自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

個個小朋友性格、自律性及資質唔同,同一種方法有人名列前茅,有人一撻糊塗。我有2個孩子,大嘅自律,初初都唔明其他人教導孩子難處,直至細嘅出世先發覺唔係每一個小孩都可以放手。别人的方法只可參考,有時别人成功教自己孩子,但轉換了別的孩子她也未同樣可做到

珍珠宮

IloveJJ 發表於 19-1-19 12:35
我兩個朋友細路都讀SFA,我反而覺得佢哋成日測考先係問題,年中無休,就算小朋友自己讀得掂,都好慘,成年 ...

讀這間是要想清楚

大宅

好媽媽勳章

我絕對相信一分耕耘,一分收穫,家長放幾多心機落小朋友到,就會有幾多成績。 尤其是初小階段,我覺得一定要跟足,打好個中、英、數底,同時訓練好應有學習態度,慢慢先放手都未遲

子爵府

love2talk 發表於 19-1-19 12:58
範圍都會大好多

仲有中英默書範圍都唔嘢少

其實唔差得太遠。中英默都係多一課啫。另外,高小要溫嘅都唔多,考得都係考基本功。底好知自己做乜嘅同學就好快攪掂。真係日日去補習社嗰啲因為平日做功課都唔上心,就溫到嗌救命。

公爵府

醒目開學勳章

力神 發表於 19-1-19 13:52
請問每月花上補習費幾$

中文專科一星期上兩日$2600/月
英文專科一星期上一日$2400/月
數學專科一星期上一日$1000/月
英文NET 一星期上兩日$500/小時

珍珠宮

IloveJJ 發表於 19-1-19 12:38
Btw,我細仔今年書單都買了小四數學書,睇下佢到時跟唔跟到。
教高一級無問題,有教就得。最怕係無教但要考 ...

教深同時又高一級家長有時要跟下,私小現況:小六圓形,一般學校是教圓周已可以,但學校教埋面積,還要好複雜,還有文字題,小六上下沒有,工作紙不夠。同學做法1.去補開這學校的補習社 2.小朋友資質好高,又要自律,因每學期吾止一topic 教高。又要思考挑戰題。3.家長跟到高小或找有經驗補習老師找練習给他,自己出卷。講解。有些小朋友2已經可以.有些1,2或...
至於跟吾跟到,考乜分數才接受。就個個要求不同。不過求學,保持學習興趣同自信好緊要。
有些小朋友數學要用太多時間,會影響其他科。如中、英、常因課程教得快

教高一级還有英.....

伯爵府

fundfund 發表於 19-1-19 14:29

請問你小朋友幾歳?
讀津定私?

珍珠宮

我自己跟功課,每星期一,四放學補習兩個鐘,因為星期三,五中英默書自己教很一個小一,一個小三,星期六補兩小時英文

男爵府

南丁媽咪 發表於 19-1-19 05:43
仔仔K3,係學校很守規矩,學術一般(我自己覺得),英文講得好(因為我有請NET上門教,但串字麻麻),社交能力 ...

宣小 嗎? 我覺得不用擔心, 我小朋友在另ㄧ間程度 相若的私小, 其實ㄧ定跟到的, 放心

禁止訪問

子爵府

fundfund 發表於 19-1-19 14:29

得罪講句,咁補法,返學做乜?

珍珠宮

IloveJJ 發表於 19-1-19 15:11
我覺得如果係好似津小咁,即使教高一級,但有足夠功課,小朋友係可以跟到。問題係而家啲私小,強調咩少功 ...

所以做為家長要知道自己選了甚麼學校给小朋友。末入小一,幼稚園最好配合下。好的津小難抽入,到時中學派位好多才50幾%Band 1位。派入吾好的津小,不如跟能力考私小,直資。入中學亦有比較大的保障。去到中學亦可以考得好

不過家長要有心理準備

水晶宮

我就初小跟得緊d, 每日亞女放學去我爸屋企做功課,做完先比睇電視,食完飯後我就開始幫佢睇下功課呀,簽通告,每日幫佢溫下中英文dictation, Quiz and exam 就提早一個月前,每日少少咁幫佢搵下;到左小四開始,功課慢慢少睇,keep 住每日溫dictation, quiz and exam 已經唔駛點再理,由得佢自己溫;中學階段係完全放手,只要佢自動波識分配時間已經ok. 同埋由細到大都唔會補習,只要成績唔差,中至中上游其實已足夠。做好晒每日應該要做既野,留返d 私人時間比佢自己玩。我覺得成績唔駛話一定要好叻,但一定要識分配好時間係人生讀書過程。

PS: 大學year 1 now.

公爵府

醒目開學勳章

馬爾太 發表於 19-1-19 15:12
得罪講句,咁補法,返學做乜?

因為小五程分,專科補習已經有佢哋自己一套教材,亦唔需要自己嘥時間再搵教材,我自己要返工,小朋友放學去補習,已經當溫左書,所以晚上就可以多啲親子時間,我哋每晚最少有半小時親子閱讀,有時間可以打下波,捉下棋,我覺得咁樣親子關係會好啲,自己亦都唔使咁勞氣,家庭亦會比較和諧

公爵府

醒目開學勳章

baby7 發表於 19-1-19 14:34
請問你小朋友幾歳?
讀津定私?

小五,津校,傳統英小

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

如果係聖×××就難講,英文科教深接近2年,考試要爭到平均分9字 。

伯爵府

bbc2018 發表於 19-1-19 15:21
所以做為家長要知道自己選了甚麼學校给小朋友。末入小一,幼稚園最好配合下。好的津小難抽入派位好多才50 ...

其實想問下
津小係0米真係輕鬆d?
我小朋友私小小二,的確係要跟貼啲但又不至於抖唔到氣

珍珠宮

baby7 發表於 19-1-19 16:04

其實想問下

我小朋友不是津小

抽吾到好的津小。小朋友慢熱,活動性教學的一間都入吾到。佢是適合傳統學校。最後是一間教深一級的私小,佢是越讀越有自信,零補習,但我FTM全科會跟下測驗,考試出下卷,選適合的綀習給她。小一已是自己做功課,教佢查字典,我是吾識時幫她。幼稚園選咗一間有考試,沒有默書但每日有net 的國際學校給她。從小用好多時間培養佢閲讀中、英圖書。中文是初小開始才看得多。初小到高小都英文考得好top.

私小課程亦有彈性,有加插活動性的自主學習。
小三時教佢做mind map , 做notes幫助溫習

佢功課一向做得快,才有時間溫習,看書。初小佢能力加埋我跟下已可以考到八十幾,九十幾。保持學習興趣和自信好緊要,要求佢有錯要知錯和學習態度好緊要。

呈分關係由小四開始跟緊些,教佢答問題技巧。一年三次旅行照去,呈二考出佢最好成績, 2次呈分排位B1a.

大宅

回覆樓主:

我有兩個小朋友一個2年班有讀寫障礙,一個6年班,兩個重來都係補習社跟功課同溫書,我只是每天對功課一次睇下有無做漏,年4考每逢考試兩星期前補習miss都會開埋星期六,日幫小朋友溫習,我只是間中幫佢哋溫下常識科等,放學後4點半補到佢哋做晒功課和溫晒默書或書為止,因為我都係唔想影響親子關係

伯爵府

讀得谷嘅私小,咁就唔係想得咁簡單但求佮格,如果要求咁低又何必讀谷嘅私小,話明谷,學校點都有一定水準要求,唔只合格咁簡單了。樓主既然對小朋支學業冇要求,何不讀happy school呢?

首頁

尾頁

跳至