機會

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我無掛,因為差不多日日見住

伯爵府

初初嫁搬走左,有點唔慣,夜晚瞓唔著時,真係掛到喊左出黎 所以嫁左之後到有小朋友,都會成日返娘家,耐唔耐都會帶小朋友一齊返去過夜,陪下兩老

子爵府

Linda20 發表於 19-1-16 23:54
我結左婚之後媽咪做左我best friend每次放假都會搵媽咪行街,好珍惜每次見面既機會
...

做你媽咪好幸福

子爵府

回覆樓主:

結左婚廿幾年冇返過外家住,始終都係自己屋企自在。不過個個星期我地都會同阿媽飲茶行街。 因為成日見,所以冇乜點掛住。

大宅

c6t6m6 發表於 19-1-17 00:01
初初嫁搬走左,有點唔慣,夜晚瞓唔著時,真係掛到喊左出黎 所以嫁左之後到有小朋友,都會成日返娘 ...

我都有

水晶宮

我好幸運,差唔多日日見。嫁咗、生咗小朋友,更加感受到媽媽好。我亦好好彩同媽媽好 friend,好期待每次三代同堂食 tea。

珊瑚宮

我搬咗喺附近所以日日見

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kkyeah 發表於 19-1-16 23:50
已經唔係早結婚,年紀小小就嫁出去,但都成日覺得,時間過得好快,好想留係屋企同父母再相處耐d先離開由細 ...

冇,住得近,得閒飲茶

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我最傷心係出嫁前的娘家已不在了!
自從父母仙遊之後,娘家公屋只剩下大哥,後來大哥亦另有住處,娘家就還番比房署,自始我就沒有娘家了!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

結婚前一年已經係自己一個住,習慣好少見少聯絡
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

回覆樓主:

無掛住,因為我起碼都一星期會返一次娘家。

珍珠宮

M&A Mom 發表於 19-1-17 00:21
我最傷心係出嫁前的娘家已不在了!
自從父母仙遊之後,娘家公屋只剩下大哥,後來 ...

父母永遠喺你心中

男爵府

我地住得近,都成日見,所以都無特別掛住

伯爵府

都唔知你講乜,唔係早婚但又年紀小小嫁咗出去

大宅

c6t6m6 發表於 19-1-17 00:01
初初嫁搬走左,有點唔慣,夜晚瞓唔著時,真係掛到喊左出黎 所以嫁左之後到有小朋友,都會成日返娘 ...

我都係剛剛嫁時唔習慣,掛住父母掛到喊,而家生左b媽媽會有幾日黎過夜,感覺好似回到未嫁時

水晶宮

無。
我同呀媽係好朋友關系。

子爵府

jandk 發表於 19-1-16 23:55
我無掛,因為差不多日日見住

我都係

子爵府

首頁

尾頁

跳至