論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

話說我十月十三號新姐姐onboard, 黎自Negros Occidental,唔明白點解呢位姐姐唔會用腦又唔用眼做野,第一天到,鋪床單,直鋪的床單轉左打橫鋪,話佢鋪錯要轉返90度,佢竟然答我我試過,咁鋪是岩的;bb床單,拎走舊的不換新上去,咁我去拎新床單鋪上去,佢當晚把洗乾淨哂乾左的bb 床單再鋪上去,一個床褥兩張床單;
早上佢係厠所做野時,見到我同阿sir 企係佢廁所門口,佢會望實我地,我地要出聲講,我要用廁所,佢先會出黎,我地仲要企係門口等佢多十幾秒打點下先入得佢以前的姐姐,一聽到我地起左身出房門就已經會出廁所。

洋房

回覆 Harriethung 的帖子

冇計啦, 要patience....!!!

別墅

叫佢鍡小朋友食葯,六小時食一次,佢用五隻手指數左六個鐘,果早八點食葯,佢十二點就餵第二次,問佢係咪記錯四小時,佢話無呀,舉起五隻手指數,由八點開始數起,8,9,10,11,12,肢體語言話比我聽,嗱,6個鐘吖。我即場數一次比佢睇,9,10,11,12,1,2,應該兩點食,佢只是一句哦,大姐,咁大錯係咪要講句sorry? 我小朋友八個月大咋。
我要忍忍忍,無人幫我幫我睇小朋友,唯有繼續用。
佢天生口黑面黑,叫agent 同佢講,無改善,不過要佢勉強笑,仲衰過唔笑,唔想見到佢排cool牙!
叫佢熨西裝,件西裝褸變左中山裝,C6早上見到叫救命,即係9秒9幫佢熨返落黎。

別墅

我自己幫小朋友沖涼,拎起條面巾,見到佢條洗濕的底褲掛係同一個鈎到,叫佢入黎,佢又要解釋一大餐,話自己習慣著完會手洗乾淨,我大駡我理鬼你洗唔洗,你覺得咁乾淨你唔將條低褲放係個頭到?你洗唔洗唔關我事,宜家你將小朋友洗面巾同你條底褲掛在一齊,其實點解會發生?你掛上去果刻係咪盲左?

別墅

Rainbow268 發表於 19-1-17 04:35
回覆 Harriethung 的帖子

冇計啦, 要patience....!!!

對住佢唯有忍忍忍,不過瘟神已走,新姐姐已到三天,感恩!

wcpcelia    發表於 19-1-17 10:21

男爵府

回覆樓主:

新姐姐咁快到, 即係無腦姐姐 onboard 左幾日你已經開始申請新姐姐?

別墅

Solarflare 發表於 19-1-17 07:21
新姐姐咁快到, 即係無腦姐姐 onboard 左幾日你已經開始申請新姐姐?

第三天搵新agent, 第十五日就簽左新姐姐,等等等,等到今星期一,很漫長啊

男爵府

Harriethung 發表於 19-1-17 09:15
第三天搵新agent, 第十五日就簽左新姐姐,等等等,等到今星期一,很漫長啊
...

恭喜你終於甩難。
咁無腦姐姐真係幾唔掂吓
三天已知不能 keep .

男爵府

回覆樓主:

你都幾眼明手快, 有啲僱主向 agent 投訴結果得個吉, 終於頂唔順即炒又要得幾個月先有姐姐。

大宅

Harriethung 發表於 19-1-17 04:42
我自己幫小朋友沖涼,拎起條面巾,見到佢條洗濕的底褲掛係同一個鈎到,叫佢入黎,佢又要解釋一大餐,話自己 ...

咁難頂

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

死啦, 係咪有弱智架?

象牙宮

Harriethung 發表於 19-1-17 04:18
話說我十月十三號新姐姐onboard, 黎自Negros Occidental,唔明白點解呢位姐姐唔會用腦又唔用眼做野,第一天 ...

她什么來歷的?
未做過工人?
未照顧過小孩?

还是 EX-HK/SPORE/ 2WEEKS, 3MONTHS/ 8MONTHS / 1Y? 被人炒了。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

lily-of-valley 發表於 19-1-17 14:21
死啦, 係咪有弱智架?

佢係無腦及盲的,弱智都會用點腦,只是有限度

別墅

333s 發表於 19-1-17 14:44
她什么來歷的?
未做過工人?
未照顧過小孩?

佢CV 好正的,兩個中東顧主,都是完約走的1st 老人家,2nd 小朋友,之後係菲讀左care giver 課程一年。
但佢第一天onboard 就鬼拍後尾枕話自己其實係做左8年。我聽完就覺得死火,知道CV是假的,入屋後,發現完全唔識做家務,再問佢係中東做乜架,佢話只係帶小朋友返學,在校等到4點就接放學。頂,同CV 及 interview 講的完全唔同,我仲有agent 幫佢拍條片係到,諗返真係覺得佢大話到絕頂。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Harriethung 發表於 19-1-17 23:39
佢係無腦及盲的,弱智都會用點腦,只是有限度
我以前老奶奶陳衰寸彊屍亁grace, 肥廢人cornellia, 大家都係, 盲,聾, 跛廢, 因攞2個蘿蔔, 一個手痛, 一個暈。 淨識偷, 寸, 攞著數。

別墅

Solarflare 發表於 19-1-17 09:26
你都幾眼明手快, 有啲僱主向 agent 投訴結果得個吉, 終於頂唔順即炒又要得幾個月先有姐姐。
...

我只投訢過一次,就放棄了再搵個agent!
暗地裡簽新姐姐,因為我覺得agent 係有點偏幫姐姐,費事佢通水比舊姐姐知我想炒佢。

別墅

lily-of-valley 發表於 19-1-17 23:48
我以前老奶奶陳衰寸彊屍亁grace, 肥廢人cornellia, 大家都係, 盲,聾, 跛廢, 因攞2個蘿蔔, 一個手痛 ...

好彩屋企無被偷野,其實我見姐姐都係日做夜做,不是博炒果種,但無耐她是 handicaps 吧

象牙宮

Harriethung 發表於 19-1-17 23:54
好彩屋企無被偷野,其實我見姐姐都係日做夜做,不是博炒果種,但無耐她是 handicaps 吧
...
咁你個比我上2件好DD。 佢地博炒的。
天有眼, 肥廢人比我掃把, 去笫二度做唔夠2個月又比人掃把, Immigration唔批佢第三次visa. 要踼返philippine.

男爵府

Harriethung 發表於 19-1-17 23:52
我只投訢過一次,就放棄了再搵個agent!
暗地裡簽新姐姐,因為我覺得agent 係有點偏幫姐姐,費事佢通水比舊 ...

係。其實咁係最好, 防止舊姐姐知道之後玩野。

別墅

Harriethung 發表於 19-1-17 23:48
佢CV 好正的,兩個中東顧主,都是完約走的1st 老人家,2nd 小朋友,之後係菲讀左care giver 課程一年。
但 ...

她們講大話當吃生菜,我個件舊姐姐個CV又係話在中東做到完約,之後來香港找工作,只做了三個月就被人炒了,原因她自己講話舊僱主對佢唔好,天天發脾氣鬧佢,又要照顧剛出生的BB,睡眠不足,又多家務做,我請佢時,同情佢,以為真的咁慘,誰不知請了她之後才知中招,天天玩電話,我一不在家就玩。

wcpcelia    發表於 19-1-18 09:05

首頁

尾頁

跳至