自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

依幾個月已經耐不耐就打黎, 當我接聽電話, 喺fax機個的嘟嘟聲呀! 應該喺個電傅真廣告呀!

有冇攪x錯, 我個喺住宅電話, 我屋企又冇傳真機, 就算你唔知我個號碼喺住宅電話線都算啦, 但有咩理由中午又打黎, 尋晚11點幾又打黎, 前幾晚重離譜, 半夜3點幾打黎呀 !!! 小朋友喺屋企瞓緊覺都比佢嘈醒呀

我打去pccw救助, 佢重攪笑, 佢話我一喺比月費佢地, 佢地就幫我阻止依個號碼打入黎喎, 嘩! 又唔喺我問題, 我做咩要比錢 (佢地咁講即可以幫我set咗唔比佢入線啫, 但要我比錢囉), 我話唔比, 佢話第2個方法喺叫我改電話號碼, 重白痴, 我依家又唔喺避債要走佬, 就算我真喺改咗, 到下次又有依d事發生, 咁我又要改電話號碼, 咁我咪好唔得閒

我尋晚都喺"浪"起電話咋, 但咁唔喺辦法, 每個月我都有比住宅電話費, 但就等於冇用, 點算呀?

子爵府

原帖由 坤囡囡 於 09-4-23 10:33 發表
依幾個月已經耐不耐就打黎, 當我接聽電話, 喺fax機個的嘟嘟聲呀! 應該喺個電傅真廣告呀!

有冇攪x錯, 我個喺住宅電話, 我屋企又冇傳真機, 就算你唔知我個號碼喺住宅電話線都算啦, 但有咩理由中午又打黎, 尋晚 ...
我試過一次....半夜三間....四點幾...訓到好鬼林個隻....(我屋企電話...個聲好大下..)個晚就響...嚇到我cc下....但係我兩個仔就....... ,我仲估我媽有咩事...急call我...原來...bi do bi...好想講粗口又唔知同邊個講????唯有改左無咁大聲鈴聲囉.......無法...

大宅

既然你知道佢fax no, 不如你去書局fax張紙話佢知佢打錯no, 叫佢以後唔好再打啦...

大宅

我已經FAX過比個間衰公司啦, 都喺咁, 我只有佢FAX NO. 又冇佢電話號碼, 都唔知點算?

大宅

我仲慘,經常半夜打來,FAX,記底號碼FAX去叫對方不要再FAX,但個號碼是長響的,不收FAX亦無人接聽,!求助無門!

原帖由 坤囡囡 於 09-4-23 11:22 發表
我已經FAX過比個間衰公司啦, 都喺咁, 我只有佢FAX NO. 又冇佢電話號碼, 都唔知點算?

男爵府

好似要去乜局登記左唔收先,如果佢再打黎,先可以做野,你去政府網查下

大宅

IrisK

唉! 你個CASE同我一樣呀, 我又喺打過去長響冇人接, 你個號碼喺咪同我依個一樣架? , 咁你依家有咩辦法呀?

21g

我已經問咗電訊管理局啦, 佢話幫我看下, 叫我個多星期後睇下重有冇, 如果有到時再諗下點喎!

原帖由 IrisK 於 09-4-23 11:36 發表
我仲慘,經常半夜打來,是FAX聲,記底號碼FAX去叫對方不要再FAX來,但個號碼是長響的,不收FAX亦無人接聽,唉!求助無門!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

如 何 拒 收 商 業 電 子 訊 息 ?
《 非 應邀 電 子 訊 息 條 例 》 ( 《 條 例 》 ) 已 於 2007 年 12 月 22 日 全 面 生 效 。 現 在 , 市 民 可按 自 己 的 意 願 選 擇 是 否 拒 絕 接 收 商 業 電 子 訊 息 ( 例 如 傳 真 、 電 郵 、 短 訊 、 電 話 預 錄訊 息 等 ) 。 現 時 , 《 條 例 》 並 不 涵 蓋 人 對 人 的 即 時 通 話 。
方 法 一 : 利 用 「 拒 收 訊 息 登 記 冊 」
電 訊 管 理 局 ( 電 訊 局 ) 設 了 三 份 「 拒 收 訊 息 登 記 冊 」 , 分 別 針 對 傳 真 、 短 訊 和 預 先 錄 製 的 訊 息 。
如 要 將 你 的 電 話 或 傳 真 號 碼 登 記 在 任 何 一 份 「 拒 收 訊 息 登 記 冊 」 上 , 請 利 用 該 號 碼的 電 話 或 傳 真 機 致 電 登 記 熱 線 1835000 。 登 記 後 第 十 個 工 作 天 起 , 你 應 該 不 會 再 收到 任 何 你 登 記 拒 收 的 商 業 電 子 訊 息 ( 你 已 表 明 同 意 接 收 的 訊 息 除 外 ) 。
如 果 你 的 公 司 或 團 體 有 五 十 個 或 以 上 的 號 碼 要 登 記 在 「 拒 收 訊 息 登 記 冊 」 上 , 請 於電 訊 局 網 站 下 載 有 關 表 格 及 提 交 所 需 資 料 , 電 訊 局 可 一 次 過 將 有 關 號 碼 登 記 。
如 在 登 記 過 程 中 遇 到 任 何 問 題 , 請 於 辦 公 時 間 致 電 電 訊 局 熱 線 2961 6333 。
方 法 二 : 向 訊 息 發 送 人 提 出 「 拒 收 」 要 求
如 果 你 不 願 意 收 到 個 別 發 送 人 的 商 業 電 子 訊 息 , 可 以 向 他 / 她 提 出 「 拒 收 」 要 求 。現 在 , 商 業 電 子 訊 息 發 送 人 必 須 在 訊 息 中 提 供 「 取 消 接 收 」 的 途 徑 , 讓 收 訊 人 提 出「 拒 收 」 要 求 。
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我又係咁,仲係成年半夜三更响,有幾次嚇到個心係咁跳,驚屋企人有事發生,最慘我有d精神緊張,嚇一嚇又會睡唔着。
之後頂唔順拔左個電話,放手提電話係床邊先可以安睡。

首頁

尾頁

跳至