自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大人同小朋友都無去過凍地方,黎緊新年會去探親,請問3歲小朋友著咩衫褲?著幾多先夠暖?
大人都係著幾多?
日間同晚間溫差較大,謝謝

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我自己就著得唔多,因為好少係外面走動,一件薄長衫+厚少少有棉嘅外套+頸巾,下身多數係著條貼身褲+trainer,凍少少先著牛仔褲+boots,係屋企我著短袖衫+運動薄外套+長褲,瞓覺會換短褲

象牙宮

2024年龍年勳章

camanbi 發表於 19-1-17 09:09
大人同小朋友都無去過凍地方,黎緊新年會去探親,請問3歲小朋友著咩衫褲?著幾多先夠暖?
大人都係著幾多? ...

Uniqlo 有隻保暖褲, 牛仔褲罓有保暖層, -2 度ok.

你去邊度? 有幾凍?

禁止訪問

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

camanbi 發表於 19-1-17 09:09
大人都係著幾多? ...

空内有冇暖氣先?

象牙宮

去邊度先,唔同地方既幾度,感覺可幾好唔同,
好似香港幾度,覺得凍過日本幾度好多。

珍珠宮

回覆樓主:

layering 咁著,可以逐件加,又可以逐件減。無得除嘅話室內有暖氣會好焗

一定要有包帽,頸巾,大人有手襪舒服 d 但相對無咁緊要

夜晚瞓時,喺暖氣口側邊擺杯水,小朋友唔慣暖氣乾驚易流鼻血

tsung    發表於 19-1-17 22:37
wcpcelia    發表於 19-1-17 11:46

珍珠宮

減齡達人勳章

首先去邊度?
另如一出門已經上車,直到目的地(室內),可以著得少啲。因車和室內有暖氣
但如外出觀光,就一定要著夠,因戶外大風,一件防風防水嘅功能外套(冇就羽絨再加風䄛),另帽(唔好冷,唔要通窿),滑雪手套,頸巾必備。
去uniqo 買幾件super warm 內衣(有隻比較厚身),再買埋條super warm 內長褲(好薄,好似legging).
不要著樽領,除非長時間戶外,否則室內會焗死。

子爵府

發達些嘅地方室內都用暖氣,出街就一層一層穿著,真的冷的話,有帽羽絨外加頸巾綁結就入唔到風。
I support autism acceptance!

珍珠宮

stkyo 發表於 19-1-17 09:15
我自己就著得唔多,因為好少係外面走動,一件薄長衫+厚少少有棉嘅外套+頸巾,下身多數係著條貼身褲+trainer ...

你講緊係香港呀?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

麵包超人^o^ 發表於 19-1-17 09:38
你講緊係香港呀?

我住英國,而家得幾度我都係咁著,因為室內好暖,著得多,一係室內就會好熱,有時候係商場行街,會見到有人著到好似熱天咁,去室外先會笠番件外套

我媽係香港過咗嚟,佢都係著普通厚少少嘅褲,波鞋,上身一件長袖,加件背心,出門先著外套+頸巾

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

室內外溫差大, 要著d方便除同著嘅衫

伯爵府

回覆樓主:

黎緊我又返加拿大 負廿度 我通常著法

一件保暖內衣 加普通衫 再加件外套(外套必須防風同防水)就得

我買superdry雪褸 唔洗羽絨版 都夠

防水因爲會下雪 防風無風吹到入去 自然keep得住體溫

千萬唔好著太多 因為室內有暖氣

伯爵府

2024年龍年勳章

去12元店買呢類夾,我見過有大d的,將佢扣起小朋友件大褸或背朗,每次除手套就夾住,咁就唔洗揸住,冇咁易唔見手套。我自己每次去凍地方都用大夾,扣起背朗夾手套的。

wcpcelia    發表於 19-1-17 11:47

伯爵府

親子王國15週年勳章

返大陸北面同一北美著法好唔同
北美有冇落雪其實冇分別,我都一樣

用戶要求終止服務

牛年勳章

同有雪嘅地方一樣囉!普遍有暖氣嘅地方靠件褸,預備件防風厚褸,裏面一件 U 記保暖加件薄 T-shirt。下身著有毛毛底嘅防風褲。

無暖氣地方就有咁多著咁多
未經許可,請勿轉載

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

室內有無暖氣, 有就唔駛著太多, 羽絨就夠, 無暖氣要著多D保暖.

伯爵府

Sumyeema1 發表於 19-1-17 09:17
Uniqlo 有隻保暖褲, 牛仔褲罓有保暖層, -2 度ok.

你去邊度? 有幾凍?

去中東地區,晚間可能有時3度都唔知有無,我係擔心小朋友冷親

伯爵府

是的 發表於 19-1-17 09:17
空内有冇暖氣先?

應該無暖氣(emoji)因爲是有點落後既地區

珍珠宮

如果中東零度都冇咩嘢,打底褲,加件羽絨服,抓毛衫果d 就ok

首頁

尾頁

跳至