自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

話說我有兄弟姊妹做銀行,每年佢都會幫手唱錢,也會幫兩位由細睇到我們大的鄰居唱

佢講明話唔會幫我媽的襯家唱,叫我們幾個都唔好同佢地講,咁我們幾個都唱好少,係我媽同鄰居先五位數

上星期返奶奶度食飯,奶奶突然間提起就返新年要唱錢,又話今年唔想麻煩d街坊(好日唔找人,一年找人一次就是唱錢)
突然間問我,你唱咗錢未?不如一起唱?之後我答佢我唱左了

我奶奶知道我屋企人係做銀行,立即塊面黑晒。嗰時老爺都係度,老爺就話咁都冇計啦幫唔到我地唱,都只好麻煩人地la

上星期,返

水晶宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我以前係銀行做都無幫99唱新銀紙

公爵府

唔幫好正常,佢煩街坊,起碼係佢friend..佢煩你兄弟姊妹,更加隔一層。

珍珠宮

jacobkit 發表於 19-1-17 18:22
話說我有兄弟姊妹做銀行,每年佢都會幫手唱錢,也會幫兩位由細睇到我們大的鄰居唱

佢講明話唔會幫我媽的襯 ...

佢自己都可以去 銀行唱,點解佢自己唔去

Poyau    發表於 19-1-17 22:20

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

又唔係你做銀行, 咁搭上搭都煩啦

水晶宮

其實去銀行唱好方便!

水晶宮

jacobkit 發表於 19-1-17 18:22

佢講明話唔會幫我媽的襯 ...

你同奶奶關係唔好?點解自己唱開都唔幫老爺奶奶唱埋咁奇怪?寧願幫街坊唱都唔幫自己奶奶唱?

你夾埋奶奶嗰份同佢地講自己要唱幾多咪得囉

KKKKit    發表於 19-1-26 19:19
KKKKit    發表於 19-1-26 19:19

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

cherrieloy 發表於 19-1-17 19:00

你同奶奶關係唔好?點解自己唱開都唔幫老爺奶奶唱埋咁奇 ...

唔會,因為我真係唱好少,唱埋就好明顯

另外做緊銀行的不是我

象牙宮

返正你唱開都唔幫99唱既,你地關係好差?
62年年都係叫我唱,永遠唔會叫自己個女做好怪。

男爵府

回覆樓主:

叫 C6 去銀行幫 99 唱

子爵府

我就每年都幫四大長老唱新銀紙,順便當俾佢地買年貨

不過妳個case ,因係銀行做嗰個唔係妳,如果99想要唱新銀紙,就叫妳老公做番la

男爵府

回覆樓主

其實唱錢小事。你夾奶奶唱咪得。 點解幫鄰居都唔幫親家唱 有牙齒印? 我聽到都o咀。

水晶宮

jacobkit 發表於 19-1-17 19:07
唔會,因為我真係唱好少,唱埋就好明顯

另外做緊銀行的不是我

你家人點會知你每年要派幾多利是呀?講到底你就冇心幫老爺奶奶唱,佢地係你老公嘅父母,你嫁咗,好好醜醜佢地都成為你嘅父母,如果調轉頭你爸媽知你姑仔喺銀行做,想托唱錢都話唔得,外人會覺得勁怪,係自己阿媽我諗你會用盡方法打盡人情牌幫阿媽手,或者真係托唔到人幫手唱自己都會去銀行排隊幫自己阿媽唱

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

cyyiu 發表於 19-1-17 18:57
其實去銀行唱好方便!

用戶要求終止服務

自己阿媽,同人地阿媽的方別囉
在BK, 99呼吸也是錯

我相信你99未至於唱六七位數字
應該對銀行職員分別不大
下年主動問多句,我唱喇,你地要唔要

公爵府

俾我就算自己唱左,都會另外幫佢地唱,唔得閒就叫C6做

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

點解佢唔叫你老公幫佢去銀行排隊唱囉!佢個仔唔識去銀行嗎?

一向佢地都無叫你,你已唱左有乜問題?咁都黑面佢咁有趣嘅?

我記得你又要返工又要湊b,好忙架啦喎!

水晶宮

如果兄弟講明唔幫,就唔會幫99唱。

但真心奇怪幫街坊唱,唔幫媽媽的襯家唱

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我連阿媽都冇幫佢換,自己換得囉! 除非行動不便我先會幫手
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

我妹上個月結婚,老爺奶奶在女家親戚開席後,我介紹表哥一家佢地識時,佢地大聲話哦我知la, 你公有二奶,你呢家舅父係二奶仔,整到氣氛好尷尬

又八點先到,話唔想影相,又在我妹夫講嘢時笑我妹夫肥仔

我媽係嬲嬲地

首頁

尾頁

跳至