自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

考到8、90分既學生,有幾多係佢地父母要求過d咩???或許係佢地有資質,分分鐘父母冇咩點理
我就覺得做父母唔好開聲要求要佢地考到幾多幾多分,呢d無形壓力只會令佢地討厭/害怕考試......
最好引導佢地自己訂下目標分數,自己要求自己考幾多分。

子爵府

睇能力

大仔 我要求佢合格
細仔 我要求佢有80以上

男爵府

Sumyeema1 發表於 19-1-17 17:22
幾大個?
依家小五。

男爵府

Ma12345 發表於 19-1-17 17:32
想問問媽媽你幾歲發現小朋友有焦慮?我果個好似有少少,有點擔心
...
小一開始(依家小五)。
佢話好驚測驗,考試嗰種氣氛,
一到在場測驗考試就標汗,心跳,手震同想嘔。

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章

最緊要
健康!
快樂!
品格!
見識!
成績不太強求,成績好當然開心,成績不好也不放大

利申!女成績ok , 仔冇書緣

珍珠宮

醒目開學勳章

最緊要
健康!
快樂!
品格!
見識!

珍珠宮

醒目開學勳章

最緊要
健康!
快樂!
品格!
見識!

男爵府

回覆樓主:

我個大囡理解能力好弱,小學已經係邊緣人,成績係合格同唔合格之間浮動,好多時差1,2分先合格。我一直只要求佢合格就ok. 到咗
中學經常全炒,我都冇辦法,佢讀書能力真係堅差。

侯爵府

畀面勳章

我係!比你迫到,佢跳落黎、咁就大獲啦⋯⋯

公爵府

畀面勳章

鍾太2009 發表於 19-1-17 16:38
B K嘅標準,測驗考試默書冇八90分,絕對有問題,要加強操練。

黎個返傳統,有冇人對仔女要求唔高,合格或 ...

睇能力。

子爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

我,自己知自己事,迫唔黎

伯爵府

Ma12345 發表於 19-1-17 16:51
我認為小朋友盡左力就得,哪怕佢唔合格

×2

一直這宗旨,仔上年DSE 得11分可算超額完成,校內未試過平均分合格,一直好欣賞他品行 上中學才知是學習有問題,小學唔洗迫唔洗溫考天才入b1,但中學無可能應付,能主流開開心心自信畢業已很好,比最大容忍他,其實迫不黎 ,升職專讀專長對自己有信心,再計劃緊High di 讀边科

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我有要求,只要求個女唔好錯d無聊野,如大細楷,標點符號,寫字樣衰都錯筆劃之類...次次考試扣呢d大意點都有5-10分,激死我
唔識而錯,我接受,但明明識都無分就

別墅

quincy00 發表於 19-1-17 22:36
睇能力

大仔 我要求佢合格

我都係一樣
哥哥做哂功課,考試合格都巳經好開心
妹妹唔駛點讀都可以攞到8、90分以上
真係每個人都唔同,無得比較。

別墅

suki2500 發表於 19-1-18 07:52
我有要求,只要求個女唔好錯d無聊野,如大細楷,標點符號,寫字樣衰都錯筆劃之類...次次考試扣呢d大意點都 ...

非常讚同

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

B K嘅標準,測驗考試默書冇八90分,絕對有問題,要加強操練。

我係 我對佢地要求好低 合格就已經有得去旅行

其實唔合格都比,只係考試前空下佢
日本の平安を祈ります

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

1314625 發表於 19-1-17 16:51
其實我覺得好多家長未必因爲要求高去迫個細路,係覺得佢明明能力可以,但因為hea, 唔小心而引致成績不似預 ...

係呀!我都要求唔高,合格就算,無字選寫錯/唔識我都無咁嬲。我都知小五小六考試真係深。
最嬲係有字選佢抄都抄錯,可以中,英,常識,宗教每科就係咁比人扣2-3分不等
鬧左5年啦,仲要個仔覺得扣左幾分好少事,係每科咁比人扣呀,大佬。今年呈分了,成日錯d咁既野真係火都黎

公爵府

回覆樓主:

我大仔每日溫半個鐘,測驗前一晚都可以玩,輕輕鬆鬆攞80幾分90分我收貨,再迫下佢可能會再好d但我唔會,而細仔每晚溫足幾個鐘,老公話我迫得佢辛苦,但佢溫幾個鐘考60幾分,唔溫或溫得少一定肥佬,我對佢要求60分咋,已經唔容易

水晶宮

我真係合格就得,默書佢ok, 有範圍,考試就冇眼睇

首頁
34567...8

尾頁

跳至