自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

jan0517 發表於 19-1-17 15:37
對物質冇咩追求..但渴求寧靜既生活空間
如果番港島..但住新界..揸車番工都好重皮下..一年6皮得唔得?
香港冇 ...

我個人覺得你唔好生會好啲。留番啲時間和$去過你寧靜的生活吧!

超人baby    發表於 19-1-17 16:50

子爵府

肥虎虎 發表於 19-1-17 15:39
揾9 萬,兩邊長老各比4千
你咁都比得落手
自己咁舒服佢地就就住用

可能長老仲有錢過樓主 同埋樓主都話左自己自私⋯⋯我其實睇唔到有另一個比「自私」更大嘅問題

珍珠宮

回覆樓主:

條數真識計, 搵長老湊小朋友都係俾多2千 ,

大宅

happybebebe 發表於 19-1-17 15:49

咁小學邊個帶出帶入學嘢呀?

原來而家咁多比賽?假日咪自己帶..
平時學野去樓下之類..唔使人帶掛..
日本小朋友細細個已經自己搭車番學..
其實個細路讀書唔成 會唔會怨我一世?
但係而家世界變得咁快 讀書好係咪必要呢

翡翠宮

2019新春慶豚圓

你咁都比得落手
自己咁舒服佢地就就住用

你又知佢地要就住用?
話唔定人地大把錢,仔女俾唔俾都冇所謂

男爵府

你咁都比得落手
自己咁舒服佢地就就住用

唔好咁講,一家唔知一家事,人哋父母可能更有錢,或者多子女養

大宅

Happybabyhbb 發表於 19-1-17 15:53

可能長老仲有錢過樓主 同埋樓主都話左 ...

我幾驚以為得我有問題
睇黎好多人唔覺自私係問題

大宅

因為我眼見親戚比好多資源栽培 到頭來 個仔都係做個文員仔.. 跟住呀媽未60已經有初期老人痴呆

大宅

回覆樓主

如果你想要外國生活,睇下會否不生仔。否則一闊三大,又要生活優質,咁小朋友要讀國際學校,然後都少不免要比賽仲有朋輩之間的影響和比較,結論係有左小朋友好難仲有外國個種悠閒舒適既生活。

如兩個大人冇咩高消費喜好,自己整下沙律西餐種埋野食都仲得,咁九萬一個月去幾次旅行就易好多

大宅

其實係囉,我地三個人俾家,每人一個月四千至五千。未計平時食飯,過年過節,去旅行贊助。阿爸媽都話夠用,其實一家唔知一家事,點解就要話人不孝?
我覺得只討論樓主的煩惱便可,點解係都要搵d野插?

多多綠茶    發表於 19-1-18 01:54
LeBlue    發表於 19-1-17 17:55

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

其實你都知自己自私, 唔想為咗小朋友而犧牲自己的生活質素, 點解仲要生呢?

唔請工慳番6千, 俾2千長老湊B, 你係犧牲其他人嘅生活質素你維持你自己的生活質素.

伯爵府

jan0517 發表於 19-1-17 15:37
對物質冇咩追求..但渴求寧靜既生活空間
如果番港島..但住新界..揸車番工都好重皮下..一年6皮得唔得?
香港冇 ...

係香港住又渴求寧靜既生活空間、唔去商場及旺區吧。港島區返工可以揀住DB 、區內有間聖公會小學。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

YuiYeeMa 發表於 19-1-17 15:49
多兩千湊細路?好刻薄喎

上面話共比8000,我都覺得外人不好評論,但細路個時比多兩千....我係長老的話,采你都傻,話知你連4000都咪比

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

又要俾長老湊又要全日托,
又講明唔栽培唔留學費,
咁你生黎做乜?
講到咁著重生活質素,
你留返啲錢自己享受生活罷啦

大宅

iris2014 發表於 19-1-17 15:59
如果你想要外國生活,睇下會否不生仔。否則一闊三大,又要生活優質,咁小朋友要讀國際學校,然後都少不免要 ...

睇你post覺得你應該都係中產?
國際唔會比得起
我諗住擺個細路係普通津校算 個d栽培 其實就係要佢十項全能 我覺得好無謂 精通一樣已夠
另外 數理谷都冇用 個人經驗 係得就得 唔得都係拉牛上樹
我細個讀書好勤力 亦好痛苦 所以唔想個細路咁樣

大宅

我覺得樓主係想自己過舒服幽雅寫意既生活,所以想移民,同埋想慳錢去過依D生活,而佢選擇慳既地方係父母家用(對部份人黎講),同埋仔女既支出

我覺得樓主樓本唔適合生仔,樓主諗好多單邊理由去說服自己,對個仔慳D唔使太用心係合理,自己過想過既生活更重要

大宅

回覆樓主:

我家庭月入都差唔多, 但係只係過緊畀生存好少少嘅生活

LeBlue    發表於 19-1-17 17:57

大宅

BK Milk勳章

人地俾幾多父母關你咩事,救命

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

回覆樓主

我覺得ok ,你講既生活似expat ,住西貢離島,星期六日爬山紥營、放假去滑雪探險,我身邊好多外國朋友係咁,其實唔需要好多花費,但前提係小朋友最好讀國際或非主流學校,否則你好難對抗香港主流既價值觀

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

jan0517 發表於 19-1-17 15:47
5歲前叫長老湊..之後去全日托管..
湊細路個時比多兩千..
你係唔係做會計或精算架 多數做依行都比較度數
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁
12345...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊