自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

減齡達人勳章

幫親戚問,
想問下呢份表係唔係等於叩門?
如果唔交呢份表係咪就等教育署派位?

因為我以前10年前係冇呢一份表,
係學校俾份表我哋填唔知30間志願定50間志願嘅學校,
如果叩門就自己去嗰間學校攞表但係冇下邊藍色嗰張紙!

呢份表係咪一定要交藍色嗰份?

嚟緊小朋友升中一嘅家長們你地又有冇填呢份表?

我都唔係好明佢個名額得40個,

有冇家長可以解答下

頭先打咗去學校問老師上緊堂...

Thanks

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

呢張係首輪既自行分配學位, 可以不限地區全港揀兩間去報名, 之後學校會叫你去interview. 如果呢兩間有間收到你, 你都要繼續填大抽獎, 因佢都係派位時先知道結果. 不過其實自行已收左, 唔使跌入大抽獎. 如果呢兩間都冇收, 就一齊大抽獎派位....

伯爵府

減齡達人勳章

廷廷媽 發表於 19-1-17 10:04
呢張係首輪既自行分配學位, 可以不限地區全港揀兩間去報名, 之後學校會叫你去interview. 如果呢兩間有間收 ...

如果唔自行派位就唔使交,
等大抽獎係咪即係咁?

大宅

回覆樓主:

呢個係第一階段自行分配學位, 有藍綠紅表三隻色既表兩張 ……選兩間心儀中學, 有分第一志願,第二志願 ……睇清楚要咩資料 獎狀, 今日係中學最後一日收表, 最好快啲去交, 呢啲同叩門冇咩關係

禁止訪問

大宅

vivian520 發表於 19-1-17 10:07
等大抽獎係咪即係咁?

其實都得…… 但好少人會放棄機會

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

vivian520 發表於 19-1-17 10:07
等大抽獎係咪即係咁?
都可以既, 等大抽獎時睇彩數, 因為大抽獎同一banding時係睇隨機編號先後黎派位, 所以睇彩數派唔派到第一志願, 教育局就比兩間自行分配學位d學生同學校去揀自己心儀黎收生. 唔報自行就等下次填大抽獎果份form.

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自行係可以誇區,而且有面試機會,表現好就好過去抽奘!

侯爵府

vivian520 發表於 19-1-17 09:55
幫親戚問,

每間學校拿30% 出來自行收生、你可報2 間、不申請即放棄、自動入大抽獎pool (除非註冊了直資)當然申請啦

wcpcelia    發表於 19-1-17 15:11
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主無一間津貼中學想入?? 如果只考慮直資或私校, 可以唔交.

侯爵府

幫親戚問,

今日last day,交表要快丫!

水晶宮

這個「不是」扣門,扣門係完曬成個派位程序(自行+統一)後,七月派位結果出左唔滿意,就自發去心儀學校「求位」,到時中學自己睇情況收唔收,收什麼人。

現在這份三色表係屬於「自行」階段,上面有jm已解釋,不重複。

如果「參加」就必須今天內手持這份表連同心儀學校所需的申請表和文件(間間要求不同),交回不多於兩間中學申請。但提醒:學校文件原則上可後補,但欠三色表(一定要齊藍綠紅三部分)就一定要今天內交。交表時,中學會三張一齊蓋印確認收到你的申請,已蓋印的紅表會交回家長。

如果唔交表就直接等五月填表參加統一派位。

男爵府

回覆樓主:

你個親戚咁攪笑,間間學校都會有家長會或講座,教家長點樣揀中學,點樣填表,唔係到今日截止自行才來問你呀!

子爵府

畀面勳章

十個趣「親戚」
今日先問
冇去家長會?

^.^

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

為表誠意,雖然明知自行無望都要交表給心儀的中學,以為扣門作準備。

複式洋房

廷廷媽 發表於 19-1-17 10:13
都可以既, 等大抽獎時睇彩數, 因為大抽獎同一banding時係睇隨機編號先後黎派位, 所以睇彩數派唔派到第一志 ...

請問點先知自己個編號係先定後?

珍珠宮

環保接龍勳章

幫親戚問,

今日自行階段last day收表, 你親戚宜家先揾人問? 升中喎!! 大事嚟㗎喎!!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

環保接龍勳章

企鵝丫丫 發表於 19-1-17 14:32
請問點先知自己個編號係先定後?

無人知! 同小學大抽獎一樣.

不過抽中學係band 1生抽先, 跟住到band 2生, 如此類推。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

首頁

尾頁

跳至