自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

yurijm 發表於 19-1-17 16:53
BK標準?
老實講,我睇過好多EK BK post
好多人都係聲稱自己對仔女要求好低
升中後課程唔同晒, 早已不求高分, 但求合格, 預定有小炒, 唔好玩全包宴就算.

呢幾日派考試卷, 其中一科真係好弱, 我估佢兩份卷加埋有無某個分數, 個分數係唔合格架

joecbobo    發表於 19-1-18 14:05
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珍珠宮

鍾太2009 發表於 19-1-17 16:38
B K嘅標準,測驗考試默書冇八90分,絕對有問題,要加強操練。

黎個返傳統,有冇人對仔女要求唔高,合格或 ...

理解得好,點會低分。咪又係同分數掛鉤

翡翠宮

畀面勳章

AC117 發表於 19-1-18 07:14

×2

有什麼學習問題呢?如果有學障之類,小學冇理由可以輕鬆上band 1。
日日是好日

象牙宮

2024年龍年勳章

Gwan_Ma 發表於 19-1-17 22:44
小一開始(依家小五)。
佢話好驚測驗,考試嗰種氣氛,
一到在場測驗考試就標汗,心跳,手震同想嘔。

都嚴重...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個人睇能力, 選小學都真係近屋企, 唔洗係熱門學校

水晶宮

B K嘅標準,測驗考試默書冇八90分,絕對有問題,要加強操練。

默書的分數係反映對字的相熟度,也反映對試題的理解能力及應對

剛合格的標準對佢對你現在的階段是輕鬆,但這影響佢將來應付那塲人生好重要的那1個考試!

我是過來人,我唔想自己的細路重行舊路

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我對細女,只求佢已盡力就得。特別現在初小,希望佢先建立信心,上高小,應該好好多。

但大仔能力係一直比夠高,所以我對佢有要求。佢本身都係對自己有要求。

男爵府

分數反映出理解能力、 答題技巧的高低

合格即是兩方面都應該有問題,我選擇正視問題, 不容許累積太多不懂的地方,否則只會越讀越追不上。

伯爵府

mother904 發表於 19-1-18 09:40
有什麼學習問題呢?如果有學障之類,小學冇理由可以輕鬆上band 1。

中一才發現自閉,天資 小學能應付,中學大部份科目交白卷,但不是入了英中情況可能更差,學校寬容才順利畢業

翡翠宮

畀面勳章

AC117 發表於 19-1-18 10:03
中一才發現自閉,天資 小學能應付,中學大部份科目交白卷,但不是入了英中情況可能更差,學校寬容才順 ...
最重要身體健康,樂觀做人,成績是次要的。
日日是好日

伯爵府

mother904 發表於 19-1-18 10:06
最重要身體健康,樂觀做人,成績是次要的。

學校家庭支持,自信成長最重要,現在在職專成績未出,但好有自信成日幫助同學

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

睇小朋友能力

子爵府

milkylok 發表於 19-1-17 16:49
我係

我都係(emoji)(emoji)

大宅

好媽媽勳章

我就係其中一個,唔洗太高分 做到梗係好啦,唔得都要合格

公爵府

回覆樓主:

我仔已高中,除咗中文之外,仲係科科9x架
小朋友低年級時,冇理由唔比啲要求佢啦

大宅

有冇人對仔女要求好低,合格已經得?

我絕對係!

只要佢有努力著緊過, "唔合格" 都得!!!
(這是因為我發現我囡的智能可能非常平庸)

老實說, 如果阿囡的智能非凡,相信我是會要求高好多

所以其實是因人而異的, 關鍵是: 有沒有努力過、有沒有進步! 而不是單一標準!

註: 我己經諗定, 就算讀唔成書,只要開開心心唔好學壞就可以,將來仍是可以生存的,大不了去台灣買間小屋經營民宿 (舉例而已),又或者做D 簡單開心的工作,去畫室做"助手" 教下小朋友也可以 (舉例而已)。難道一定要做"精英"嗎?

琥珀宮

miriam 發表於 19-1-18 09:15
升中後課程唔同晒, 早已不求高分, 但求合格, 預定有小炒, 唔好玩全包宴就算.

呢幾日派考試卷, 其中一科真 ...

我仔中學後,其中一選修科,長期不合格,DSE最後都有3

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

小學時我都會要求仔仔90以上...

中學後就合格就OK...

中學冇得迫嘛...
等佢自己著緊囉...

但小學...點都要為佢打打底...
唔係越讀越辛苦..越多唔識咪更冇心讀書...

琥珀宮

20020116 發表於 19-1-18 10:22
我仔已高中,除咗中文之外,仲係科科9x架
小朋友低年級時,冇理由唔比啲要求佢啦

高中都咁高分,咁係你仔叻做到,但這分數不是你作為家長的要求吧?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

木土土 發表於 19-1-18 10:28
我仔中學後,其中一選修科,長期不合格,DSE最後都有3
佢唔係選修科, 係必修科

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

首頁

尾頁

跳至