自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

擺隻手指喺鼻睇下有冇氣先丫。。。

伯爵府

vencyk 發表於 19-1-18 14:57
我試過夏天開冷氣,咁個身涼D,個頭仔熱D以為發燒,半夜兩公婆抱住個b衝入私家醫院,話發燒,姑娘話現家無 ...

新手係咁,湊得多就會知個B真唔真有事,我仔1歲左右時,我有事出街,工人姐姐同老公係屋企,我返到屋企一抱呀仔就感覺佢發燒,量都唔洗量,即帶佢去睇醫生。
但屋企嗰兩個完全唔知BB唔舒服,我唔返到去都唔知。老公當然比我話咗幾句。

水晶宮

2019新春慶豚圓

新手緊張過頭姐

緊張好過疏忽既

子爵府

回覆樓主:

正常喎,唔好話咁細啦,老人家叫唔醒都要call啦。bb咁細點會比到反應你

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

shareholder 發表於 19-1-18 09:29
唔係嘛, 個BB睡了的話胸口有呼吸起伏, 次次唔醒都當昏迷真係好唔得閒喎

初生BB緊張啲好,有呼吸唔代表冇事的

別墅

2019勳章

冇事就好

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

個b整極唔醒驚出事人之常情,要等冇氣先可以call白車 到時就唔係搭白車

伯爵府

2019新春慶豚圓

好彩無事

新手係緊張D,緊張好過疏忽呀

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

我個隻啱出世都試過冇黃但叫唔醒, 連護士叫都唔醒.
護士話佢太好訓.

男爵府

wan_sosin 發表於 19-1-18 13:06
都唔係話就咁分唔到昏迷定瞓著,不過都要有番咁上下經驗,如果昏迷縱使有呼吸,但面色多數會轉,倉白無血 ...

我仔試過,半夜叫唔醒食奶,唔郁,當時係冬天,佢踢開晒被,全身冰凍,呼吸微弱,咪話唔驚,好在叫得醒,但我嚇死左

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢啲,真係會由細講到大,講到變老個日都仲講緊
我呀,當年呀,太懶訓,你太婆以為我死鬼左呀。。。。。。。

多多綠茶    發表於 19-1-19 01:18

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

好彩bb冇事~

伯爵府

Monstereasy 發表於 19-1-18 16:45
我仔試過,半夜叫唔醒食奶,唔郁,當時係冬天,佢踢開晒被,全身冰凍,呼吸微弱,咪話唔驚,好在叫得醒, ...

冬天係容易瞓得好霖,我仔BB到4,5歲都係著睡袋瞓,冚被太危險,但我湊B唔會為餵奶叫醒佢,真係餓會自己醒,瞓咗唔需要太多能量,唔會餓親。醒先會餵。
除非BB有咩特殊情況唔夠營養先需要咁定時餵食

伯爵府

回覆樓主:

初生B,又新手,緊張都好正常~起碼係有責任及上心~
因為這幾天已經有幾單失職或變態的父母 e單新聞已經感恩平安無事,父母也是正常!

伯爵府

2019新春慶豚圓

keikeicat 發表於 19-1-18 09:44
我記得嗰時成日用手探我baby個鼻,睇佢有冇呼吸!

我都會,仔女初生時,我一扎醒就會探下佢個鼻,扮野郁下佢,依家我個細仔9歲,有時真係好耐同一個pose唔郁,我就會搞佢塊面,佢就會自己R下,咁我就知佢無事

多多綠茶    發表於 19-1-19 01:19

珊瑚宮

回覆樓主:

可能推、搖翻都冇反應。

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都估唔到,原來咁多人唔知「昏迷不醒」的意思,仲要笑人地

大宅

2019勳章

wan_sosin 發表於 19-1-18 15:44
新手係咁,湊得多就會知個B真唔真有事,我仔1歲左右時,我有事出街,工人姐姐同老公係屋企,我返到屋企一 ...

呢個情況我試過好幾次了

伯爵府

winwinkaty 發表於 19-1-18 18:25
呢個情況我試過好幾次了

太不知不覺,更加大問題

伯爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

bu-b 發表於 19-1-18 18:13
我都估唔到,原來咁多人唔知「昏迷不醒」的意思,仲要笑人地

你講出成個帖的亮點

首頁