自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

用開易潔但工人姐姐幾個月就整花一隻, 但吾想用生鐵,驚吾識打理. 因為係開放式廚房, 請問邊隻牌子容易打理又吾會大油煙?謝謝

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

回覆樓主:

用過易潔、韓國雲石、日本鐵(唔知生鐵定熟鐵),我覺得韓國雲石少煙。

男爵府

062004 發表於 19-1-17 22:33
用過易潔、韓國雲石、日本鐵(唔知生鐵定熟鐵),我覺得韓國雲石少煙。
邊隻牌子好?

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

JuneLai 發表於 19-1-18 09:41
邊隻牌子好?

我嗰隻系lowenthal.你可上網/youtube睇下.其他牌子未用過。

子爵府

大唔大油煙係似乎同你煮食手法同習慣多過你用咩工具。

侯爵府

韓國雲石都係好易會花架喎, 我阿媽就係一個好例子喇, 我由買2XXX到依家買番幾百蚊比佢用就算喇, 反而依家用特X佢話好用, 用咗大半年都冇花

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

JuneLai 發表於 19-1-17 22:20
用開易潔但工人姐姐幾個月就整花一隻, 但吾想用生鐵,驚吾識打理. 因為係開放式廚房, 請問邊隻牌子容易打理 ...

我用熟鐵鑊,仲係新手。 初初要學開鑊麻煩d,但算易打理,粗用都得,易用過易潔鑊。我係新手都搞得掂。

如果怕油煙,就唔好好似人地咁燒到d 油出晒煙至落餸,或煮d 多水既野。要火氣要食物脆邊自然多油煙。

同埋用完隻鑊用火燒乾時,個鑊一乾就要熄火。有時我燒得太耐,間屋都有陣味,我都係用開放瓷式廚房。

養鑊既油用亞麻籽油好d,但真係好大陣味,我之前用葵花籽油就冇咁勁味。

冇塗層果d生鐵鑊都係差唔多咁用。不過生熟鐵鑊都好重,生鐵鑊重過熟鐵鑊。

首頁

尾頁

跳至