自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

leecnine 發表於 19-1-18 00:06
同意。我同事開口 賣口都話食有機食物,黑毛豬,講到自己一家大細健康飲食,但係零食一定買日本貨,去日本 ...

其實去日本去得幾多次?

我識得朋友早期怕去,但就常常食日本生果,和牛,零食,不是更恐佈

不過這幾年已年年去日本

我自己就喜歡周圍去見識

食物其實每類別,不可長期食一款,轉下好些

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

聽所謂既學者講,其實每個人體內都有潛伏既癌細胞,睇下幾時好細胞唔夠癌細胞打,就誘發癌症

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

stagea 發表於 19-1-18 08:15
小朋友肥肥白白,無遺傳,突然一日暈左係家中,入院發現,到走只係三個月。
...
大家吾相識
聽見都心痛

珍珠宮

hellomiki 發表於 19-1-18 08:08

好像話水向美國那邊去,福島d水向北海道一直飄去美國那邊 ...

點止呀!根本好多地區都會呀

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

YY1101 發表於 19-1-18 08:21
大家吾相識
聽見都心痛

係, 小朋友爸爸瘦左廿磅, 都仲未可以正常工作

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

stagea 發表於 19-1-18 08:56
係, 小朋友爸爸瘦左廿磅, 都仲未可以正常工作

原全理解
要走返出黎需要時間

水晶宮

opl2 發表於 19-1-17 21:27
我知道係你post 呀!
真係,咩都話有問題,我都係買無激素,有時買有機肉,果d 街市肉我真係唔敢買,雖然 ...

我懶得打, 比條LINK你吖.我有出POST過講過下

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20115716

水晶宮

littlefunpig 發表於 19-1-17 22:25
Sad to hear that...
點知自己生乳癌當初?
比條LINK你吖, 我開POST過講
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20115716

子爵府

chole_bb 發表於 19-1-17 23:50
係呀,我有買,一年$3600,賠上限三佰萬

請問你和哪間保險公司買?我也想為我家人買。

水晶宮

leecnine 發表於 19-1-17 23:50
吓,人地話生過BB,喂過母乳,患乳癌機率低,咁,即係呃人啦
咁你又唔可以話佢呃人, 真係有統計過係機率低D, 但因為癌症就算係乳癌都好, 都分咗好幾種, 減得一樣機率可能其他機率又高返, 所以有D人化療好得返, 有D人自然療法好得返, 有D人咩都唔做好得返就係咁解

男爵府

opl2 發表於 19-1-17 20:59
其實你問咁多問題都冇用,點都有得挑剔,除非喺深山過住野人生活,事實係太容易中,根本冇絕對嘅原因
...
都係想知道下有咩原因造成,咁先可以做出預防
其實凡事都會有因,否則唔使做咁多研究,只係大多數人選擇唔理咁多

男爵府

luvkaka 發表於 19-1-17 21:13
我唔係早經架,同埋我近馬場,我最鐘意一早落去做運動架啦,我同小朋友都去戶外玩,我食無激素肉架,仲有 ...
你講起馬場同細時係外國大,又令我想起其他問題,不過唔問你咁多啦,否則樓主又話我多事
致病原因確係因人而異,另外又多口講句,無激素肉,只係無另外添加人工激素,但凡係肉類本身都會有天生既激素,就如人類一樣,會繁殖下一代既動物都會有

男爵府

hphp720 發表於 19-1-17 23:25
想問7仔一樽樽奶是乳製品,有危險?
因經常給小朋友飲。
除非好大量咁飲,一般又唔會有咩危險
不過可以既話,最好同有機豆奶替換咁飲,唔敏感既,燕麥奶個d都好,始終植物會相對安全,尤其自細就飲,好多野係會累積既,大人就真係少飲為妙,因好多乳癌患者都係對雌激素有反應

男爵府

suetfunglui 發表於 19-1-18 08:18
聽所謂既學者講,其實每個人體內都有潛伏既癌細胞,睇下幾時好細胞唔夠癌細胞打,就誘發癌症

...

無錯係,而且癌細胞潛伏係體內可以好多年,就好似有d人,到死個時都無發出來
而有些人則是中老年時遇到某些不利因素,就會激發左體內既癌細胞,就好似種子埋係地下,有適合佢既環境就會開始生長,而且係會極速發展擴散

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

癌症太多位置可以中, 真係冇得預防嗎?

男爵府

Pollyowen 發表於 19-1-18 10:00
癌症太多位置可以中, 真係冇得預防嗎?

其實係有,只不過對現代人來講好難,所以多數選擇唔理咁多
但憂慮過多亦係其中一個致病因素,所以點樣取得平衡就更難,只可講句,各安天命吧

水晶宮

suetfunglui 發表於 19-1-18 08:18

...
對的, 人人日日都有癌細胞產生, 不過一個正常既免疫系統係會自己打抵佢. 所以話食咩食咩有癌, 避唔到就應該強化自己免疫系統!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cbeyond 發表於 19-1-17 18:36

係, 去年收到消息時, 一位朋友已經確診到末期了。
有時覺得黎得快, 走得快, 對病人都係一種解脫, 但身邊朋友會傷心好耐

珊瑚宮

Pollyowen 發表於 19-1-18 10:15
有時覺得黎得快, 走得快, 對病人都係一種解脫, 但身邊朋友會傷心好耐
...

朋友的不幸, 令我明白到, 人要活得開心。
去醫生探朋友時, 感覺到佢已經放棄了。
佢生活得不開心, 沒有動力, 令佢生存下去。
唔可以話100%健康的人唔會生病, 但當你唔開心時, 癌細胞就會走出來蝦你。

首頁

尾頁

跳至