懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

同大家分享吓生產日記,可以參考吓!我入院前都係咁搵嚟睇,希望幫到你!

Day 1
傍晚到仁安,辦入院手續,內檢宮頸未成熟,駁一個鐘胎心機,返房食飯,十點塞催生藥,要攤兩個鐘床,之後再駁一個鐘胎心機,冇乜特別就返房瞓,成晚冇痛,瞓得幾好

Day 2第二朝姑娘嚟聽心跳,問有冇作動蹟象,完全冇呀
忽然間七點半開始肚痛,一嚟就三分鐘規律宮縮!老公嚟送早餐,食早餐時痛多咗,好彩食得切,一陣吊藥就要禁食喇

待續

別墅

九點見醫生,人工穿水好痛呀,開始吊埋藥唔落得床了。宮頸鬆咗啲,宮縮開始密,我頂咗兩個鐘,個人標汗,經歷咗幾吓好痛嘅宮縮,我決定打無痛喇,因為宮頸預備麻麻,我預過程會漫長,多謝老公支持叫我唔好諗錢喇
轉入產房彎住身打無痛,插尿喉,內檢開2度,加催生藥,打完快樂像神仙,完全冇痛,係對腳痺咗好奇怪咁
三個鐘後內檢都唔痛,宮頸薄咗,但都係得兩度,加催生藥,bb好叻心跳一路穩定
又兩個鐘,瞓吓醒吓宮縮越嚟越勁,有藥都有啲唔舒服,終於姑娘話開4度喇,加油終於有進展,希望唔駛開刀

待續

別墅

又兩個鐘,忽然有個新姑娘話頭先檢查bb頭仔有啲腫?!但頭先姑娘冇講喎?更驚嚇係再內檢已經忽然十度!推入產房!吓!因為打住無痛,我仲玩緊電話,原來已經開晒!
入到去產房減少少藥,唔駛完全停,助產士教我試推咗幾吓,見到頭髮喇
推咗七八次,中間都仲傾到計嘅,少少痛,仲未叫醫生,話要我再推落啲先,但係有藥我唔係好知幾時用力呀

別墅

過咗九個字醫生出現,話都推咗好耐,如果未得就要吸喇,再努力努力推!終於bb出世喇,喊咗兩聲,見到bb出世我忍唔住喊咗出嚟,聽到佢喊,平安咁嚟到呢個世界,真係好感恩!爸爸去剪臍帶後,抱埋身影相,俾佢埋身試啜奶,bb完全冇意欲,因為佢都好攰喇辛苦晒
醫生幫我清埋胎盤整理下面就返房
過一陣兒科醫生話bb一切正常,媽媽好開心
多謝謝曉明醫生(產科),鄺敏琪醫生(麻醉師) ,陳樹仁醫生(兒科)仁安各位好nice嘅醫護人員!

總括嚟講,無痛係世界最偉大發明!決定會打嘅媽媽們,早打早享受呀!祝大家生產順利!

複式洋房

多謝樓主分享!請問最後埋單幾錢?
我都揀左3月仁安順產,有d驚生唔出變全餐

別墅

meikipipi 發表於 19-1-18 08:35
多謝樓主分享!請問最後埋單幾錢?
我都揀左3月仁安順產,有d驚生唔出變全餐
...

我未出院呀,遲啲答你!
我本來都驚催生唔成功要開刀呀
俾啲信心自己同bb!!

同埋如果經濟許可,我真係覺得打無痛好好!

別墅

多謝分享

別墅

想問您係咩徵兆要入醫院?
早過預産期定係遲過預產期架?

大宅

恭喜你! 好叻呀
請問仁安打無痛幾錢呀?

複式洋房

thanks for sharing!!!我黎緊2月仁安生!!都打算打無痛!

別墅

yi_116 發表於 19-1-18 10:12
想問您係咩徵兆要入醫院?
早過預産期定係遲過預產期架?

我有妊娠糖尿,驚bb大隻,所以唔想逾期居留,要入院催生
39+6,未有徵兆㗎,內檢時宮頸完全未成熟
所以都好驚對藥物反應一般要開刀
好彩最後都順利!

別墅

RisaRisa 發表於 19-1-18 10:54
恭喜你! 好叻呀
請問仁安打無痛幾錢呀?

5000頭5小時,之後每個鐘加500
另加麻醉師收費

別墅

Yiulama 發表於 19-1-18 11:23
thanks for sharing!!!我黎緊2月仁安生!!都打算打無痛!

祝一切順利!我覺得都係個幾好嘅經歷,起碼我唔會怕生下一胎

大宅

恭喜晒樓主呀
我3月尾仁安順產,已決定好做無痛分娩!
有朋友剛係政府生都好好彩一開始就幫佢打無痛,佢都話真係唔痛!

別墅

請問無痛係幾時開始打架? 係未有痛感已開始打? 定要開到幾度先會打?我唔敢經曆陣痛⋯

別墅

moomooo 發表於 19-1-18 12:07
恭喜晒樓主呀
我3月尾仁安順產,已決定好做無痛分娩!
有朋友剛係政府生都好好彩一開始就幫佢打無痛,佢都 ...

政府有得打真係好好彩!
我揀私家其中一個因素都係為無痛!

別墅

Meemeemum 發表於 19-1-18 12:10
請問無痛係幾時開始打架? 係未有痛感已開始打? 定要開到幾度先會打?我唔敢經曆陣痛⋯ ...

我由陰陰痛已經搵定麻醉醫生,因為佢或者產房都未必即時available,可能因為落藥原固我一開始已經三分鐘一次陣痛
醫生話最好未好痛就打,因為你要蝦米咁嘅姿勢打,如果已經好痛你未必hold得好
我本來想等晏少少嘅,因為頭5個鐘後要續個鐘計錢($500),不過老公話唔好計啦,唔辛苦緊要d!

複式洋房

jan_mama 發表於 19-1-18 06:15
同大家分享吓生產日記,可以參考吓!我入院前都係咁搵嚟睇,希望幫到你!

Day 1

我都諗住仁安生
順產唔係有陣痛or穿羊水先入院咩?定係私家就要預產期入?你係book邊個醫生?

複式洋房

Congratulations 同埋 Thank you for sharing!!!!

我好驚痛, 所以決定揀無痛
睇左好多媽媽既感受, 個個都話無痛加既錢係好值得, 咁我就放心啦!

別墅

Kinkikuk 發表於 19-1-18 13:28
我都諗住仁安生
順產唔係有陣痛or穿羊水先入院咩?定係私家就要預產期入?你係book邊個醫生?
...

我係妊娠糖尿所以約催生,正常順產係要等作動呀 (見紅/穿水/陣痛)
我係跟謝曉明醫生,溫柔又有耐性 :)

首頁

尾頁

跳至