懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

totobmama 發表於 19-1-18 13:30
Congratulations 同埋 Thank you for sharing!!!!

我好驚痛, 所以決定揀無痛

超級值得!可以減低陣痛嘅痛楚(幾乎係得返後面嘅10-20%),又唔會有開刀後傷口痛問題
不過會陰都係會痛啦如果有傷口
已經係將所有不適減到最低

複式洋房

jan_mama 發表於 19-1-18 14:11
我係妊娠糖尿所以約催生,正常順產係要等作動呀 (見紅/穿水/陣痛)
我係跟謝曉明醫生,溫柔又有耐性 :)
...

謝分享

男爵府

等分享埋單

複式洋房

vickykiu 發表於 19-1-22 12:04
等分享埋單

我都想知咁大約幾錢

大宅

jan_mama 發表於 19-1-18 14:11
我係妊娠糖尿所以約催生,正常順產係要等作動呀 (見紅/穿水/陣痛)
我係跟謝曉明醫生,溫柔又有耐性 :)
...

我3月頭都係仁安生呀。我都中咗妊娠糖尿。不過衣家就未決定順產定開刀,我醫生話到時睇情況。但我個b衣家個頭好大,大咗2-3w。衣家好緊張,發夢都夢到自己生仔。

複式洋房

jan_mama 發表於 19-1-18 06:17
過咗九個字醫生出現,話都推咗好耐,如果未得就要吸喇,再努力努力推!終於bb出世喇,喊咗兩聲,見到bb出世 ...

請問無痛需唔需要剪大啲黎推BB出嚟呢?通常順產都要㗎嘛⋯⋯

複式洋房

moomooo 發表於 19-1-18 12:07
恭喜晒樓主呀
我3月尾仁安順產,已決定好做無痛分娩!
有朋友剛係政府生都好好彩一開始就幫佢打無痛,佢都 ...

你朋友真係好彩!!我兩個朋友係公立醫院要求無痛都好遲先安排到,到真係有得打果時話已經冇用,同無打都冇分別!攪到我唔敢去政府生!

大宅

Yiulama 發表於 19-1-23 16:09
你朋友真係好彩!!我兩個朋友係公立醫院要求無痛都好遲先安排到,到真係有得打果時話已經冇用,同無打都 ...

佢係special case 一開頭已經係特別個案跟進,未生前醫生已幫佢book定麻醉師,孕期全程係醫院跟進
不過掉返轉睇,都望自己身體健健唔駛當特別個案

複式洋房

jan_mama 發表於 19-1-18 06:15
同大家分享吓生產日記,可以參考吓!我入院前都係咁搵嚟睇,希望幫到你!

Day 1

我都打算去仁安,能告知你搵邊個醫生嗎?

別墅

jan_mama 發表於 19-1-18 06:15
同大家分享吓生產日記,可以參考吓!我入院前都係咁搵嚟睇,希望幫到你!

Day 1

請問你搵邊位醫生接生?同埋打無痛到最後會唔會無力生?

別墅

meikipipi 發表於 19-1-18 08:35
多謝樓主分享!請問最後埋單幾錢?
我都揀左3月仁安順產,有d驚生唔出變全餐
...

返咗屋企好混亂sorry遲咗覆

我住4人房,有床位冇upgrade

Package 加 媽媽bb巡房/藥/雜費約 25000
麻醉醫生 10000
無痛 6500 我8個鐘 (頭5hrs 5000, 後500/hr)
再加你婦產科醫生費啦 個個唔同你問返佢啦 :)
咁大概有個預算
Package 唔包餐㗎
我另外做咗代謝病篩查 1000+
祝你一切順利呀!

別墅

vickykiu 發表於 19-1-22 12:04
等分享埋單

返咗屋企好混亂sorry遲咗覆

我住4人房,有床位冇upgrade

Package 加 媽媽bb巡房/藥/雜費約 25000
麻醉醫生 10000
無痛 6500 我8個鐘 (頭5hrs 5000, 後500/hr)
再加你婦產科醫生費啦 個個唔同你問返佢啦 :)
咁大概有個預算啦
Package 唔包餐㗎
我另外做咗代謝病篩查 1000+

別墅

yukicheung0901 發表於 19-1-22 19:46
我3月頭都係仁安生呀。我都中咗妊娠糖尿。不過衣家就未決定順產定開刀,我醫生話到時睇情況。但我個b衣家 ...

我最後兩個星期食好少嘢呀驚養肥b,同埋每日都行路
我一路check bb size okay嘅,預3.25kg所以可以順產,出到嚟3.45kg
放鬆啲,醫生會同你傾最適合嘅方法嘅!
祝一切順利!

JD930    發表於 19-1-25 10:27

別墅

melody1224 發表於 19-1-22 20:51
請問無痛需唔需要剪大啲黎推BB出嚟呢?通常順產都要㗎嘛⋯⋯

剪唔剪應該唔關無痛事呀
係睇陰道flexibilty同bb大小

別墅

Yiulama 發表於 19-1-23 16:09
你朋友真係好彩!!我兩個朋友係公立醫院要求無痛都好遲先安排到,到真係有得打果時話已經冇用,同無打都 ...

係啦我聽好多都冇得打,一係麻師唔得閒,一係求得到已經開得好大唔駛打

別墅

moomooo 發表於 19-1-23 22:52
佢係special case 一開頭已經係特別個案跟進,未生前醫生已幫佢book定麻醉師,孕期全程係醫院跟進
不過掉 ...

咁又係,呢啲唔好恨
健康正常最重要

別墅

MilkyHung 發表於 19-1-23 23:40
我都打算去仁安,能告知你搵邊個醫生嗎?

我搵謝曉明醫生呀,之前產檢到生都係跟佢
溫柔又有耐性,問問題都會細心解答

別墅

jeanavictor 發表於 19-1-24 11:15
請問你搵邊位醫生接生?同埋打無痛到最後會唔會無力生?

我搵謝曉明醫生呀,之前產檢到生都係跟佢
溫柔又有耐性,問問題都會細心解答

打無痛會減低痛感但冇影響肌肉控制嘅
佢會令你對宮縮感覺差啲,要靠姑娘摸或睇機,其實你有力嘅,但好似唔識發力咁,聽姑娘話就會push到bb出嚟㗎喇

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

jan_mama 發表於 19-1-18 06:16
又兩個鐘,忽然有個新姑娘話頭先檢查bb頭仔有啲腫?!但頭先姑娘冇講喎?更驚嚇係再內檢已經忽然十度!推入 ...
原來打咗無痛真係咁work

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

meikipipi 發表於 19-1-18 08:35
多謝樓主分享!請問最後埋單幾錢?
我都揀左3月仁安順產,有d驚生唔出變全餐
...
我都怕

首頁

尾頁

跳至