自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

bebeyi 發表於 19-1-20 18:55
以前做過集團
我係咁多個姑娘最惡嘅
因為其他姑娘仔唔夠膽得罪病人

我都做過集團,一比人投訴就要寫文解釋上寫字樓。
我依家做呢度我都惡㗎,因為醫生之前有班寫藥紙買藥既病人,果班友一嚟到就嘈到拆天,真係比我叫佢地唔好喺度大聲講嘢同門口班同類人都係

大宅

畀面勳章

Belovedjohnjohn 發表於 19-1-18 23:41
我以前做gp med insurance,即係公司醫療保
大把公司只係買最最最cheap嘅plan, 每日只包一次門診一症基本藥 ...

點解又會出現甘cheap既plan?

子爵府

ty9159 發表於 19-1-20 21:11
我都試過,有個女人話好辛苦,我話我要問左你前面啲病人可唔可以比佢睇先,個個入嚟睇症都病先入嚟
...

你可以叫佢自己問
通常都可以耍佢

民房

病咗唔戴口罩嗰啲人真係好乞人憎

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

ty9159 發表於 19-1-20 21:10
我都係呀,有啲老人家直頭過年前就比定利是
唔係話貪啲咩,有啲麻煩人嚟睇醫生真係好衰格,有眼得 ...

我都係呀,有時好熟果d病人驚我又冇飯食,黎覆診果陣會買定d西餅比我,仲會話:快d食啦,成日食無定時點照顧我地呀!有時知我鍾意食咩又買d黎請我食,老實講,我唔係貪心嘅人,但病人有時呢d舉動真係令我好感動。最少我知道佢地明白我地嘅辛苦

子爵府

comel 發表於 19-1-20 21:21
點解又會出現甘cheap既plan?

你估保險公司係好人呀?
佢哋查啲人呃保險梗係唔係伸張正義啦!係為佢公司利益咋!講到尾又係錢!
呢啲plan 係保險公司整出唻
賣俾人嗰陣梗係將個plan講到有感尊貴得咁尊貴; 乜嘢都包,咁先氹到人買
當然唔睇條款,當自己真係買咗個好「尊貴」嘅plan 嘅人都要負責任囉!

有啲病人claim 唔到錢會上唻找醫生晦氣(我知有啲保險經紀會教病人咁做)。啲氣咪我哋前線食囉!Claim 唔到去找保險公司晦氣丫嘛,又或者怪自已on 居唔睇條款,俾人氹兩氹就買啲唔啱用嘅保險!唔係走上唻嘈!

大宅

我都遇過一d病人好無理要求,佢唔黎睇醫生淨配藥,張收據上只會有藥費一項而唔會有診金呢一項係單上面。佢地就會話你唔寫診金個字係單到我claim 唔到保險。你要幫我地寫番落張單到等佢claim 到錢。我地話你只配藥無見醫生當然唔會有診金呢一項。診金顧明思而解見醫生啦,無見醫生可來要幫你甘系張單上面寫呢?更何況你claim唔到保險關我地咩事。你咁做同呃保險有咩分別。最後佢打黎投訴。我地呀姐為左唔想煩,格硬搵會計部幫佢另外再整過張單加埋診金一個字落去。

大宅

bebeyi 發表於 19-1-20 22:23
你估保險公司係好人呀?
佢哋查啲人呃保險梗係唔係伸張正義啦!係為佢公司利益咋!講到尾又係錢!
呢啲pla ...

D patient 點敢夠膽嘈保險公司,佢地只會怪我地幫唔到佢令佢地claim 到保險

大宅

lauretta 發表於 19-1-19 19:36
上次有人約唔到新症(所謂嘅舊客,睇左兩次當自己係vip 果種),其實唔係約唔到,係比幾個時間佢揀都話唔 ...

嘩 ,如果比著我地咁同病人講。肯定會比我地老闆炒得。係我地老闆心目中,病人大過晒佢地d 姑娘。d patient 一向佢投訴,佢唔會理解晒成件事先,只會鬧左d姑娘先。

大宅

有啲人仲賤,當日預約唔到,第二日黎睇時笑笑口咁同醫生講話我地姑娘比唔到位佢睇,聽見真係想x爆佢

有時醫生啲朋友都好衰架,又係預約滿左比唔到位佢,佢私底下whatsapp話約唔到

男爵府

favv88 發表於 19-1-20 23:05
嘩 ,如果比著我地咁同病人講。肯定會比我地老闆炒得。係我地老闆心目中,病人大過晒佢地d 姑娘。d patien ...

咁你個老闆跟唔過唔,除非人工比一般高,否則搵過第二間好過

男爵府

favv88 發表於 19-1-20 23:01
我都遇過一d病人好無理要求,佢唔黎睇醫生淨配藥,張收據上只會有藥費一項而唔會有診金呢一項係單上面。佢 ...

真係好黑人憎,你話d 人幾乞丐,又要 r 著數仲要惡仲要野蠻,香港就係大把依d 人,只有唔係做服務業果個班先覺得香港人高高在上,一定係大陸人先會咁

大宅

rlinching 發表於 19-1-20 23:28
有啲人仲賤,當日預約唔到,第二日黎睇時笑笑口咁同醫生講話我地姑娘比唔到位佢睇,聽見真係想x爆佢 ...

我地都好憎呢啲人。講真個個黎睇得醫生都係有需要架啦。佢地都要體諒下我地架。

大宅

opl2 發表於 19-1-20 23:33
真係好黑人憎,你話d 人幾乞丐,又要 r 著數仲要惡仲要野蠻,香港就係大把依d 人,只有唔係做服務業果個班 ...

大陸既你同佢講唔得佢地都唔會再點嘈落去。反而最衰係香港個d, 有少少錢就係到話叫我地個醫生出黎同佢直接講,r唔到著數就話要投訴你。 cheap 到爆。唔好話你買保險買得咁cheap claim 唔到錢

大宅

opl2 發表於 19-1-20 23:31
咁你個老闆跟唔過唔,除非人工比一般高,否則搵過第二間好過

就係佢出既人工比出面高,所以點解咁難頂d人都會繼續留底

男爵府

favv88 發表於 19-1-20 23:41
大陸既你同佢講唔得佢地都唔會再點嘈落去。反而最衰係香港個d, 有少少錢就係到話叫我地個醫生出黎同佢直 ...

冇錯,大陸人仲會有禮貌過d 香港人,特別係做寫字樓,自以為高高在上,地盤工人,保安叔叔不知幾好禮貌

男爵府

favv88 發表於 19-1-20 23:42
就係佢出既人工比出面高,所以點解咁難頂d人都會繼續留底

咁冇野講啦,人工包埋
搵夠先走啦

大宅

opl2 發表於 19-1-20 23:44
冇錯,大陸人仲會有禮貌過d 香港人,特別係做寫字樓,自以為高高在上,地盤工人,保安叔叔不知幾好禮貌
...

有時自己身為香港人對住呢啲病人真係幫佢地唔落

男爵府

favv88 發表於 19-1-20 23:38
我地都好憎呢啲人。講真個個黎睇得醫生都係有需要架啦。佢地都要體諒下我地架。
...

成日話好快睇完啫,快極我都係遲囉,個個係咁仲得了嘅,心裡面真係咩粗口都出齊

大宅

opl2 發表於 19-1-20 23:45
咁冇野講啦,人工包埋
搵夠先走啦

我地全部人都打算係咁
除非中左六合彩頭獎一注獨中,即補錢比佢走人

首頁

尾頁

跳至