跳至

首頁

尾頁

大宅

澳門一問

請問有無熟澳門的朋友幫幫手:
我和家人5月9晚上6時會到達澳門-5月10晚上6時起程回港,我們想到的地方如下:

1.大三巴
2.賽車博物館
3.消防博物館
4.海事博物館
5.媽閣廟
6.氹仔大譚山滑草場
7.氹仔官也街(手信街)
8.地堡街
9.二龍喉公園坐纜車
10.去威尼斯人酒店行下

1.請問我應該點編排行程先順路呢?
2.如果9唬晚我去到想食完飯行下,咁晚上有咩地方好 行呢??
3.拱北好似有條步行街有好多野買是嗎?我們想9號晚去行,如由澳門去很遠嗎?
4.坐的士到拱北大約要多少元呢?
5.我們去果2日有無煙花可以放??
6.有咩地方適合小朋友去玩?(5歲仔和10歲女)

吾好意思咁多問題,煩請各位媽咪解答!!謝謝!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

你夜晚6點先到..第二日6點走...邊有咁多時間行咁多野mouth:

每個博物館行一小時..果度都3個鐘..重要等下車,車程..行番3個博物館...食個晏...都冇左大半日

1.我都唔知點答你..你6點先到..好多博物館都close左...公園又去唔到...食完dinner..應該連shopping都冇乜...mouth:
2.我諗果晚你去威尼斯食野..再係果度行下囉...或者去新馬路食左..再行下大山巴..淨係睇個building就幾時都有得睇..但係入埋果博物館應該都close左
3.4.5.唔知
6.二嚨喉公園坐3分鐘纜車..同大潭山滑草囉,重有威尼斯人入面既q立方,漁人碼頭既機鋪..重有博物館都岩小朋友睇架

大宅

原帖由 月希 於 09-4-23 13:04 發表
你夜晚6點先到..第二日6點走...邊有咁多時間行咁多野mouth:mouth:" />

每個博物館行一小時..果度都3個鐘..重要等下車,車程..行番3個博物館...食個晏...都冇左大半日

1.我都唔知點答你..你6點先到..好多博物館都close左... ...

7.氹仔官也街/ 地堡街幾點開同收鋪呀?

大宅

早上9點幾都開始見到有鋪頭開門啦, 晚上都收好夜下, 10點零都未收既!

原帖由 fionlai60 於 09-4-23 15:23 發表

7.氹仔官也街/ 地堡街幾點開同收鋪呀?

複式洋房

Hope it help!!!!

1st Night - 9/May/09

- 地堡街 for dinner
- 氹仔官也街(手信街) THEN
- 去威尼斯人酒店行下(adult), children can play in the QUBE in Venetian Hotel. For details, please click http://www.venetianmacao.com/tw/show/qube

2nd Day - 10/May09
(NOTE: must wake up early)

- 二龍喉公園坐纜車 (9:30am opening hr)
- 大三巴 (to take some photos)
- 賽車博物館 and 消防博物館
- 海事博物館 then to 媽閣廟

I dont think u hv time to go to 氹仔大譚山滑草場.

Ans to your questions.
1&2 as above
3. I dont think u hv time to shop in 拱北 cos u hv to cross the border to zhuhai.
4. depends on where u take off (from taipa: around $80, so it should be less than $80)
5. no firework on those 2 days so u cant buy or play firework.
6. QUBE in Venetian is fun.

大宅

原帖由 LoJulita 於 09-4-24 08:39 發表
Hope it help!!!!

1st Night - 9/May/09

- 地堡街 for dinner
- 氹仔官也街(手信街) THEN
- 去威尼斯人酒店行下(adult), children can play in the QUBE in Venetian Hotel. For details, please click http://ww ...

好多謝你的解答我咁多問題!我重想問:

DAY1.---地堡街dinner後去- 官也街好近嗎??再-威尼斯人要坐車嗎??坐咩車?的士貴嗎?

DAY2.---如酒店是駿景去氹仔大譚山滑草場要坐咩車?
去完滑草場點去大三巴??賽車博物館 and 消防博物館??海事博物館 行去媽閣廟???坐咩回碼頭??

SORRY!!!我每個景點都吾知點去!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 fionlai60 於 09-4-24 18:14 發表

好多謝你的解答我咁多問題!我重想問:

DAY1.---地堡街dinner後去- 官也街好近嗎??再去-威尼斯人要坐車嗎??坐咩車?的士貴嗎?

DAY2.---如酒店是駿景去氹仔大譚山滑草場要坐咩車?
去完滑草場點去大三巴??賽車博物 ...

滑草場冇車去的..只有的士..重有走時要call車..唔會有的士無端端上去

澳門最方便都係的士..雖然難搵d..總冇過搭巴士..10分鐘既車程..佢兜晒大半個澳門先去到..10分鐘變一個鐘

首頁

尾頁

跳至