自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

fundfund 發表於 19-1-17 19:20
唔一定,有d 專陪癌症醫療費用保險,幾千蚊一年已經賠到過百萬或過千萬洗費,保險只能減輕到洗費負擔,但 ...

係呀,我有買,一年$3600,賠上限三佰萬

珍珠宮

celine2015 發表於 19-1-17 23:47
唔好食太多碳水化合物,無營養,食太多只會增加身體負擔。其實好多野ga,比較精就係呢句。哈哈哈。有機會 ...

即是米飯麵包類唔好食咁多,但有d人係飯桶喎 唔夠飽
你得閒再share...

男爵府

回覆樓主:

好多知名運動員一樣cancer, 照道理佢地比一般人注重飲食及作息,運動量就唔洗多講啦,都一樣會中

珍珠宮

chole_bb 發表於 19-1-17 23:50

邊類保險? 哪間? 有無儲蓄成份㗎?

珍珠宮

opl2 發表於 19-1-17 20:57
係,咩運動咩飲食健康,通通都唔擔保唔中招,做得多,到有事果陣仲唔開心,因為平日刻意保持健康,身邊有 ...

無可否認近十多年大家也多關注食品安全的問題,所以多了很多有關食物可至癌的報導,同時香港空氣質量及環境也一年比一年差,生活壓力也越來越大,這些都是可引發癌症。
從另一角度,香港的醫療技術及制度在過去二、三十年也有很大改善,所以大家也多關注自己的身體狀況。而醫學倡明及普吸化,也有助大家知道自己身體不佳的原因。

珍珠宮

係,咩運動咩飲食健康,通通都唔擔保唔中招,做得多,到有事果陣仲唔開心,因為平日刻意保持健康,身邊有 ...

我認識一個有點名氣的退休醫生,佢話其實以前也有很多人有癌症,而且好多是發現時已經是後期,所以死亡率很高,或是根本是沒有診斷出是癌症已經因其他併發症而死亡,所以死了也不知道是癌症。而現在醫學改善,很快就可以診斷到癌症,所以感覺上多了很多癌症。而現在早期的癌症痊愈率也很高,所以也不用太負面及擔心,只能多點關注自己的飲食及生活習慣,多做運動。活在當下。

水晶宮

唔係喎,你反而覺得你平時健康都中冇得好講,但唔健康中你就怨自己平時飲食都唔健康。
所以我成日都話唔明點解會預計港人壽命越來越長。

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

唔講人哋,點知下一個係咪自己?!活在當下就好啦!唔迫人唔迫自己、開心又無傷大雅就做

珍珠宮

jj7723 發表於 19-1-17 23:52
好多知名運動員一樣cancer, 照道理佢地比一般人注重飲食及作息,運動量就唔洗多講啦,都一樣會中
...

運動員好大壓力的。

男爵府

chole_bb 發表於 19-1-17 23:50

請問係邊間,可以介紹嗎?

珍珠宮

she007 發表於 19-1-17 23:58
唔係喎,你反而覺得你平時健康都中冇得好講,但唔健康中你就怨自己平時飲食都唔健康。
所以我成日都話唔明點 ...

可能假象 只限年紀大那輩先長壽,80後打後那些無啦

公爵府

醒目開學勳章

hellomiki 發表於 19-1-17 23:51
即是米飯麵包類唔好食咁多,但有d人係飯桶喎 唔夠飽
你得閒再share...
...

改吃五穀雜糧即係紅米糙米,藜麥等等!
唔好再食白飯,人人都話自己食得清淡,唔係食得清淡就健康,要吃對食物才有健康,才有營養去打仗

子爵府

親子王國15週年勳章

opl2 發表於 19-1-17 23:34
真係,日本單野勁賤格,日日仲係咁放毒,但D 鐘意日本嘅人完全漠視依單野
...

同意。我同事開口 賣口都話食有機食物,黑毛豬,講到自己一家大細健康飲食,但係零食一定買日本貨,去日本好似返鄉下咁,仲成日好曬命。咁又點呀,個女五年班來經期,佢自己個胸有 纖維瘤。唔知有無關係。
二手市場>>懷疑受騙或不愉快事件張貼區>>睇#1656,騙子andy.ma,賣2手舊計數機$100,騙人9成新,最終delete post 不退錢

子爵府

好媽媽勳章

hellomiki 發表於 19-1-17 23:52

邊間我唔講啦,唔想被誤會係打手無儲蓄成份

珍珠宮

fundfund 發表於 19-1-18 00:05
改吃五穀雜糧即係紅米糙米,藜麥等等!
唔好再食白飯,人人都話自己食得清淡,唔係食得清淡就健康,要吃對 ...

平時我用白米溝小小藜麥煮,之前好像聽講又話紅米唔好致癌之類,唉…好像食乜都中咁

子爵府

opl2 發表於 19-1-18 00:01

其實應該間間都有!

子爵府

好媽媽勳章

opl2 發表於 19-1-18 00:01

唔答邊間啦,唔想被誤會係打手,無儲蓄成份,乜都冇,有事就實報實銷

公爵府

醒目開學勳章

hellomiki 發表於 19-1-17 23:52

好多間都有依類型保險,無儲蓄成份,所以才會咁平!其實除了保險,每年身體檢查也很重要,很多癌症其實可以避免到晚其才發現,例如每五年做一次腸鏡,已經可以避免腸癌發生,女士過40歲也應該每1-2 年夾一次胸或做乳房超聲波,心肝脾肺腎,可以每年照一次上腹部超聲波檢查,以上所有嘅檢查都可以幫助及早發現

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

leecnine 發表於 19-1-17 23:50
吓,人地話生過BB,喂過母乳,患乳癌機率低,咁,即係呃人啦

我2個小朋友都係喂母乳, 我都中

公爵府

首頁
45678...13

尾頁

跳至