自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

my005 發表於 19-1-19 10:27
正常都揀有老公陪吧。

agree

象牙宮

worthy 發表於 19-1-19 10:21
一係好多朋友, 成日有人揾你飲茶食飯去街甚至去旅行.一係好少朋友, 但C6都可以陪到你. 平時晚飯後散下步, ...

多不同类的朋友。c6 你有了。
人是需要: 友愛 + 愛情
馬斯洛之人的需求

(3)感情上的需要。
這一層次的需要包括兩個方面的內容。一是友愛的需要,即人人都需要伙伴之間、同事之間的關係融洽或保持友誼和忠誠;人人都希望得到愛情,希望愛別人,也渴望接受別人的愛。二是歸屬的需要,即人都有一種歸屬於一個群體的感情,希望成為群體中的一員,並相互關心和照顧。
感情上的需要比生理上的需要來的細緻,它和一個人的生理特性、經歷、教育、宗教信仰都有關係。

Poyau    發表於 19-1-19 11:55
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

緊係老公啦

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

一係好多朋友, 成日有人揾你飲茶食飯去街甚至去旅行.一係好少朋友, 但C6都可以陪到你. 平時晚飯後散下步, ...

當然係老公。萬一有天丈夫不在,朋友還是可再認識,但老公只有一個,沒有了,唔同朋友,話識就識。

Childhood is journey, not a race.

水晶宮

是是但但 發表於 19-1-19 11:34
當然係老公。萬一有天丈夫不在,朋友還是可再認識,但老公只有一個,沒有了,唔同朋友,話識就識。
...

如果我老公唔喺度,佢都希望我有第二春的。

伯爵府

唔洗諗,一定係㨂老公陪

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

love2talk 發表於 19-1-19 11:41
如果我老公唔喺度,佢都希望我有第二春的。

佢希望你有,但都要有緣份先遇到。當然,好多人都有好多段姻緣,不過識朋友遠比識老公易好多嘛。
Childhood is journey, not a race.

公爵府

回覆樓主:

梗系揀老公喇,我從無聽過朋友可以陪你陪到老

男爵府

回覆樓主

香港女人唔係黑就白,唔係零就一

其實愛情友情親情一樣重要!!根本不是零和!

好多人喜愛和伴侶綑綁,連伴侶有朋友社交都唔like。咁仲變態!

象牙宮

回覆樓主:

點都係老公,佢陪我一世,照顧我同屋企既人

珍珠宮

之前有個鋪問過類似問題?

朋友運 夫妻運 兩選一。就緊係揀有夫運啦。

不過人生冇咁極端掛。我知己唔多,一隻手數哂,夫運算係咁啦,週末都會食飯去街。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

人生有時係唔到你㨂呢。
做人,只可以珍惜所有的,對得不到的就睇開d,平常心點。咁自然就會開心好多。

男爵府

後者,我而家都係呢個狀況,朋友唔多,最好朋友都係一年見3次左右

禁止訪問

禁止訪問

大宅

好多朋友

公爵府

親子王國15週年勳章

我越大越怕多朋友!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

cinda72. 發表於 19-1-19 14:53
唔係唔可以揀,只係問呢個問題前,有冇撫心自問,平時點對人,點對另一半先
乜野都係因果既啫 :w ...
我講野比較婉轉,都係想安慰下樓主啫。可以cinda你唔啱聽

講真去到呢個年紀,性格仲邊有得改?但求自己睇早d化啫~

禁止訪問

伯爵府

老公

首頁

尾頁

跳至