自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

opl2 發表於 19-1-17 18:18
根本冇野好講,有D 係生活飲食超級健康,又有做運動,中!有D 係飲食普普通通,會食下垃圾食物又冇做運動, ...

最近睇到

https://youtu.be/BFLUNZ75xXQ

我去過佢開餐廳食lunch, 雖然冇煑過,只加冇添加劑的調味,例如:椰子油,椰子蜜,芝麻油,黑豆鼓油,面豉醬(用鷹咀豆代替黃豆,因黃豆易誘發cancer),估吾到又好好味。

伯爵府

hellomiki 發表於 19-1-18 00:46
香港好多人鍾意飲奶茶呢…
聽過奶類品唔太健康,好多小朋友都飲奶大,你提一提,其實現在咁多後生患癌,會 ...

奶類係動物性蛋白質,天才營養學家葛森博士同campbell博士都講過動物性蛋白質係會增加人類既雌激素,增加患癌風險,人係需要蛋白質,不過可以從植物性蛋白質黎吸取鈣,至於詳細既唔講,我都係睇書學番黎。

珍珠宮

鳳梨 發表於 19-1-18 00:57

最近睇到

個look望落好好味喎 在哪

子爵府

superkingdom 發表於 19-1-17 21:19
所以成日話香港長命,我就覺只限五十年代前出生日,因為佢地可能當時食物無甘可怕,好多勞動階層,有勞動 ...

以前少人有癌

珍珠宮

spicymama 發表於 19-1-18 00:58
奶類係動物性蛋白質,天才營養學家葛森博士同campbell博士都講過動物性蛋白質係會增加人類既雌激素,增加 ...

大宅

hellomiki 發表於 19-1-18 00:59
個look望落好好味喎 在哪

係尖沙咀。妳上youtube search下,都有好多資料。
D食物比我預計好味,碟豆苗完全冇草戥味,甜品蛋糕係用螺旋藻,腰果及椰子油,完全冇麵粉。

公爵府

醒目開學勳章

鳳梨 發表於 19-1-18 00:57

最近睇到

綠野林,我都有去過,我無完全食生,不過會每朝早打蔬果露飲和儘量食整全食物

大宅

新聞成日講開心唔開心都好影響健康

大宅

fundfund 發表於 19-1-18 01:05
綠野林,我都有去過,我無完全食生,不過會每朝早打蔬果露飲和儘量食整全食物

我果日都有問D食客,佢地都吾係全食生。有個話食佐12日蔬果露,每日2餐,晚飯照食雜,但冇食飯,佢話吾洗食安眠藥都瞓到,平時係一定食先瞓到。

侯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

opl2 發表於 19-1-17 23:15
睇文字都感受到果種無奈
多謝你嘅分享
可以分享當初係點發現嗎?

因為我本身右邊鼻有鼻炎,要日日噴洗鼻,有日訓醒突然腫起一舊, 開頭以為發炎含龍腫去睇家庭醫生,食抗生素,食咗成星期都唔消腫 ,等到我睇開個耳鼻喉醫生放完大假返嚟睇佢,佢就建議做番之前拖咗好耐既切鼻甲手術,順便清發炎組織放龍,點知佢做完覺得怪怪,做完都係唔消腫,抽埋組織去驗,一星期後覆診睇報告,當時聽到係晴天霹靂既 跟住醫生即刻介紹專醫呢種癌既醫生比我,重打尖約睇,但要過兩天,因為當時係星期六,個兩日簡直係落咗地獄心情,好彩到星期一睇醫生,醫生同我講如果做晒檢查係1期既就有95%成功唔復發,那時放心好多啦

男爵府

根本冇野好講,有D 係生活飲食超級健康,又有做運動,中!有D 係飲食普普通通,會食下垃圾食物又冇做運動, ...

cancer 同生活健康,運動都冇乜关係。

留意到係個人的問題多D。如玻璃心,記仇,執著,唔开心,抱怨,想唔通,收收埋埋等等等多D。

琥珀宮

回覆樓主:

子爵府

BK Milk勳章

好驚驚....
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

Alex123 發表於 19-1-17 23:55
我認識一個有點名氣的退休醫生,佢話其實以前也有很多人有癌症,而且好多是發現時已經是後期,所以死亡率 ...

我覺得這個說法最啱

伯爵府

kiko_mami 發表於 19-1-17 22:44
我19歲就血癌,返去覆診老中青都有,大多二十幾至四十幾,醫好左七年又返轉頭重頭黎過,好感恩又捱過左一關 ...

子爵府

所以开开心心,活在当下就好。不用想太多。
心盲最可怕。

珍珠宮

loloyen 發表於 19-1-18 02:49
因為我本身右邊鼻有鼻炎,要日日噴洗鼻,有日訓醒突然腫起一舊, 開頭以為發炎含龍腫去睇家庭醫生,食抗生 ...

不幸之中大幸,最緊要好番

珍珠宮

hellomiki 發表於 19-1-17 23:36
仲要海洋係全球性,無得分開 全個海洋都係幅射水

是呀!最緊要識睇地圖,韓國都吾好去

珍珠宮

bbc2018 發表於 19-1-18 08:07
是呀!最緊要識睇地圖,韓國都吾好去

好像話水向美國那邊去,福島d水向北海道一直飄去美國那邊

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

美之選468 發表於 19-1-17 23:15
當初是如何發現的,有遺傳因素嗎 ? 可以透露嗎?

小朋友肥肥白白,無遺傳,突然一日暈左係家中,入院發現,到走只係三個月。

cake05    發表於 19-1-18 09:31

首頁
678910...13

尾頁

跳至