3歲或以上

跳至

大宅

2019勳章

3歲2個月 ,女仔 ,開始例如叫佢換衫 佢就會走左去拎或玩第2d野 ,你講10次佢都話要做左佢d野先 ,要真係好大大聲鬧同話拎走佢d野先聽 食飯叫佢唔好拎其他野 佢就點都要拎 ,係要我地好大好大聲 話要拎走佢d心愛既野 佢先喊同屈服 就黎冇氣 !
係咪我都仲未夠威嚴令佢一渴就聽??係咪當我冇到
定有d咩係我miss左 或做錯左 有無有經驗媽媽指教一下 ,唔該晒

複式洋房

pinkladycat 發表於 19-1-17 01:47
3歲2個月 ,女仔 ,開始例如叫佢換衫 佢就會走左去拎或玩第2d野 ,你講10次佢都話要做左佢d野先 ,要真係 ...

呢個年紀小朋友真係好多主見㗎。我仔都係咁,我知佢受軟唔受硬,所以宜家用嘅方法係比佢心理準備同選擇。例如叫佢刷牙佢唔肯,我就話,好比你玩多陣先,你自己話玩幾耐?5分鐘?咁佢話ok ,5分鐘後就肯刷牙。其他例如規矩上嘅嘢就只可以堅持,過一陣子他會領會到唔可以咁做。

我仔都好難搞,我都勞氣過唔少,後來睇咗D育兒書和文章,試吓唔同方法,宜家好好多啦,起碼可以講道理。個個小朋友特性唔同,所以都無話點樣做最好,要不斷摸索,未必個個小朋友都受鬧。加油呀!

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我女就嚟 3 歲,都係有主見古古惑惑既小朋友,從來都好少乖乖你話一就一。 但呢d 無絕對對與錯,其實無關痛癢既事情我唔會喝佢,只有嚴重野 (例如床上跳,食飯放腳上枱)我先會鬧。 3 歲幾其實聽得明,同佢講數bargain, 比選擇佢, reasoning, 好過鬧鬧鬧。學樓上講,我通常比心理準備佢 (e.g, 玩多5 mins), 然後倒數10 下,慢慢佢就知數到1 就要停。

公爵府

2019新春慶豚圓

Jenjanjan 發表於 19-1-17 10:05
呢個年紀小朋友真係好多主見㗎。我仔都係咁,我知佢受軟唔受硬,所以宜家用嘅方法係比佢心理準備同選擇。 ...

可能真係年齡段嘅問題,我仔又係咁,你想佢做嘅,佢硬係唔多聽嘅,你唔俾佢做嘅,佢就係要做,唱嗮反調咁,宜家真係會有自己諗法喇

大宅

2019勳章

呢個年紀小朋友真係好多主見㗎。我仔都係咁,我知佢受軟唔受硬,所以宜家用嘅方法係比佢心理準備同選擇。 ...

係 ,係非常多主見 有時點樣坐佢都要安排
我都試下5分鐘呢個方法先 thx (emoji)

大宅

2019勳章

Nbs 發表於 19-1-17 12:29
我女就嚟 3 歲,都係有主見古古惑惑既小朋友,從來都好少乖乖你話一就一。 但呢d 無絕對對與錯,其實無關痛 ...

可能我自己都太多野 (唔得,唔準)
但當同佢講道理既時候 ,佢當我發up風 ,繼續叫我睇其他野 或要我做其他野想分散我
原來真係有 terrible 3

大宅

2019勳章

hoganbaby 發表於 19-1-17 12:39
可能真係年齡段嘅問題,我仔又係咁,你想佢做嘅,佢硬係唔多聽嘅,你唔俾佢做嘅,佢就係要做,唱嗮反調咁 ...

係呀 所以我唔想佢大左都係咁 ,依家我一樣野要講好多次 ,越叫越走 [/smil

子爵府

2019新春慶豚圓

pinkladycat 發表於 19-1-17 13:21
可能我自己都太多野 (唔得,唔準)
但當同佢講道理既時候 ,佢當我發up風 ,繼續叫我睇其他 ...

曾經有個兒童心理學家的auntie 同我講,鬧鬧鬧或咩都唔準唔得,對小朋友嚟講只係發噏風,真的左耳入右耳出,長久落去佢甚至覺得呢個tone 係傾緊計。 佢話要有consequence 小朋友先會知道乜野做得,乜野唔做得 (而且唔係一次半次就即刻成功)。

大宅

2019勳章

Nbs 發表於 19-1-17 21:51
曾經有個兒童心理學家的auntie 同我講,鬧鬧鬧或咩都唔準唔得,對小朋友嚟講只係發噏風,真的左耳入右耳出 ...

Thx 我會試下

珍珠宮

2019新春慶豚圓

我覺得係要軟硬兼施

子爵府

2019新春慶豚圓

無錯,比選擇佢真係好緊要,我仔都係3歲,鬧真係冇用,輕輕鬆鬆咁問佢比你揀,玩多5分鐘定7分鐘,佢答完你之後玩多陣就會收工......因為佢其實仲未知5分鐘同7分鐘嘅意思

呢招真係10次有9次都work,那怕個選擇係幾咁無聊......總之有得揀就得。我記得以前鬧佢佢又喊,成日都兩敗俱傷

大宅

2019勳章

Ytfc 發表於 19-1-19 00:46
無錯,比選擇佢真係好緊要,我仔都係3歲,鬧真係冇用,輕輕鬆鬆咁問佢比你揀,玩多5分鐘定7分鐘,佢答完你 ...

哈哈 。。。好笑
我都用下先 , 呢排測試下你地既方法 我再上黎賽後檢討下 ,感謝你地有心回答我

別墅

回覆 pinkladycat 的帖子

小朋友成長開始有自己基本能力,是建立小朋友對自己學習有信心的重要時間。在家長規律與小朋友自主之間要得到平衡,家長們要多花時間給小朋友「預告」, 例如:設立時間表、 我做得到獎勵計劃。鼓勵小朋友相信自己能力之餘,亦能做到家長之要求。 重點不是嚴厲, 相信 你所講的幼兒是聽到及明白, 只是他感受不到是自己要做的事,不用惡是要小朋友感受到自己的責任。

大宅

2019勳章

華華媽 發表於 19-1-19 08:33
回覆 pinkladycat 的帖子

小朋友成長開始有自己基本能力,是建立小朋友對自己學習有信心的重要時間。在家 ...

好,thankyou

男爵府

2019新春慶豚圓

pinkladycat 發表於 19-1-17 01:47
3歲2個月 ,女仔 ,開始例如叫佢換衫 佢就會走左去拎或玩第2d野 ,你講10次佢都話要做左佢d野先 ,要真係 ...

小朋友有一個時期係咁 我仔都有一個時期係咁 最近有好轉

別墅

2019勳章

呢個階段既小朋友係難搞D

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊