自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

jan0517 發表於 19-1-17 21:14
咁你每日要跟功課幾耐?我識d fd小學一個鐘唔使..
冇工人我知係家務 煮食上都會忙.但香港最大的功課問題冇 ...

在外國 小朋友4.5-5.5歳先正式入學 我的小朋友未夠歳數 所以未正式上學 不過據我了解 外國功課唔多係事實 小朋友放學可以去公園玩 其實係外國 好多父母都不是放任養自己的仔女 可能我係大城市 好多亞洲人 佢地一樣會俾小朋友補習 興趣班 而我自己都對小朋友有期望 儲錢俾佢哋去私立學校 興趣班 其實你栽培小朋友的將來 佢地可以有好多無限性 相反物質生活的追求 享受一下便過去 呢樣嘢可能你做左父母之後先可以體會

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

肥虎虎 發表於 19-1-17 15:45
就算每月有過萬租收
關你比幾多咩事

人地父母ok咪得囉,有%架咩

珍珠宮

ash_yehyeh 發表於 19-1-18 00:00
樓主咁唔鍾意小朋友,但老公又一定要有小朋友,咁生咗之後可以老公為主去take care小朋友嗎?(weekend陪玩 ...

最緊要2公婆有共識,一個想生,一個吾想生

如果佢出post 的目的是给佢C6睇,咁多人支持佢吾好生。根本是因為佢性格,思想問題,佢C6 選錯了另一半。

公爵府

肥虎虎 發表於 19-1-17 15:39

揾9 萬,兩邊長老各比4千

唔係個個長老都等家用開飯,李+x需唔需要問個仔攞家用?可能四大長老仲有錢呢

男爵府

emimi 發表於 19-1-18 08:42
唔係個個長老都等家用開飯,李+x需唔需要問個仔攞家用?可能四大長老仲有錢呢
...

睇佢樓主講其他野未呀
咪淨係講家用

水晶宮

bbc2018 發表於 19-1-18 08:37
最緊要2公婆有共識,一個想生,一個吾想生

如果佢出post 的目的是给佢C6睇,咁多人支持佢吾好生。根本是 ...

其實樓主想法過分天真:

1 香港就係香港生活啦,搞乜鬼偽外國生活,明明自己土生土長香港人,又無係外國生活過

2 以為生個小朋友好容易,其實陀過生過都知,生個小朋友身係身心都疲累

3 自己無考慮清楚就嫁咗人,連最基本要唔要小朋友都同老公未有共識,其實咁樣婚姻會唔會容易有問題呢?因為為小朋友呢個toptic,都可以有好多嘢可以拗,成長、教育...

如果樓主以後無改變,我真心覺得個小朋友好慘

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

IloveJJ 發表於 19-1-17 21:21

住港島,揸車開支一個月5千幾,讀傳統津校,課外活動兩個細 ...

兩頭租停車場,旺區一個月租4k閒閒地,兩邊連油錢分分鐘一皮都唔夠

水晶宮

jan0517 發表於 19-1-18 00:06
虐兒就唔會既.我細個呀媽係housewife..我反而覺得好窒息.咩都管住哂..
老公教育程度唔高..好難教功課..
我 ...

小朋友係靠教,唔係靠你想點點點...

你媽咪係FTM,唔代表你要跟返佢個教育模式

做一個好媽咪其實要學識放手,你媽咪唔得唔代表你都唔得

樓主你太多希望,但又無付諸行動,唔好講話係小朋友,其實你自己生活,都要積極小小好d喎

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-1-18 08:54
兩頭租停車場,旺區一個月租4k閒閒地,兩邊連油錢分分鐘一皮都唔夠

10K一個月一定唔得啦,樓主新界過港島返工,油錢同隧道費來回都唔少野

parking fee又係唔少嘢

又要牌費、保險、驗車呢類,1年都要預10K for呢類

水晶宮

回覆樓主:

樓主樣樣想好,好似生個小朋友都想一出世識行,冇眼睇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ash_yehyeh 發表於 19-1-18 09:03
10K一個月一定唔得啦,樓主新界過港島返工,油錢同隧道費來回都唔少野

parking fee又係唔少嘢

哦,舊車仲要加驗車tim, 又係錢

珍珠宮

ash_yehyeh 發表於 19-1-18 08:50

其實樓主想法過分天真:

大宅

湊小朋友加2000,即係一共6000,真係少呀,請工人都4-5千啦

男爵府

你唔應該生小朋友,你會害左佢一生
生完唔肯花時間陪伴小朋友已經係一個死罪

珍珠宮

其實香港已好多選擇

香港有工人幫手湊,自己可以同小朋友唱下歌,睇下圖書,去下博物館,草地picnic, 迪士尼又得

幼兒院,约稚園讀國際可以好happy

小學亦吾少選擇,吾喜歡國際學校,可以活動型的直資,私小,不用煩升中。happy school 津小,中亦可以happy 只要選適合小朋友程度的。

現在購物好方便,I herb 網購食品,日用品。好多是有機.方便又便宜

根本現在好方便。如想外國貨,Harrods, selfridges, M&S, Macy's 還有幾間外國百貨公司可以免税便宜香港好多, 直運香港。香港亦越來越多店有外國產品賣。其他網購店亦多

旅行又方便,選擇又多,要乜feel 有乜feel,

行,已經揸車, 可以去下郊外,行下山, 騎單車. 我在外國生活時最喜歡, 我小朋友亦喜歡

住. 我有吾少朋友住低密度的,遍佈港,九 新界,離島. 自己選擇.

公爵府

jan0517 發表於 19-1-17 15:37
對物質冇咩追求..但渴求寧靜既生活空間
如果番港島..但住新界..揸車番工都好重皮下..一年6皮得唔得?
香港冇 ...

比我一個朋友嘅個案你參考下:

朋友一人賺錢,太太 FTM,住錦繡花園,兩個仔讀元朗區嘅直資,據聞冇咩功課,朋友兩公婆都係半佛系家長,課外活動只係跆拳之類,完全冇學術性嘅,聽講佢兩個仔成績中等,佢地接受

佢地住 house,有養狗,兩個仔細個時最常去嘅地方係濕地公園,佢地兩公婆都唔好名牌,但鍾意旅行,一年去十次八次,聽佢地口氣,有預備將來送兩個仔去外國留學,除左呢樣,我覺得佢地嘅生活幾近似你想過嘅

去到錢呢個環節,我朋友應該唔止月入 9 萬,可能大約 11-12 萬,佢父母環境相當唔錯,聽佢講唔使點比家用,只係意思意思

用戶要求終止服務

jan0517 發表於 19-1-17 15:37
對物質冇咩追求..但渴求寧靜既生活空間
如果番港島..但住新界..揸車番工都好重皮下..一年6皮得唔得?
香港冇 ...

如果喺香港生左小朋友,其實你嘅諗法可以完全改變,因為如果入咗香港嘅津貼小學,唔係話唔第一級別,就冇咁緊張,補習課外活動根本唔少得,仲有勞心勞力去同個小朋友溫習, 你唔要求個小朋友考第一都唔希望考第尾卦,呢個係一般香港教育嘅遊戲規則.....除非係國際學校,可能會冇咁緊張,但開支唔同晒,所以,你最好可以同老公協議唔要小朋友,咁你就可能可以過你想像中嘅生活......

咁當然,有啲小朋友真係自覺自動咁溫習,又唔使補習,成績仲好好,家長一啲都唔使操心,好多年前我都見過,但係有幾多呢?

王國長老

bbc2018 發表於 19-1-18 09:33
其實香港已好多選擇

香港有工人幫手湊,自己可以同小朋友唱下歌,睇下圖書,去下博物館,草地picnic, 迪士 ...

在教育王國,有個好變態又好現實嘅finding
「想小學輕鬆d,所以在幼稚園階段要谷一谷」

好多人係無奈地讀緊傳統高壓學校呀,奉行幼兒最緊要快樂嘅,到考小學咪明囉,到時考唔到心儀,派位派到邊間就只能靠運喇(我無話官津到定唔好,係家長有無選擇權問題)

禁止訪問

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-1-18 09:57
在教育王國,有個好變態又好現實嘅finding
「想小學輕鬆d,所以在幼稚園階段要谷一谷」

無論選幼稚園,小學,中學

一定要根據小朋友特質,家長智慧去判斷,不能人云亦云。

EK 一向少睇。自己小朋友自己最清楚

首頁

尾頁

跳至