樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教大家會點揀?

1. 賣左自住樓(37年樓)賣545 萬495 尺,賣左樓有230萬cash, + 現金60萬, 唔知換唔換到670 萬 459尺新樓(6年樓), 底層,如高層要750, 支付不到首期, 所以不考慮高層

2. 賣自住樓,然後租新樓, 租金約18000, 揸住現金290 萬投資,盈利夠cover 租生, 再慢慢滾大現金流,再等一段時間,現金多左先再買樓?

大宅

big_bb_ff 發表於 19-1-19 01:03
請教大家會點揀?

1. 賣左自住樓(37年樓)賣545 萬495 尺,賣左樓有230萬cash, + 現金60萬, 唔知換唔換 ...

point 2錯到極, point 1唔知低層係指低到邊層以下,如果1-2樓就最好唔好換,3至7樓免強可以考慮下,但換左可能無晒流動資金,萬一失業或有乜急事要大筆資金週轉就麻煩。

侯爵府

請教大家會點揀?

1. 賣左自住樓(37年樓)賣545 萬495 尺,賣左樓有230萬cash, + 現金60萬, 唔知換唔換 ...

290萬投資,你肯定個個月有穩定$18000投資回報?(~7.5%喎)

別墅

請教大家會點揀?

670 萬樓要268 萬首期, 50 萬印花稅, 6 萬7 佣金 , 未計搬遷費, 律師費, 少量新傢私費開支等也要325 萬喎。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

如果你單身
第二個選擇都可以
就係租樓等跌。收下利息,等跌巿入貨。股市就咪攪, 投資就可能輸身家

首頁

尾頁

跳至