想生BB

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

回覆 yhyeung 的帖子

希望你快啲好返,早日好孕!

禁止訪問

別墅

我都分享下,上年又陰道尿道炎反反覆覆,好沮喪。
次次都係睇西醫塞下藥,尿道炎又食抗生素咁。
半年前開始有少少不適就睇下中醫,中醫話我抵抗力好低先成日發,都係老生常談,要早睡,戒辣戒煎炸同做運動。我喺分泌多時就去睇下,我都覺得work的。
另外上網見到萬x同屈人寺都有成藥for提高下面嘅益生菌對抗細菌嘅,我買左一款每日食一粒,食左兩個月先感覺好左(即係多分泌時唔痕唔勺熱感了)。

別墅

bbooeeyybb 發表於 19-1-17 20:14
益生菌一日2次,底底手洗一日2次,成批底底換過佢,著鬆身褲。我睇過一個醫生幾好,在屯門,開塞藥+ 抗生素 ...

可pm me? 我都有需要

大宅

EyeEyeGirl 發表於 19-1-19 19:17
半年前開始 ...

最沮喪的是,我連睇中醫,介口,做運動,早睡,同塞食益生菌已做齊。但仲係好唔番。再睇西醫都係比番嗰d 塞藥。佢地都覺得唯有係咁,又係叫我早訓無壓力。我琴晚11pm 訓今天8 點幾起身,真係無乜壓力bor...

唔知可以點。。。

抵抗力低,但我又成年都無傷風感冒屙嘔。。。

真係好迷惘

大宅

EyeEyeGirl 發表於 19-1-19 19:17
半年前開始 ...

不過我係從來都唔痕。只係腫痛有分泌。日常生活唔算太受影響。但因為超高齡,唔盡快好番,影響我放胎,又不能努力自然懷孕。

伯爵府

yhyeung 發表於 19-1-20 12:34
不過我係從來都唔痕。只係腫痛有分泌。日常生活唔算太受影響。但因為超高齡,唔盡快好番,影響我放胎,又 ...

其實你同你老公有冇「唔戴套」做?會不會交叉感染?所以你一直好唔到?

複式洋房

我之前都有試過反反復復,依家無再番發過啦!不過以後一食抗生素就一定要搭probiotic 食,如果唔係好易發。一定一定要戒糖,包括飲既野同食既野,都要清淡為主,好似樓上姐妹話,要食greek yogurt,同埋沖涼個陣唔好特登用洗妹妹既野去洗佢,其實個d成效不大,而且洗得太徹底會唔好 (個陣醫生講既)。如果食益生菌,可以試下買Reuteri 活得易,唔平架 不過對我好work、每朝食兩粒,咬碎既。去廁所記得向後抹,唔係肛門d菌好容易會感染妹妹。

大宅

sunflower120 發表於 19-2-22 00:36
我之前都有試過反反復復,依家無再番發過啦!不過以後一食抗生素就一定要搭probiotic 食,如果唔係好易發。 ...

謝謝你比咁多意見我

請問probiotic 即係d 咩嘢?

大宅

clyl03 發表於 19-2-21 23:54
其實你同你老公有冇「唔戴套」做?會不會交叉感染?所以你一直好唔到?
...

自從發炎後而停止了,就係唔想傳染到佢。

男爵府

yhyeung 發表於 19-1-20 12:34
不過我係從來都唔痕。只係腫痛有分泌。日常生活唔算太受影響。但因為超高齡,唔盡快好番,影響我放胎,又 ...

可能是淋病,種菌check 清楚

別墅

yhyeung 發表於 19-1-18 12:50
謝謝你的貼士
其實醫生都有開益生菌比我塞,但暫時無乜效
我試下食埋yogurt 先

我都食原味雀巢乳酪ok架,每日一杯。平時少吃甜野。

大宅

beautytiny 發表於 19-2-22 18:53
可能是淋病,種菌check 清楚

種了3次菌,初頭兩次念珠菌。最後一次大腸桿菌。醫生開咗抗生素。

大宅

可樂媽媽 發表於 19-2-22 19:02
我都食原味雀巢乳酪ok架,每日一杯。平時少吃甜野。

幾個月無食甜嘢了

珍珠宮

回覆樓主:

我睇開個婦科好好,係女醫生,以前喺政府後尾私人,勁細心,地點喺中環。如你想我可比資料你

大宅

唔好煩我 發表於 19-2-23 11:14
我睇開個婦科好好,係女醫生,以前喺政府後尾私人,勁細心,地點喺中環。如你想我可比資料你

...

好呀,麻煩你!!謝謝!

珍珠宮

yhyeung 發表於 19-2-23 11:17
好呀,麻煩你!!謝謝!

已pm

別墅

有冇試下用女性清潔液? 我以前都有一排成日發, 用咗之後冇事啦祝早日康復

大宅

tinbabe 發表於 19-2-23 15:19
有冇試下用女性清潔液? 我以前都有一排成日發, 用咗之後冇事啦祝早日康復
...

我做齊晒好多嘢,就係差呢樣無做。因為醫生叫我唔好灌洗陰道,話會引致酸鹼度失衡。

有個醫生叫我唔好沖涼洗得太密,所以我而家改埋運動時間到傍晚,做完沖涼,費事一日沖兩次涼

或者我下次見醫生,問下佢意見。

別墅

yhyeung 發表於 19-2-24 10:14
我做齊晒好多嘢,就係差呢樣無做。因為醫生叫我唔好灌洗陰道,話會引致酸鹼度失衡。

有個醫生叫我唔好沖 ...

市面上有d係灌洗陰道, 不過有大部分女性清潔液只清潔外陰, 我係用清潔外陰果d, 只洗外面, 同埋我只係晚上洗澡用, 而且你可以唔洗晚晚用嘅 :)

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊