自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

用戶要求終止服務

仔仔K3,係學校很守規矩,學術一般(我自己覺得),英文講得好(因為我有請NET上門教,但串字麻麻),社交能力自信很好,返屋企好鍾意玩。

有一間外界話好谷的私小offer, 我唔肯定仔仔適唔適合(起碼老師覺得佢適合收佢),我係怕係我唔適合....

用戶要求終止服務

自己自問耐性一般,我每日也有check功課,有時見到鬼畫符溫默書串字唔識都變河東獅。近年已經改變左自己好多,希望小朋友唔好怕功課,但老實我真係唔想參與佢溫習,唔係我懶,係唔想傷害大家關係,閙完個心好痛好後悔(唔知大家明唔明)。我從來冇特別谷佢,有學音樂運動英文但從冇比賽冇考試冇奬,學校默書評估我都冇乜理佢。

我仔一向聽老師話多過我,如果搵到個好的補習老師每日跟功課溫習(學費不是問題),咁我放手一半,外判俾補習老師,我每日放工只check下功課,了解進度,每晚陪佢閲讀,間中抽下書,測考前複習...唔要求考第一,但求合格唔留班

用戶要求終止服務

我知係諗得好ideal,所以問下大家經驗,大家覺得咁可行嗎?定我應該揀間冇咁學術的happy school 算?

真心請教,請手下留情

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

唔好依賴個補習老師, 要揾同你個小朋友夾,又要個補習老師上心幫你小朋友係好難。其實係好睇個小朋友, 你點都要花d時間同佢温書,考試。

用戶要求終止服務

happysmileha 發表於 19-1-19 07:25
唔好依賴個補習老師, 要揾同你個小朋友夾,又要個補習老師上心幫你小朋友係好難。其實係好睇個小朋友, 你 ...

正如我上面講
我唔會全放手
但都放手一半,
平日一至五我直係唔想放工返黎再坐一個鐘同佢溫呢樣背個樣,起碼佢唔識既野已經問過補習老師,我只想check 下功課,同佢round up 一下今日學既野,陪佢睇下書
星期六日之後自己都會跟多d

我知我可能諗得好ideal

水晶宮

南丁媽咪 發表於 19-1-19 05:43
仔仔K3,係學校很守規矩,學術一般(我自己覺得),英文講得好(因為我有請NET上門教,但串字麻麻),社交能力 ...

係咪人地成日講3私既其中一間?

用戶要求終止服務

love2talk 發表於 19-1-19 07:56
係咪人地成日講3私既其中一間?

係呀

水晶宮

回覆樓主:

JM我覺得可以

我父母由細到大都只係check下功課,無幫我溫習

教嘢一路依賴私人補習(小學階段),當年我幾乎每日都有補(初小),後來慢慢先變一星期三次咁上下(高小)。

我印象當年每日我都會自動做好功課,補習就真係只係學extra嘢or學校唔識嘅嘢,父母從來都無幫過我溫習,咁樣放手反而令小朋友會獨立d,自發性有學習動機

當然要睇返小朋友本身性格/學習態度黎adjust

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

南丁媽咪 發表於 19-1-19 07:51
正如我上面講
我唔會全放手
但都放手一半,

一至五即係補習班,唔係一對一補習老師, 補習班一定唔會跟好貼,你既然講到咁唔想跟小朋友,就索性揾間happy school, 起碼唔會多功課,就算自己跟都易handle

伯爵府

南丁媽咪 發表於 19-1-19 07:51
正如我上面講
我唔會全放手
但都放手一半,

我自己睇法係、同小朋友温書、例如默書、每日温幾隻字、默之前一日就叫佢寫一次。

測驗考試都係一早分開來温、臨考試前兩日再round up....

平時唔好懶、要佢慣左平日做完功課都會温下書、而唔係谷曬在測考前迫佢温、你河東獅、佢坐定定望住本書都係敷衍你、邊入到腦。

成績出左、同佢分析有d咩可以做好d、唔好話佢點解咁唔小心。無論學校有冇需要、都要佢改正一次佢做錯的野。

我覺得傷害父母仔好關係唔係幫唔幫佢温書、而係面對小朋友做得唔好、父母表現出來的態度。

wcpcelia    發表於 19-1-20 18:56

用戶要求終止服務

ash_yehyeh 發表於 19-1-19 08:00
JM我覺得可以

我父母由細到大都只係check下功課,無幫我溫習

我細個父母返工,我都係放學自己開摺枱做功課,自己溫書,自己去學琴..我相信自律好重要,暫時我未見到仔仔有potential好似我咁自律

不過我唔敢下下想當年,相信依家挑戰多左,所以要有所改變

子爵府

回覆樓主:

一定唔得。呢啲嘢根本冇得懶。唔想跟又想讀咪預成績下游囉。
我兩個女當初小我跟得較貼,主要陪養佢兩個嘅學習態度。到高小已8成唔理,星期一至五淨簽名,平時抽查功課睇吓有錯幾多,星期六溫返錯嘅就得。

用戶要求終止服務

happysmileha 發表於 19-1-19 08:02
一至五即係補習班,唔係一對一補習老師, 補習班一定唔會跟好貼,你既然講到咁唔想跟小朋友,就索性揾間ha ...

Sorry 我講得唔清楚,
I mean 一至五請老師上門,
依家我都有請NET 隔日上門,
效果係好過出去上堂

水晶宮

南丁媽咪 發表於 19-1-19 08:00
係呀

你有冇了解過嗰間學校既課程?

中文,數學教快半年至一年

英文教快一年

單靠補習社係唔會夠

學校係會要求家長學校同步

用戶要求終止服務

馬爾太 發表於 19-1-19 08:06
一定唔得。呢啲嘢根本冇得懶。唔想跟又想讀咪預成績下游囉。
我兩個女當初小我跟得較貼,主要陪養佢兩個嘅 ...

我唔會全放手,但都放手一半,
平日一至五我真係唔想放工返黎食完飯再坐一個鐘同佢溫呢樣背個樣,起碼佢唔識既野已經問過補習老師,我只想check 下功課,同佢round up 一下今日學既野,陪佢睇下書
星期六日之後自己同佢溫返一星期既野

子爵府

南丁媽咪 發表於 19-1-19 08:08
Sorry 我講得唔清楚,
I mean 一至五請老師上門,
依家我都有請NET 隔日上門,

你打算搵補習搵到中六?小學要識嘅唔係課本嘅嘢,係學習態度同方法。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

love2talk 發表於 19-1-19 08:10
你有冇了解過嗰間學校既課程?

中文,數學教快半年至一年

認同

水晶宮

如果係好谷的,補習老師一定唔夠

水晶宮

南丁媽咪 發表於 19-1-19 08:06
我細個父母返工,我都係放學自己開摺枱做功課,自己溫書,自己去學琴..我相信自律好重要,暫時我未見到仔 ...

係呢個學習模式下,當年我全級一路係頭10名,top 3居多,跟住仲係d X區模範生,雖然係咸豐年前,但我好記得我學習好獨立,雖然有羨慕其他家長幫小朋友溫習,但其實我只係羨慕佢地細溫習時受父母讚賞。反而家長參與度好高嘅小朋友,去到高小成績會後繼無力。

可能仔無女咁定性,係頭一年你可以參與多dd,跟住慢慢再調整,始終K升小變化算大。比個例子你,有媽媽個小朋友本身讀KV(出名傳統同谷),跟住自己叩門叩到灣仔區最top男小,都話小朋友要一年先適應到,所以頭一年你可以睇緊dd再adjust

BTW 補習社小學階段我就無去過,同埋我個補習老師堅好,我記得佢後黎係做咗老師㗎

用戶要求終止服務

南丁媽咪 發表於 19-1-19 05:45
我知係諗得好ideal,所以問下大家經驗,大家覺得咁可行嗎?定我應該揀間冇咁學術的happy school 算?

真心請 ...

有offer就唔好考慮咁多,到小一先算
而家間間小學都谷咖啦!

首頁
12345...6

尾頁

跳至