1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

一上親巴士/小巴呀仔就會面青青,又扭計,有時仲會嘔... 醫生有開止暈藥,但無可能長期倚賴藥物嘛,唔知大家仲有無其他法寶對付暈車浪呢,謝謝

伯爵府

回覆樓主:

玩多d鞦韆

公爵府

2019新春慶豚圓

spicyrice 發表於 19-1-18 15:41
一上親巴士/小巴呀仔就會面青青,又扭計,有時仲會嘔... 醫生有開止暈藥,但無可能長期倚賴藥物嘛 ...

咁平時多啲坐,俾佢慢慢適應,睇得唔得,開始可以試下坐2-3個站就落

別墅

藍尾巴 發表於 19-1-19 01:53
玩多d鞦韆

次次玩幾下就要落返黎,話驚驚

別墅

hoganbaby 發表於 19-1-19 10:27
咁平時多啲坐,俾佢慢慢適應,睇得唔得,開始可以試下坐2-3個站就落

好呀,再試下,佢而家都驚左,知出街已經講定唔搭車

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

老人家話坐多D車就得,我細個既時候暈車,而家大個好似真係冇點暈

珍珠宮

2019新春慶豚圓

我細個都暈車浪,大個之後就唔會

伯爵府

spicyrice 發表於 19-1-19 19:16
次次玩幾下就要落返黎,話驚驚

感統問題,玩多d有改善的

別墅

一上親巴士/小巴呀仔就會面青青,又扭計,有時仲會嘔... 醫生有開止暈藥,但無可能長期倚賴藥物嘛 ...

我仔都易暈車,叫佢望出窗望遠嘢可能會好啲啲,聽過其他方法如暈浪手帶、上車食粒糖但我未試過。
最好係搭車氹到佢訓覺的話就唔會暈。

大宅

2019新春慶豚圓

似係感覺統合問題,特別係前庭平衡(負責內耳管制平衡),有機會係平時刺激唔夠,最好襯仲細個玩多d千秋/滑梯/坐fit ball “un” 多d⋯⋯
唔中意玩千秋的話,爸爸媽媽可以試試平時係佢後面用手捉住佢胳肋底舉高佢少少離地”Fing” 幾下,最初由一兩下開始慢慢加多d

大宅

2019新春慶豚圓

坐多幾次慢慢就會好

別墅

xtinalo 發表於 19-1-21 10:22
我仔都易暈車,叫佢望出窗望遠嘢可能會好啲啲,聽過其他方法如暈浪手帶、上車食粒糖但我未試過。
最好係搭 ...

我買左暈浪手帶,可能手仔太幼,無料到

別墅

BlossomAlmond 發表於 19-1-21 11:53
似係感覺統合問題,特別係前庭平衡(負責內耳管制平衡),有機會係平時刺激唔夠,最好襯仲細個玩多d千秋/滑 ...

好提議呀,試下先

男爵府

2019新春慶豚圓

平時多點坐短途嘅 慢慢適應

大宅

2019勳章

我上網睇,整咗暈浪膏比呀女,用薑,精油,蜂蠟等材料,諗住天然d,效果都OK。同埋如果搭長途車一定唔俾佢食咁飽同飲奶,嘔完真係好臭,而家會預備大膠袋以防萬一。

大宅

2019新春慶豚圓

之前見過止暈手帶,係萬寧,小孩子不知可否用

別墅

lemonstar28 發表於 19-2-8 23:35
我上網睇,整咗暈浪膏比呀女,用薑,精油,蜂蠟等材料,諗住天然d,效果都OK。同埋如果搭長途車一定唔俾佢 ...

暈浪膏幾好喎,可唔可以share link呀?謝謝你!

別墅

HappyMaMaBaby 發表於 19-2-8 23:42
之前見過止暈手帶,係萬寧,小孩子不知可否用

有朋友係外國幫我買左,但手仔太細太鬆,無乜效果

大宅

回覆樓主:

我覺得做乜都冇用,我細個都係暈車浪。
直至中學先好啲。

我一直有耳水不平衡,而家都係坐車暈浪,見到轉嘅嘢會暈 。

大宅

lemonstar28 發表於 19-2-8 23:35
我上網睇,整咗暈浪膏比呀女,用薑,精油,蜂蠟等材料,諗住天然d,效果都OK。同埋如果搭長途車一定唔俾佢 ...

Pls share how to make? Thanks

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊