自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

其實有無case 係打完流感疫苗都有嚴重併發症? 睇好多case都係無打(90%以上)

咁流感最驚都係併發症,如果唔係只係普通病,咁點解唔打流感針?打完傳播又少咗,今年小學好明顯無上年咁嚴重

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁始終有人會唔信流感針嘅

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

打唔打針係個人選擇。你理得佢哋咩理由?夠有人癌症初期信自然療法,吽到死都仲話有效啦!

tansyneko    發表於 19-1-18 14:20
luvkaka    發表於 19-1-18 14:15

侯爵府

kenshiro18 發表於 19-1-18 11:35
其實有無case 係打完流感疫苗都有嚴重併發症? 睇好多case都係無打(90%以上)

咁流感最驚都係併發症,如果 ...

有, 但冇人大肆去講, 冇打針有併發症就必講。
已經有個8歲同6歲都出現腦病變, 而佢哋都接種咗。係1月頭嘅事, 其中一個昨日先聽到媒體講。

流感高峯期 四日殺六人
http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20190104&sec_id=4104&s=0&a=20583389

http://news.modia.com.hk/2019/01/17/113234/【流感爆發】1兒童感染甲型流感-全港再多4校共85學/

當然打唔打針係個人選擇。

冇打針而出現嚴重病變會立即有個講話: 都話要打針啦blah blah blah。

但今年有打針都會演變成嚴重病變, 呢幾個case相對公佈得低調。

AnEm    發表於 19-1-30 12:22
AnEm    發表於 19-1-30 12:21

珍珠宮

回覆樓主:

有呀,幾個星期前一個男仔打左針,去完大陸返港惹左流感,好似幾嚴重。

男爵府

2019勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

其實可能因為無打既多過有打,所以嚴重case先覺得多,但有打既嚴重case都唔少。好難準確計算,要計打左都冇打既百分比。

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

其實唔係唔想打 係d細佬仔驚打針, 又x又西都唔肯呀, 殺到埋身, 今日拉佢去打, 預左喊打喊殺!

大宅

回覆樓主:

醫生也講過疫苗原理是另身體產生病毒抵抗力,但有小部份人完全對病毒不能產抵抗力,幾危險吓,即打舆不打對該小朋友一樣病。上年有個女童24小時已經不冶,醫生也覺得奇怪24 小時計應該病毒如入空門,該女童完全無抵抗能力。

大宅

dordorcat 發表於 19-1-18 13:23
其實唔係唔想打 係d細佬仔驚打針, 又x又西都唔肯呀, 殺到埋身, 今日拉佢去打, 預左喊打喊殺! :sickmil ...

今年有嘖鼻液苗呀!

男爵府

2019新春慶豚圓

如果打咗,都出事,我認命,如果係因為冇打,出咗事,我會好自責。

tsung    發表於 19-1-18 20:01

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

上年阿仔冇打針,
今年有同佢打了

侯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

catiou627 發表於 19-1-18 13:49
如果打咗,都出事,我認命,如果係因為冇打,出咗事,我會好自責。

同你一樣咁諗

大宅

X2

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我係選擇無同呀女打的,學校直頭有醫生去學校免費打,但我選擇唔打
其實都無話點解嘅,只係我唔想年年都要打啫,又覺得無咩需要,咪唔打囉

子爵府

2019新春慶豚圓

dordorcat 發表於 19-1-18 13:23
其實唔係唔想打 係d細佬仔驚打針, 又x又西都唔肯呀, 殺到埋身, 今日拉佢去打, 預左喊打喊殺! :sickmil ...

有噴鼻的,貴d, 不過唔使喊打喊殺。我女2.5 歲都吸到,er 都無 er 一聲。

子爵府

Nbs 發表於 19-1-18 14:13
有噴鼻的,貴d, 不過唔使喊打喊殺。我女2.5 歲都吸到,er 都無 er 一聲。

其實噴鼻嘅,同去一次醫院索一索似乎冇乜分別。我次次去醫院戴晒口罩都瀨嘢。

珍珠宮

咪就係⋯⋯

子爵府

molasses 發表於 19-1-18 12:20

流感病毒都好多種型號。流感針只係包含左幾隻型號。你要搵到單新聞講有打針既人感染流感引發併發症之餘都要搵返該單新聞是否証實中既流感病毒是否是四價針裡其中一隻病毒。 如打左流感針但中既流感病毒原來唔係四價其中一種,咁你就會誤會左流感針無效。 所以要搵齊資料再去考慮。 流感好似只係感慢個併發症,而唔係唔會引起併發症,如果小朋友有打流感但遲唔遲都唔就醫,萬一被病毒入侵得更深入都一樣會引發併發症吧

子爵府

molasses 發表於 19-1-18 12:20

今年有打針都會演變成嚴重病變, 呢幾個case相對公佈得低調。

應該係未咁快得知中左流感病毒而又有打針既所中既病毒是否在支針包含果幾種型號,要詳細分析,我諗無咁快得知結果

侯爵府

cara.mak 發表於 19-1-18 14:31
流感病毒都好多種型號。流感針只係包含左幾隻型號。你要搵到單新聞講有打針既人感染流感引發併發症之餘都 ...

其實唔洗討論, 打咗流感針嘅根本唔會預咗有病變(根據bk媽s嘅理論), 如果打針仲要預埋有機會打咗嘅唔中嗰隻病毒, 咁打嚟冇意思。

都係嗰句, 打唔打好個人, 想打就打, 唔想咪唔打囉, 好多嘢年年都知, 唔係新鮮事。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊