自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

ash_yehyeh 發表於 19-1-18 22:53

我初時以為樓主個post膠膠地,所以去咗睇佢d舊post:joyo ...

其實樓主都係依家八九十後年輕夫婦既寫實照丫。不過就將生活理想化咗啲。睇黎都未買樓解決到住屋問題,除非有父幹。咁嗰啲咩移民外國生活唔使唸啦都

大宅

回覆樓主:

無兩全奇美,有得必有失
Plan 係需要既,但時間,環境都會令人改變睇法
香港社會環境唔健康,要出於污泥而不染唔係每個人都堅持到

wcpcelia    發表於 19-1-20 17:18

伯爵府

super_aries 發表於 19-1-19 15:20
我想……我番2千你……不如你幫我湊

人地父母點諗你又點知?我叫家人湊小朋友一毫家用都無比多。比多直頭塞番比我。

調轉諗,我幫自己仔女我倒貼又何妨?
我相信呢啲對錢嘅概念係一代傳一代。你點睇錢,你仔女都會點睇錢。

別墅

回覆樓主:

睇返佢啲舊post. 好有問題。好唔鐘意小朋友又要同個好想要的男人結婚。如果生咗個小朋友真係可憐,個呀媽唔想理佢。

男爵府

jan0517 發表於 19-1-17 18:07
中文有語境 唔使教 番大陸交流分分鐘學得仲多
英文要落力好多

deleted

男爵府

jan0517 發表於 19-1-17 18:07
中文有語境 唔使教 番大陸交流分分鐘學得仲多
英文要落力好多

你錯了!
要學好,中文好難學! 有語境,oral係好d,但深入學,一d都吾易!

我有2個小朋友,我估我比你清楚好多!

大宅

jan0517 發表於 19-1-17 16:04
睇你post覺得你應該都係中產?
國際唔會比得起
我諗住擺個細路係普通津校算 個d栽培 其實就係要佢十項全能 ...

我同意你既諗法

我生之前都諗住平養
著二手衫丶讀平民學校

但後來見佢著靚衫好得意丶醒目,就忍唔住買新衫
見佢病醫唔好,好辛苦好心痛,醫藥費貴一貴都會俾
見佢咁醒目,讀普通津校好似埋沒左佢

到個小朋友真係出左世,你會發現好多自私諗頭無哂,為左佢多多錢都肯洗,寧願自己食少d,都想俾最好嘅佢。

我未有細路時都好大洗,會買個幾萬蚊既手袋
現在只買嘢俾個b,有$都想留返俾佢。

男爵府

pumpumpurin 發表於 19-1-19 17:57
人地父母點諗你又點知?我叫家人湊小朋友一毫家用都無比多。比多直頭塞番比我。

調轉諗,我幫自己仔女我 ...

樓主說是planning 或預算……
實則比幾多收幾多,人地父母諗乜……無人知,我仍吾想知,仍係另一回事!
但做預算的話,只比多2k,真係少囉!

記得……這是預算!!!!!

我個個月比家用我爸媽,2個都話自己有,吾駛比,真頭想塞番比我,但我堅持要佢收,佢有是一回事,我比是我責任,仍係另一回事,有多,自己儲起佢!

好多阿爸阿媽收家用,好多時都話自己有,不用比,不想加重子女負担,咁……係咪佢一句不用比家用,你就即刻吾比了,慳番?

伯爵府

肥虎虎 發表於 19-1-17 15:46
關咩事呢
人地比幾多係人地既事
好老實

掉轉你鍾意俾幾多都係你既事 老人家有錢, 都要跟你果套?!

伯爵府

Btw, 9 萬其實好少錢。 洗錢容易, 搵錢難。
車費過萬,
飲食過萬( 要食外國貨)
住得大 ( 最平都2萬先有外國feel)
國際學校萬幾

果度已經5萬幾。

香港錢唔見洗, 要有質素, 9萬真係好少

珍珠宮

moniko 發表於 19-1-20 00:02
Btw, 9 萬其實好少錢。 洗錢容易, 搵錢難。
車費過萬,
飲食過萬( 要食外國貨)

其實要「有質素」以而家既樓價物價,兩個人月入十皮都唔會有幾「好」。

珍珠宮

其實最主要問題是樓主想活得像外國般悠閒feel,但又說只會給小朋友讀津校,每天要跟十樣八様功課,每星期默書,每兩、三個月測考等如何「悠閒」呢!你想不理,學校也會理你吧!

珍珠宮

super_aries 發表於 19-1-19 21:41
你錯了!
要學好,中文好難學! 有語境,oral係好d,但深入學,一d都吾易!

家人在津校教,可以説給你知大部份香港學生也是英文差過中文的!

洋房

jan0517 發表於 19-1-17 17:52
好比心機..個心機係咪好大部分去左督促功課 温書到?
Or照顧飲食?
呢兩樣我覺得好無謂

香港好多父母生左細路,就好似會無左自己人生咁,我在澳洲生活有全職工作,正在懷孕,生完奶奶很願意凑,我可以繼續工作。我其實幾同意樓主,不打算谷小朋友,多帶他參加不同活動,大自然,希望小朋友健康快樂,無壓力地自然會找到興趣。我也認為現在努力工作+投資, 做到收息收租去退休。比期望仔女比家用實際。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

肥虎虎 發表於 19-1-17 15:39

揾9 萬,兩邊長老各比4千

可能要供樓呢

珍珠宮

vcky111 發表於 19-1-20 15:21
香港好多父母生左細路,就好似會無左自己人生咁,我在澳洲生活有全職工作,正在懷孕,生完奶奶很願意凑, ...

每個人吾同,我同C6大學未畢業都已經做暑期工,同人補習。努力工作又有投資眼光,收息收租可以早退休安心做FTM,自己湊小朋友,我和C6 好享受人生。4大長老亦可以有自己人生。現在是親情最緊要。

首頁

尾頁

跳至