自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

請各位勸下身邊每一個人, 重新注重衛生意識,否則香港衛生環境會重新倒退

請勿打乞嚏唔遮口鼻
請勿係人身邊先黎咳
請勿有病唔肯帶口罩
請勿流哂鼻涕當冇野
冇病嘅人反而要驚咗你地而要帶口罩

香港是群體,一個人病左,我指是會傳染的病,無論多快好,或只是咳兩聲,但如果在每一個人都在可能帶病時帶定口罩,起碼可以防止下一個染病。數字上1個帶病毒的人,用一天時間,出街不帶口罩,在市區,工作地點,食店,有可能接觸的人應該超過100人,如果100人有兩三個人染病,佢地又會再染下一個人,令病毒擴散開去

tsung    發表於 19-1-18 19:59

別墅

2019新春慶豚圓

支持
我成日都見到有啲人本身有戴口罩,不過打乞嗤嗰陣時就除口罩打,打完再帶返,每次都好有衝動想同佢哋講,不如我送多個口罩俾你

大宅

2019新春慶豚圓

2寶媽 發表於 19-1-18 19:04
支持
我成日都見到有啲人本身有戴口罩,不過打乞嗤嗰陣時就除口罩打,打完再帶返,每次都好有衝動想同佢哋 ...

同感
我都好想比口罩d係咁咳既人
自私精唔該有病戴口罩啦

公爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章

回覆樓主:

係啦,無公得心

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我一家不嬲都好著重衞生,放心。

複式洋房

2019勳章

choco_soup 發表於 19-1-18 20:13
我一家不嬲都好著重衞生,放心。

多謝,
如果每人呼籲 其他人再注重衛生更好,
因為單靠政府已經唔能夠保持香港人嘅衛生水平

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

支持
我仔身體唔好 , 我地一出街係一定戴口罩 。我真係好怕街上嘅人病左唔戴口罩 。
我都好想大家有啲公德心 , 社會上有好多長期病患者,係經唔起小小嘅感冒 。 每次病左 , 佢地都要用好長嘅時間先康復 。仲會因小小嘅感冒引發氣管收窄繼而哮喘 , 又要入院 。

大宅

支持!!

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

2019新春慶豚圓

最慘以家啲人咳到甩哂肺都唔戴口罩,由其火車,我係一出門囗已經戴,真心怕怕。

珍珠宮

回覆樓主:

公司隔離已經有一個
叫戴唔戴
俾埋都話唔要

面對面開會
兜口兜面
咁唯有我自己用囉

男爵府

經常係巴士上見到d人咳到死都唔戴口罩仲有食飯時搭枱係咁呻鼻涕堅反胃
偏偏d人會覺得係人地問題,咁巴閉你坐私家車/食高級餐廳啦
怕左d人唯有自己戴口罩

複式洋房

2019勳章

ricky0223 發表於 19-1-18 21:25
經常係巴士上見到d人咳到死都唔戴口罩仲有食飯時搭枱係咁呻鼻涕堅反胃
偏偏d人會覺得係 ...

唯有由自己做起,喚醒身邊既人,1個喚醒2個,2個喚醒4個

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

floinhk 發表於 19-1-18 17:59
請各位勸下身體每一個人, 重新注重衛生意識,否則香港衛生環境會重新寶退

請勿打乞嚏唔遮口鼻

成日見D人除地吐痰

翡翠宮

floinhk 發表於 19-1-18 17:59
請各位勸下身體每一個人, 重新注重衛生意識,否則香港衛生環境會重新寶退

請勿打乞嚏唔遮口鼻

点解係身体

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我大肚果陣試過搭地鐵有個女人明明戴住口罩,但佢坐落我隔離個位之後就除口罩喪咳又呻鼻涕,我即起身走但都冇用,第二日我都係病咗,我真係好後悔果陣無當眾鬧爆佢

大宅

回覆樓主:

其實我有野想講,但各位不喜勿插。
我上星期有d咳,我出街係有帶口罩的,咳都唔會向人,搵個角落咳好再行。
但有時我咳左幾聲,(當然有帶口罩),即刻俾人望。我咳多聲,又俾人啤。
我心諗,我仲可以點。
有人話病唔好出街,但咳唔會兩三日好,冇可能兩個禮拜都唔出街吧。

複式洋房

2019勳章

mrs_D 發表於 19-1-18 22:22
其實我有野想講,但各位不喜勿插。
我上星期有d咳,我出街係有帶口罩的,咳都唔會向人,搵個角落咳好再行。 ...

多謝您肯帶口罩,再講我的見解:
病毒已變強,人口比以前密集,車廂常超負荷,感染機會大。高樓大廈多左,中央冷氣系統普及,巴士也無晒窗戶,病毒無法吹散,增加中招機會。
無人想病,但香港是群體,一個人病左,我指是會傳染的病,無論多快好,或只是咳兩聲,但如果在每一個人都在可能帶病時帶定口罩,起碼可以防止下一個染病。數字上1個帶病毒的人,用一天時間,出街不帶口罩,在市區,工作地點,食店,有可能接觸的人應該超過100人,如果100人有兩三個人染病,佢地又會再染下一個人,令病毒擴散開去。
多謝各位以身作則,把香港的衛生意識拉高,保住香港。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

坐我後面同隔離(隔條窄走廊)同事,日日狂咳都唔戴口罩,有個唔舒服,lunch同同事去飲茶仲叫我坐佢隔離!我唯有日日戴口罩自保。

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊