自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

事源係咁,
上2個星期, 收到個客人寄來既支票,
咁我地第2日就入數啦..

到第3日, 個客同我地講, 張支票簽錯名...應該係指個簽名個樣唔同掛...
驚銀行入唔到數..

但我地公司再對番條數, 係入到張支票, 而銀行都沒有彈左票..

咁如果真係個簽名唔岩而又入到票既話..咁銀行咪好大漏洞???

複式洋房

s160656 發表於 19-1-17 00:36
事源係咁,

可能你個客個簽名只係簽錯咗少少佢自己驚彈票姐

大宅

回覆樓主:

之前有報導試過無簽名支票都過到數

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

kenshiro18 發表於 19-1-17 00:40
之前有報導試過無簽名支票都過到數

同意!根本好多時都唔對簽名,仍然過到數

男爵府

2019新春慶豚圓

聽聞係銀碼大先會對簽名

大宅

2019新春慶豚圓

其實日日咁多張票,應該唔會逐張對吧

wcpcelia    發表於 19-1-17 11:36

珍珠宮

某D銀行喺某D銀碼之下係唔會對簽名㗎
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

事源係咁,

其實簽名真係唔會點對架嘛

男爵府

回覆樓主:

開票戶口有錢,抬頭戶口啱就入 其實戶口無錢有時銀行唔問開票人都od 過,公共機構保險十多廿年前已唔對簽名,其實支票如現金唔會周圍放,比人盜用都係開票人承擔

珍珠宮

事源係咁,

我試過,獅子銀行。
攞錯老公支票薄繳費,簽左自己名,老公睇Statement 過左數先發現。問番銀行,佢話某銀碼以下支票(佢無講幾多)係唔會對簽名。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

2019新春慶豚圓

果時我去銀行轉數入自己張票,簽完唔似樣(一早知、所以特登去銀行試下,因將會開票)櫃位比我睇返簽名紀錄、我再簽過。仲要搵早層再覆核!
臨走我問如果第時開比人地驚唔驚我個簽名唔似,佢教話如果咁樣就劃死入票、唔好取現金。

男爵府

親身經歷
屋企人拎錯我本支票簿開票都入到

wcpcelia    發表於 19-1-17 11:37

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

事源係咁,

銀行2000元以下的支票,是不對簽名的~

當然睇漏眼,亦大有可能~

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

CINDYC 發表於 19-1-17 08:02
我試過,獅子銀行。
攞錯老公支票薄繳費,簽左自己名,老公睇Statement 過左數先發現。問番銀行,佢話某銀 ...

似丫! 每日咁多票, 點對!?
所以支票簿都寫明要放安全地方

大宅

2019新春慶豚圓

我試過簽咗第2個款樣,銀行仲打嚟confirm問係咪有簽過張支票

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

回覆樓主:

我個簽名, 係 HSBC counter一定要簽幾次, 但支票從來無問題

siumak    發表於 19-1-17 08:56

寶石宮

2019新春慶豚圓 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

中銀真係會話簽唔啱, 打黎confirm跟住收手續費

瑪瑙宮

TMC3012 發表於 19-1-17 08:24

銀碼係咪多位架

大宅

TMC3012 發表於 19-1-17 08:24

hsbc 打黎問係咪開左張咁嘅票, 話簽名唔岩, 確認後照幫我過數。
仲叫我得閒落分行update 簽名

子爵府

事源係咁,

支票户口要过數先写支票……会安全啲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊