懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

前日老婆去廣華飲糖水, 尋日醫院就打比佢話空腹4.20正常, 飲後12超哂標, 要佢1/24 見營養師, 1/28入院, 1/29先比佢走.
老婆聽到後哭不停, 驚影響阿仔會有網上面講果d問題, 作為身邊既我又幫唔到d咩, 只係識安慰佢, 同埋同bb加油 .

佢依家27週, 不嬲佢都唔好澱粉質及甜野, 但佢媽咪都有妊娠糖尿. 唔知依個係咪主要原因, 如果係, 係咪點食營養餐都幫助唔到? 同埋其實12度係有幾高? 希望有經驗既人可以比分亨下比我地.

複式洋房

jiffjiff 發表於 19-1-18 13:45
前日老婆去廣華飲糖水, 尋日醫院就打比佢話空腹4.20正常, 飲後12超哂標, 要佢1/24 見營養師, 1/28入院, 1/2 ...

營養師會建議餐單,只要跟足,每餐自行督手指驗(姑娘會遲些教),每日運動半小時,便可控制,不用太擔心

公爵府

前日老婆去廣華飲糖水, 尋日醫院就打比佢話空腹4.20正常, 飲後12超哂標, 要佢1/24 見營養師, 1/28入院, 1/2 ...

遇到呢種問題,都係跟醫生溝通,其實按醫生建議做就得,平時你就多啲安慰下佢囉,因為孕婦成日心情差影響bb發育

大宅

本身我地book左私家係法國醫院開刀, 都擔心如果血糖跌唔返落去, 私家唔收. Anyway, 多謝兩位! 我會繼續給力比老婆

但我想知有冇人試過要留1晚院食營養餐檢查? 因為好多都係即日走得, 唔知點解要我老婆留1晚.

大宅

回覆 jiffjiff 的帖子

唔使太擔心..我第一胎都係中...控制飲食...驗住血糖..最終阿B都健康出世.
今胎第二胎..飲完糖水後既指數都係同你老婆一樣咁高, 醫生都話有機會要入院, 但第一步都係自己控制飲食, 如果個結果唔理想, 醫院先會要求你入院觀察.

不過入唔入院, 始終每間醫院做法唔同. 見呢度有媽媽分享, 佢地超少少, 都已經要入院同打針, 我相信醫院都係想小心D....睇下食糖尿餐控唔控制度..如果你老婆食完指數唔係太高, 好快就會叫你走..

大宅

知道, 咁你都好高. 咁你依家食左營養餐跌返落去未?
同埋其實需唔需要依家提早去私家醫生覆診, 通知佢中左妊娠糖尿?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

到時候跟足營養師既餐單食,就會降番既,好多媽媽都有架,咪太擔心

水晶宮

回覆樓主:

唔洗喊,好普遍
跟營養師食就得

大宅

擔心係我太太本身都唔鐘意食甜野, 粥粉麵飯, 麵包都唔多食. 又唔係肥底, 飲糖水後竟然標到12. 會唔會個見完營養師食完個餐單都冇改善.
Anyway, 多謝各位!

男爵府

其實冇咩事架,只要跟餐單食,食完飯去散下步唔好即坐,如果屋企人都病,都會有小小關係,我間醫院6.7先叫合格

水晶宮

jiffjiff 發表於 19-1-18 16:39
擔心係我太太本身都唔鐘意食甜野, 粥粉麵飯, 麵包都唔多食. 又唔係肥底, 飲糖水後竟然標到12. 會唔會個見完 ...

妊娠糖尿其實同個人平時飲食冇真接關係的,而且瘦人一樣可能有,反而與家族遺傳關係較大。如果驗到有,只好乖乖聽醫生同營養師吩咐。至於會否跟餐單都控制唔到,真係要試咗先知,你暫時唔使太擔心住。可以的話陪太太出席醫院妊娠糖尿講座,了解一下,同埋陪佢飯後散步。

大宅

cpycpyhelen 發表於 19-1-18 17:37

其實冇咩事架,只要跟餐單食,食完飯去散下步唔好即坐 ...

知道,多謝你啊

大宅

EstrellaDamm 發表於 19-1-18 18:03
妊娠糖尿其實同個人平時飲食冇真接關係的,而且瘦人一樣可能有,反而與家族遺傳關係較大。如果驗到有,只 ...

我都覺得,我依家同佢食完飯捉佢去行最少半個鐘,希望佢快d好返

男爵府

jiffjiff 發表於 19-1-18 18:25
知道,多謝你啊

唔客氣

珍珠宮

lychan365 發表於 19-1-18 14:10
營養師會建議餐單,只要跟足,每餐自行督手指驗(姑娘會遲些教),每日運動半小時,便可控制,不用太擔心
...

同意,只要咁做,其實都唔使太擔心

別墅

GCHK 發表於 19-1-18 18:54
同意,只要咁做,其實都唔使太擔心

入院監測血糖,注意⚠️你太太第時患上糖尿病風險比別人高!當宜家有個警告信號,生完都要健康飲食!

複式洋房

我都係瘦底,唔好甜和澱粉質,係廣華飲完糖水都中咗妊娠糖尿,廣華個指標係4-7,一過7已經係超標,輕微過好似我(我飲完後7.3)都要留院一日食一餐營養餐,驗完無過7就自行買部機自己屋企拮手指驗,有些較嚴重係直接入院,餐前半個鐘和餐後兩個鐘都要拮手指,你預心理準備你太太入院要拮好多次手指。
一定要跟足營養師既指示,同埋唔好常常出街食,因為我一出街食,好多時血糖都高,醫生都話血糖高就盡量唔好出街食,跟足一定有改善,食完去行吓,十分鐘行都好過坐係度,唔出街都可以係屋企行來行去
懷孕期間老公支持真係好緊要,你陪佢一齊食,一齊行吓,你太太會感覺你的付出

大宅

jiffjiff 發表於 19-1-18 14:58
知道, 咁你都好高. 咁你依家食左營養餐跌返落去未?
同埋其實需唔需要依家提早去私家醫生覆診, ...

如果屋企食或返公帶飯,暫時無問題

大宅

其實唔關飲食事架!我覺得係個人身體問題!因為我識好多媽媽都係食唔落野,反而中左,而我食極唔停就無中到。。。醫院會跟貼媽媽既進度,所以唔洗咁擔心!

別墅

其實都唔關本身鍾意食乜事,荷爾蒙影響為主。以印度米(Basmati Rice)或糙米(Brown Rice)代替白米,黃色麵(意粉類) 比白色麵(米線等) 的低糖,按營養師教授既飲食內容同份量進食,飯後多d散步。妊娠糖尿喺產後就會慢慢消退。

個人經驗:產後大半年回復正常

首頁

尾頁

跳至