自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

一名姓朱(48歲)男子,報稱早前接獲「家姐」傳來的手機短訊,要求弟弟代購點數卡,他不虞有詐,按指示先後多次購買總值43萬港元的點數卡,隨後亦全數將其轉戶,及後他認為有可疑,向家姐求證後確認受騙。昨日(16日)傍晚6時許,他在屯門青山公路黃金海岸住所報警求助。警員初步調查後,列為以欺騙手段取得財產案,由屯門警區列事調查隊跟進。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190117/bkn-20190117010925712-0117_00822_001.html

wcpcelia    發表於 19-1-18 10:18
tansyneko    發表於 19-1-17 16:36

大宅

2019勳章

仲呃到人嘅

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

回覆樓主:

買點數卡買成43萬,咁都信!?

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

橋唔怕舊

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

43萬

珍珠宮

真係蠢到無人有43萬點數卡

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

hongfago 發表於 19-1-17 16:22
一名姓朱(48歲)男子,報稱早前接獲「家姐」傳來的手機短訊,要求弟弟代購點數卡,他不虞有詐,按指示先後 ...

43萬 呢位朱生真係!!!

象牙宮

tsung 發表於 19-1-17 20:07
橋唔怕舊

最緊要受

tsung    發表於 19-1-17 22:00

象牙宮

wuwucancan 發表於 19-1-17 20:32
真係蠢到無人有43萬點數卡

43萬想打爆機

tsung    發表於 19-1-17 22:01

男爵府

回覆樓主:

人如其姓

男爵府

2019新春慶豚圓

hongfago 發表於 19-1-17 16:22
一名姓朱(48歲)男子,報稱早前接獲「家姐」傳來的手機短訊,要求弟弟代購點數卡,他不虞有詐,按指示先後 ...

43萬,就算真既屋企人/最親既朋友冇啦啦叫到都會覺到有可疑啦!難怪騙徒愈呃愈有!原來真係會釣到咁大條水魚食!

伯爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

43萬

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

2019新春慶豚圓

rabbitboyboy 發表於 19-1-17 21:58
人如其姓
×2

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

docomo 發表於 19-1-17 19:59
買點數卡買成43萬,咁都信!?

完全無用腦想一下是否合理~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

所以如講到錢,
我會要求對方親口講(語音信息)
試過一次,對方即時笠水
早知玩多陣先出(超必)
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

男爵府

2019新春慶豚圓 想生BB熱投

叫佢講句野黎聽下
一係問我地最後一次見面
係幾時

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊